UPU-”Sf. Spiridon” Iași supraaglomerat de pacienți care ar putea să se trateze la medicul de familie, nefiind vorba despre o urgență majoră. Medicii din medicina de urgență a Spitalului ”Sf. Spiridon” Iași se confruntă cu acest fenomen de 20 de ani, iar în perioada pandemiei acesta a luat amploare. Cei care ajung în prezent la spital, cu urgențe majore sau minore, nu declară medicilor că au amânat prezența la medic din cauza fricii de infectare cu virusul Covid-19. Medicii recomadă tuturor pacienților să meargă periodic la control pentru ca starea de sănătate să nu se agraveze.
”Vin toate tipurile de pacienți cu urgențe majore și minore. Nu avem acum pacienți care declară că au stat acasă de frica infectării cu virusul Covid-19. Foarte mulți nu se duc la timp la medic și mai ales nu se duc la medicul de familie, medicul curant și cei din ambulator. Acest fenomen de aglomerare a UPU e vechi de 20 ani, nu are legătură cu pandemia”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
UPU-”Sf. Spiridon” Iași supraaglomerat de pacienți cu forme ușoare de Covid-19
Sute de pacienți se prezintă în UPU cu simptome ușoare de Covid-19. Aceștia apelează numărul unic 112 solicitând ambulanță, prin precizarea că au manifestări mai grave. Numărul celor care solicită sprijinul Serviciului de Ambulanță Județean Iași se menține crescut de mai bine de două luni. Sute de ieșeni apelează în fiecare zi la numărul unic de urgență 112, deși nu mereu este vorba despre o urgență. Medicii avertizează că numărul ambulanțelor este limitat.
”Cazurile simple au doar infecție a tractului respirator superior, ajung și ele pentru că apelează la 112 și declară la telefon niște manifestări mai grave decât au de fapt. Acești pacienți ar trebui să se adreseze medicului de familie, să ajungă la centrele de evaluare la spitalele din Iași și din Pașcani. Aceasta este atitudinea corectă. Unii dintre ei exagerează și ajung în Urgență. Este bine ca populația să fie extrem de bine informată și să respecte regulile pentru a nu aglomera Urgența, unde ajung cazurile cu patologie severă. Avem și multe solicitări în Dispecerat ISU, SMURD, SAJ, apeluri prin care se solicită testarea, iar astea merg spre DSP. Noi venim cu rugămintea pentru cei care au un mijloc de deplasare spre un centru de testare să facă acest lucru, iar deplasarea noastră la domiciliu să rămână doar pentru cei care nu au posibilități”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
În perioada sărbătorilor de iarnă medicii ieșeni abia au făcut față numărului mare de urgențe
Amintim că medicii ieșeni s-au confruntat cu un număr foarte mare de cazuri de pacienți în comă alcoolică sau cu alte afecțiuni provenite în urma consumului mare de alcool în perioada sărbătorilor de iarnă. Într-o singură gardă, de Crăciun, în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean ”Sf. Spiridon” au ajuns aproximativ 200 de pacienți, cei mai mulți în urma consumului de alcool. Aproximativ 15 la sută dintre pacienții care au ajuns la spital în acea perioadă, aproximativ 150-200 de persoane au fost cu etilism acut. Cel mai grav caz a fost al unui bărbat în vârstă de 54 de ani care a ajuns cu o alcoolemie record, de 9 la mie și aproape înghețat. Medicii l-au resuscitat timp de 9 ore, dar efortul lor a fost în zadar. După zilele de foc din perioada Sărbătorilor de iarnă, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean ”Sf. Spiridon” a fost din nou luată cu asalt de sute de pacienți în primele zile ale anului 2022. Medicii ieșeni abia au făcut față numărului foarte mare de solicitări.
Sute de pacienți au luat cu asalt Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic „Sf. Spiridon” Iași în prima zi, luni, 3 ianuarie 2022. Cele mai multe cazuri au fost pe fondul consumului excesiv de mâncare și de alcool în perioada Sărbătorilor de iarnă. În doar 24 de ore au ajuns în UPU-”Sf. Spiridon” 300 de pacienți, unitatea fiind supraaglomerată.