Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Unul dintre marii academicieni ai României, fost rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este invitat special în Studioul BZI LIVE! Acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu, reputat matematician şi intelectual de marcă va dialoga pe subiecte fundamentale ce țin de mediul academic, cercetare și educație – FOTO

LIVE VIDEO – Unul dintre marii academicieni ai României, fost rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este invitat special în Studioul BZI LIVE! Acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu, reputat matematician şi intelectual de marcă va dialoga pe subiecte fundamentale ce țin de mediul academic, cercetare și educație – FOTO

30 iun. 2020, 16:27,
în BZI LIVE

Miercuri, 1 iulie 2020, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o ediție specială, actuală, riguroasă și de maximă anvergura intelectuală! Unul dintre marii academicieni ai României, fost rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași este invitat. Este vorba de acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu, reputat matematician şi intelectual de marcă care va dialoga pe subiecte fundamentale ce țin de mediul academic, cercetare și educație!

Pe de altă parte, alături de domnia sa vor fi abordate aspecte ce țin de proiectele academice, științifice și educaţionale în care este implicat, regenta omagiere a marelui om de știință Cristofor Simionescu, realităţi din mediul învățământului românesc, condiția intelectualului în societatea contemporană, rolul acestuia!

Cine este acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu, fost rector al celei mai vechi instituţii de învățământ superior moderne a României, Alexandru Ioan Cuza din Iași

Viorel P. Barbu s-a născut la Deleni, județul Vaslui, în anul 1941. A urmat Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Vaslui și ultimele clase la actualul Colegiu Național Costache Negruzzi din Iași. A absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Între anii 1974 și 1980 a fost lector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. A ocupat funcția de rector al acestei instituții între 1981 și 1989. Este membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei și membru al European Academy of Science.

Deține titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Statului Nebraska (University of Nebraska at Omah). A ocupat poziția de director al Institutului de, Matematică din cadrul Academiei Române, din 1990, a fost vicepreședinte al Academiei Române între 1998 și 2002 și președinte al Academiei Române, filiala Iași din 2001. Este o figură remarcabilă a mediului universitar românesc, recunoscută pe plan internațional și cu activități respectiv colaborări cu faimoase universități din Statele Unite ale Americii, Europa și până în îndepărtată China, inclusiv la Universitatea din Wuhan. Acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu a fost preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

A demisionat din funcție, în 2016 deoarece nu a acceptat controlul și ingerinţele politicienilor sau a persoanelor care încercau să oprească combaterea plagiatelor și a promovării mediocrității! A fost universitarul care, având această poziție, a validat verdictul de plagiat al tezei de doctorat a fostului premier, Victor Ponta. Așadar, ediţia BZI LIVE ce-l are ca invitat pe academicianul, universitarul și fostul rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, acad. prof. univ. dr. Viorel Barbu este una de colecție, proaspătă, de înaltă și distinsă ținută intelectuală ce nu trebuie ratată!

Cititorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro, sau în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024