Prima pagină » Local » Unul dintre cele mai vechi blocuri din Iași va fi reabilitat! Clădirea cu poveștile frumoase ale vremurilor apuse a intrat în atenția primăriei ieșene – GALERIE FOTO

Unul dintre cele mai vechi blocuri din Iași va fi reabilitat! Clădirea cu poveștile frumoase ale vremurilor apuse a intrat în atenția primăriei ieșene – GALERIE FOTO

30 aug. 2022, 02:00, 7 ,
Andreea Andrei în Local

Consiliul Local a votat un proiect prin care unul dintre cele mai vechi blocuri ale Iașului va fi reabilitat. Demersul se va realiza prin fondurile obținute din PNRR și face referire la renovarea energetică a mai multor clădiri

Mai multe clădiri din centrul orașului vor beneficia de lucrări de renovare energetică și termică. În cadrul acestui proiect, printre cele 24 de clădiri se  numără unul dintre cele mai vechi blocuri din Iași. Consiliul Local Iași a votat proiectul finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în ședința extraordinară din 26 august 2022.

Unul dintre cele mai vechi blocuri ale Iașului va fi reabilitat cu fonduri de la PNRR

Blocul „Cina” este unul dintre simbolurile arhitecturale ale perioadei de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Clădirea de locuințe a fost proiectată de cunoscutul arhitect-șef al Iașului, Gheorghe Cheptea, cel care a construit mai multe clădiri-simbol ale orașului celor 7 coline. Blocul nu a avut lucrări de reabilitare până acum, stând în paragină de mai bine de 30 de ani.

„El fost timp de 14 ani arhitectul-șef al județului Iași. A proiectat unele din cele mai reprezentative clădiri din oraș și județ, precum Hotel Moldova, Hotel Bucium, Hotel Central din orașul Pascani, Hotel Raresoaia din orașul Hârlău, faimosul bloc «Cina», Esplanada Teatrului Național «Vasile Alecsandri», Pasajul din Piața Unirii, Restaurant Ciric, Restaurant Corso, Facultatea de Medicină Veterinară de la actuala Universitate de Știinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) «Ion Ionescu de la Brad», și a făcut cele mai importante sistematizări pentru marile cartiere ale Iașului, Alexandru cel Bun și Mircea cel Bătrân”, a declarat Stela Cheptea, arheolog medievist, soția răposatului arhitect.

Cunoscutul arhitect Gheorghe Cheptea a trecut în neființă într-un tragic accident rutier care a avut loc la finalul lunii mai 2016.

24 de clădiri vor fi reabilitate energetic cu fonduri nerambursabile

Proiectul de reabilitare energetică, termică și de renovare a clădirilor din orașul Iași vizează 24 de blocuri de pe străzile Macazului, I.C. Brătianu, 14 decembrie 1989 și Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Valoarea proiectului este estimată la suma de 10 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind nerambursabilă, venind în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Lucrările de creștere a eficienței energetice vor viza reabilitarea termică a elementelor de anvelopă ale clădirii, reabilitarea termică a sistemului de încălzire, a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea, reabilitarea și modernizarea sistemelor de climatizare și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior. De asemenea, se au în vedere reabilitarea și modernizarea instalațiilor de iluminat, montarea de sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald și echiparea clădirilor cu stații de încărcare pentru mașini electrice. În ceea ce privește consolidarea clădirilor respective, se vor întreprinde intervenții în vederea consolidării structurilor în cadre de beton armat, cu panouri de umplutură din zidărie, intervenții asupra fundațiilor și terenului de fundare, intervenții care reduc forțele seismice.

Printre clădirile care vor beneficia de aceste lucrări este blocul „Cina”, unul dintre cele mai vechi blocuri ale Iașului, care amintește de vremurile în care orașul celor 7 coline era în plină dezvoltare urbană, înlocuind casele vechi cu clădiri impunătoare și „elegante”, așa cum erau numite la acea vreme.

Comentarii
  • Un demers lăudabil, sunt extrem de multe blocuri în oraș care au un aspect oribil din cauza deteriorării fațadelor sau a rebilitărilor parțiale cu finisaje în diferite culori ce nu respectă proiectul inițial al clădirii.

  • Din cate stiu eu acest bloc are in componenta sa numai aparatamente proprietate personala.Ce teraba are primaria cu proprietatile particulare.Asa se pot reabilita si turnurile din Mircea cel Batran,sau cele din Dacia ca sa nu mai vorbesc de turnurile din Copou si de la Gara.

  • Corect, dar pilele primeaza in acest oras.

  • Tot la astia imbuibati din centru le repara primaria lui ChisChirica blocurile pe bani publici sau europeni! 🙂 Restul iesenilor sa se descurce singuri, ca-s mai fraieri, oricum voteaza cu aceiasi mafioti care conduc orasul de zeci de ani…

  • Cine a primit apartamente in acest bloc, la vremea respectiva? Ganditi-va si veti afla de ce acum si de ce in acest fel! Nu primea oricine repartitie in blocul respectiv.

  • Sa intelegem ca cele mai vechi blocuri din Iasi au fost construite in 1978, nu?

  • De ce nu se reabiliteaza si cinematografele, cad la propiu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *