Polițiștii călare din Iași au avut parte de un moment inedit când au depistat doi hoți care tocmai tâlhăriseră o persoană. Aceștia nu au stat pe gânduri și au luat-o la goană după infractori
Multă lume se gândește la ce este bun serviciul de Poliție Călare în Iași, însă acesta nu constă doar în a expune animalele la public. Polițiștii asigură ordinea publică și au un avantaj considerabil, având în vedere că sunt călare pe cai, de care s-au folosit pentru a depista și prinde infractorii.
Polițiștii călare din Iași, zilnic la datorie
Deși, la început, mulți erau sceptici, oamenii au început să îmbrățișeze această activitate. În timp ce ne plimbam pe Bulevardul Ștefan cel Mare, l-am găsit pe Cristian Dascălu împreună cu companionul său Jelly, patrulând. Copiii s-au oprit pentru a admira animalele și pentru a face o poză cu ele.
„Fac din 2018 acest serviciu cu caii. Asigurăm ordinea și liniștea publică, cu precădere în zonele mai aglomerate și în zonele predispuse la comiterea de fapte stradale. De mic copil am crescut cu caii, am avut o anumită pasiune, după care m-am perfecționat la anumite cursuri, de la 14 ani practic călăria. Eu sunt polițist local de 20 de ani, dar când am auzit că se va face această unitate mi s-a potrivit ca o mănușă, cum s-ar spune. Sincer, acum, dacă ar fi să aleg, nu aș mai renunța la această activitate.
Noi, la Zilele Iașului, am fost aplaudați la scenă deschisă de către oameni, ceea ce a însemnat foarte mult pentru noi. Lumea oprește să facă poză cu noi, înseamnă foarte mult pentru comunitate, deși, la început, mulți erau reticenți, acum au început să ne aprecieze munca. Chiar și caii au învățat locurile unde oamenii le oferă tot felul de fructe sau legume și vor să meargă în acele locuri. Noi ieșim între 3 și 5 ore cu caii la patrulat, însă avem un program bine pus la punct, facem zilnic antrenament cu ei, au nevoie de timp de odihnă, trebuie să îi întreținem”, a transmis Cristian Dascălu, polițist local.
Conexiunea dintre polițist și animal este foarte importantă
Conexiunea dintre animal și polițist este foarte importantă, fiecare agent are calul său, iar aceștia ajung să își cunoască mișcările. În timpul unei patrule, Cristian Dascălu și colegul său au gonit după doi infractori, după ce au observat o tâlhărie în public.
„În primul rând, calul ne ajută foarte mult la viteză, la vizibilitate, altfel vezi de pe cal. Când e mulțime, om lângă om, vezi până la 50 m ce se întâmplă. Au fost cazuri în care a trebuit să alergăm cu calul pentru a prinde anumite persoane care au comis infracțiuni. Chiar acum câteva săptămâni am avut un caz în care doi minori au furat de la o bătrânică ceva și noi a trebuit să alergăm cu caii după ei ca să-i prindem. Contează foarte mult conexiunea dintre cal și călăreț, fiecare dintre noi are calul său, iar pe al meu îl cheamă Jelly, singurul mascul pe care-l avem”, mai adaugă Cristian Dascălu.
Polițiștii călare din Iași au parte de tot felul de evenimente atunci când patrulează, iar uneori sunt nevoiți să alerge cu animalele după infractori.
Și dacă calu călărește, călărește calu călărește. Da oare de câți ani își fac de cap pe Ștefan cel Mare hoții, cerșetorii și toate boarfele de pe Sfântu Andrei, Stradela Trei Ierarhi, etc, cei
care locuiesc moca în case date de primărie și nu fac nimic decât fură, cerșesc și fac tâlharii???
Degeaba, dacă nu și un Colt la brâu, nu iese de un film a la Serjiu Nicolaescu….
Moca în case, moca ajutoare bănești. A se citi în articol răsplata.
Poate informați un pic și cetățenii municipiului, cam care este lunar valoarea sumelor din ajutoarele sociale, ajutoarele de șomaj și ce mai primesc ei, la toate zburatoarele alea de pe sf Andrei, Trei Ierarhi, etc, care pe lângă faptul că stau gratis în zona centrala în case date de primărie, îi vedem zilnic pe Ștefan cel Mare la cerșit, furat, etc etc., iar seara împing niște petreceri zgomotoase și stropite numai cu băuturi alcoolice scumpe, de nu mai doarme nimeni din zonă.
Deci tîlharii au fost prinși căci articolul vorbeste foar despre frumusețea cailor?!