Prima pagină » Informații utile » Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. Când a murit de fapt Mihai Eminescu?

Unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei. Când a murit de fapt Mihai Eminescu?

06 sept. 2024, 16:35,
în Informații utile

Când a murit de fapt Mihai Eminescu? Știm cu toții data de 15 iunie 1889 ca fiind data oficială a decesului celui mai mare poet al României, însă când a murit acesta de fapt?

Cel mai mare poet al României, consacrat în istorie și în manualele școlare drept cel mai important om de cultură, a murit, după cum știm, pe data de 15 iunie 1889. Totuși, conform mai multor surse, această dată este greșită, atât din cauza unei neînțelegeri, cât și din cauza circumstanțelor suspecte în care a murit poetul.

Când a murit Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu, considerat fără îndoială cel mai mare poet al României, ocupă un loc central în cultura și literatura română. Încă din anii de școală, operele sale ne sunt prezentate ca fiind capodopere ale limbii române, iar manualele sunt dominate de poezia sa. Această predilecție nu este surprinzătoare, având în vedere faimoasa expresie „despre morți, numai de bine”, care pare aplicabilă și în cazul lui Eminescu. Conform manualelor școlare și surselor oficiale, el s-a născut la 15 ianuarie 1850 și a decedat la 15 iunie 1889, la doar 39 de ani, după o suferință profundă cauzată de boala sa.

Cu toate acestea, data decesului său rămâne un subiect controversat. Deși majoritatea surselor, inclusiv Wikipedia, menționează data de 15 iunie ca fiind ziua în care Eminescu și-a dat ultima suflare, există voci care pun sub semnul întrebării această informație. Se sugerează că erorile de comunicare ale vremii și articolele din ziare ar fi dus la răspândirea unor date diferite.

Pe atunci, fluxul informațiilor era mult mai lent decât astăzi, când social media și știrile online ne aduc evenimentele aproape instantaneu. În anul 1889, presa scrisă era principala sursă de informare, dar aceasta venea cu întârzieri și uneori cu inexactități. În cazul morții lui Eminescu, diferențele de date ar putea fi explicate prin astfel de întârzieri sau confuzii.

Viața poetului a fost un chin continuu

Conform unor surse contemporane, precum ziarul Românul, decesul poetului ar fi avut loc pe 15 iunie 1889, la ora 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu, situată pe strada Plantelor din București. Corpul neînsuflețit al lui Eminescu a fost depus la biserica Sf. Gheorghe, unde a fost vegheat de apropiați și admiratori. În cadrul funeraliilor, corul dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat melodia „Mai am un singur dor”, marcând astfel unul dintre cele mai emoționante momente ale ceremoniei.

Cu toate acestea, anumite surse din presa vremii oferă o imagine diferită. Ziarele Lupta și Adevărul au publicat articole în care anunțau moartea poetului la data de 17 iunie 1889, dar trebuie ținut cont de faptul că ziarele apăreau adesea cu o zi întârziere, ceea ce ar putea explica această discrepanță. Singura publicație care menționa explicit data de 15 iunie ca zi a morții era Convorbiri Literare. Totodată, în anul 1976, o placă comemorativă amplasată pe strada Plantelor indica data de 16 iunie 1889 ca fiind ziua trecerii în neființă a poetului.

Chiar și documentele oficiale prezintă anumite contradicții. În registrul stării civile, la secțiunea deceselor, apare menționată data de 15 iunie, însă detaliile din acest document ridică semne de întrebare. Tatăl lui Eminescu este menționat ca „Mihail”, nu „Gheorghe”, iar ora decesului este trecută ca fiind 3 dimineața, deși doctorul Șuțu a afirmat că poetul se simțea bine în după-amiaza zilei respective.

Când a murit de fapt Mihai Eminescu? Moartea lui Mihai Eminescu rămâne învăluită în mister, la fel ca multe aspecte ale vieții sale. Boala de care a suferit și condițiile în care și-a trăit ultimele clipe sunt subiecte de dezbatere și speculație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024