Prima pagină » Sanatate » Urină tulbure. Cât de periculos este simptomul și ce afecțiuni anunță acesta?

Urină tulbure. Cât de periculos este simptomul și ce afecțiuni anunță acesta?

25 apr. 2023, 12:07,
BZI.ro, în Sanatate

Pacienții care observă o urină tulbure suspectează imediat o afecțiune urinară. Urina este, de obicei, limpede și galben pal. Dacă aceasta devine tulbure, poate fi un semn al unei infecții care trebuie tratată rapid. Această turbiditate poate apărea, de asemenea, în cazul în care cristalele de fosfat sunt prezente în cantități mari din cauza unei diete bogate în acest mineral. În acest caz, nu există niciun caracter gravitațional. Acest lucru arată cât de important este să vă schimbați dieta și să consultați un medic la timp.

Urina tulbure este un simptom, nu o boală. Acesta nu reflectă neapărat o problemă care necesită tratament. Persoanele cu o dietă bogată în fosfați (consumă brânzeturi procesate, mezeluri etc.) pot avea urina tulbure. În acest caz, adăugarea câtorva picături de acid acetic într-un recipient cu urină ajută la clarificarea și diagnosticarea problemei.

Urină tulbure. Ce alte simptome anunță o infecție a tractului urinar?

În cazul unei infecții ușoare a tractului urinar, numită și cistită, urina poate fi, de asemenea, tulbure. În cazurile de infecție a tractului urinar superior sau pielonefrită, simptomele asociate cu o infecție renală sunt următoarele: febră, frisoane și dureri în partea inferioară a spatelui, care se pot extinde și la nivelul pubisului sau al organelor genitale.

Dimensiunea vezicii urinare la femei nu depășește patru centimetri, comparativ cu douăzeci la bărbați. Astfel, germenii intestinali și genitali urcă rapid prin uretra feminină până la vezica urinară, unde provoacă inflamații sau cistită. Boala diabetică este, de asemenea, un factor de risc, deoarece germenii se înmulțesc mai mult în urina zaharată.

Urina tulbure asociată cu o infecție a tractului urinar poate fi însoțită de alte semne, cum ar fi nevoia frecventă de a urina și/sau arsuri în timpul urinării. Arsurile în timpul urinării pot să nu fie prezente, în special la persoanele însărcinate și la persoanele în vârstă. În acest caz, există un risc ridicat de a rata o infecție. Acesta este motivul pentru care monitorizarea periodică a urinei este utilă pentru femeile însărcinate.

Examinările și testele necesare pentru a identifica afecțiunea. Când vizita la medic este obligatorie?

O examinare citobacteriologică a urinei este un semn esențial. Cu toate acestea, în cazul cistitei banale, acest lucru nu este necesar, deoarece cel mai frecvent se găsesc bacteriile Escherichia coli din intestine. Medicul dumneavoastră este foarte experimentat în tratarea problemei urinei tulburi și va găsi cu ușurință diferența dintre urina prea bogată în fosfați și urina infectată.

Cu toate acestea, ar trebui să vă consultați rapid medicul sau să mergeți la o secție de spital pentru ajutor dacă prezentați semne de complicații precum febră, chiar și moderată, prezența de sânge în urină și dureri localizate în partea inferioară a spatelui.

De asemenea, ar trebui să beți mult înainte de a merge la medic pentru a vă dilua urina cât mai mult posibil și să mergeți mai des la toaletă. Acesta este un mijloc simplu și mecanic de a distruge cât mai mulți germeni.

Dacă nu există niciun factor de risc, pentru a scăpa de urina tulbure, medicul prescrie un antibiotic, deoarece se bazează pe administrarea întregului antibiotic dintr-o dată, care va fi eficient timp de 72 de ore. În caz contrar, el prescrie antibiotice pentru o perioadă mai lungă, chiar dacă acest lucru înseamnă să ajusteze rețeta în funcție de rezultatele testelor și antibiogramei, atunci când vin rezultatele de laborator. În cazurile de infecție a parenchimului renal sau a prostatei, se prescrie antibioterapie pe termen lung, aproximativ 21 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *