Vlad Batrâncea, unul dintre liderii opoziției de la Chișinău, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, a anunțat astăzi, 6 mai, că va încălca interdicția referitoare la afișarea publică a simbolurilor care susțin războiul Rusiei în Ucraina și va purta panglica Sfântului Gheorghe în timpul paradei de 9 mai. Decizia pare a fi o provocare, adresată în mod direct guvernului pro-occidental.
În 19 aprilie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat o lege prin care este interzisă utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe, purtată adesea de susţinătorii Kremlinului, precum şi afişarea literelor Z şi V, simboluri ale invaziei Rusiei în Ucraina.
Maia Sandu a anunțat anularea paradei de 9 mai
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a anunțat anuarea paradei anuale de 9 mai, în contextul tensiunilor cu Rusia, dar și a tentativelor de destabilizare a Transnistriei, din ultimele săptămâni, însă vor exista mai multe evenimente pentru comemorarea celor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Socialiştii de opoziţie, consideraţi în Republica Moldova ca fiind pro-ruşi, deși resping această etichetă, numesc interdicţia drept o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare şi afirmă că panglica, folosită în epoca sovietică, nu ar fi trebuit să fie interzisă.
Republica Moldova are o istorie îndelungată de manifestaţii politice în stradă, iar în ultimele zile ţara s-a pregătit pentru parada de 9 mai, zi sărbătorită în Rusia şi în alte state foste sovietice ca marcând victoria în al Doilea Război Mondial.
Vlad Batrâncea: „9 mai este despre pace”
Vicepreşedintele Parlamentului de la Chișinău și reprezentantul opoziţiei în cea mai înaltă funcţie, Vlad Batrâncea, a declarat pentru Reuters că partidul şi-a informat membrii că reprezintă o decizie personală dacă să încalce sau nu interdicţia prin purtarea panglicii cu ocazia paradei.
„Personal, voi purta acea panglică, aşa cum am făcut-o în anii precedenţi şi după cum o voi purta şi în anii următori. Pentru mine, acest lucru nu reprezintă niciun simbol al agresiunii faţă de ţara vecină, Ucraina. Poliţia ar trebui să dea o amendă. Mă voi duce la tribunal şi o voi contesta. Acesta este dreptul meu ca cetăţean. (…) Acestea sunt drepturi care sunt garantate prin constituţie”, a declarat el.
Batrâncea a mai susținut că „9 mai este despre pace” și speră că „poliţia nu va permite nicio ciocnire”.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a respins recursul cu privire la interzicerea panglicii
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a respins recursul parlamentarilor socialişti cu privire la interzicerea panglicii. Legea prevede amenzi de aproximativ 50 de dolari pentru persoanele care afişează simboluri pro-război interzise şi amenzi mai mari pentru organizaţii.
În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, autoritățile ucrainene decizând să sărbătorească Ziua Victoriei de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, renunțând la panglică.