Prima pagină » Local » Unul dintre ofițerii implicați în dosarul “fabrica de droguri” de la Miroslava vorbește despre acțiunea desfășurată în ultimele zile – FOTO, VIDEO

Unul dintre ofițerii implicați în dosarul “fabrica de droguri” de la Miroslava vorbește despre acțiunea desfășurată în ultimele zile – FOTO, VIDEO

20 sept. 2023, 17:45,
BZI.ro, în Local

Procurorii ieșeni au dispus reţinerea a 28 de inculpaţi, în dosarul privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Acestea ar fi ajuns în magazine din întreaga țară – de unde puteau fi cumpărate, inclusiv de cei mici. Operațiunea în urma căreia s-au făcut descoperirile a fost numită „Fabrica de vise”. Afacerea ilegală cu dispozitive de vaporizare și dulciuri în care erau introduse droguri avea cartierul general în Miroslava, Iași.

De la fabricile din Iași dispozitele de vaporizare dar și jeleurile, prăjiturile și drajeurile – de tip „edibles” – care conțineau, de asemenea, substanțe cu efecte psihoactive ajungeau la distribuitori care le vindeau mai departe prin intermediul a 28 de societăți care aveau magazine fizice și online. Și la aceste magazine au descins polițiștii.

„Chiar dacă operaţiunea se numeşte ‘Fabrica de vise’, este doar un început pentru o fabrică de coşmar în viitor. Aşa încep adicţiile de la o vârstă fragedă , iar mai târziu pot să degenereze în probleme complexe. Această operaţiune a vizat contracararea ascunderii unor substanţe psihoactive, a unor produse care erau destinate exclusiv copiilor: acadele, jeleuri, biscuiţi şi bomboane, ţintind în acest fel un public din ce în ce mai fraged, care de multe ori nu era conştient cu ceea ce ingera.

Ulterior, investigaţia s-a extins şi către produsele de fumat, să constina aceste substanţe psihoactive.
În urma investigaţiilor, a fost descoperită o fabrică pe raza judeţului Iaşi, despre care s-a stabilit că avea ca acţionar principal un cetăţean canadian care invetsise aproximativ 5 milioane de euro în tot acest proiect, din care peste un milion de euro doar echipamentele.
HHC-ul este o substanţă cu efect psihoactiv. Nu a cerut nimeni un aviz de la ANSVSA pentru comercializarea HHC sau derivatele acesteia. Conform Legii 194, nu sunt emise autorizaţii.

Pe lângă efectul psihoactiv, au şi un efect de îmbolnăvire al celor care îl consumă . Sunt mai multe studii care atestă că în procesul de prelucrare sunt folosite metale grele şi nu sunt filtrate în mod corespunzător, fapt ce poate să dăuneze sănătăţii.

Sunt mai multe cazuri în care copiii s-au simţit rău şi au avut nevoie de intervenţii spitaliceşti pentru mai multe investigaţii”, a declarat unul dintre ofițerii implicați în dosarul drogurilor de la Miroslava.

Un polițist de la IPJ Iași a fost reținut în dosarul fabricii de droguri

De asemenea, reiterăm faptul că un angajat al Inspectoratului de poliție județean Iași a fost reținut alături de celelalte peste 20 de persoane implicate în dosarul privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive din cadrul fabricii de droguri de la Miroslava.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iași a fost informat de către procurorii ieșeni cu privire la faptul că, față de un angajat al instituției, a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore.

În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege.

Precizăm că acțiunea din data de 19.09.2023 a beneficiat și de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Iași se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea.

Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege.

Susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști!”, au transmis reprezentanții IPJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 iulie 2024
06 iulie 2024