Prima pagină » Actualitate » Unul dintre cele mai importante sindicate, Cartel ALFA, susţine taxa de solidaritate dorită de PSD și UDMR
Unul dintre cele mai importante sindicate, Cartel ALFA, susţine taxa de solidaritate dorită de PSD și UDMR

Unul dintre cele mai importante sindicate, Cartel ALFA, susţine taxa de solidaritate dorită de PSD și UDMR

09 dec. 2021, 14:56,
în Actualitate

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii unuia dintre cele mai importante sindicate din România, declară că taxa de solidaritate dorită de PSD și UDMR poate fi o soluție. Sindicaliştii din Cartel ALFA menționează faptul că taxa nu va afecta afacerile mici dar reprezintă o modalitate prin care mediul de afaceri vine în sprijinul statului.

Vă aducem aminte faptul că PSD și UDMR au discutat în ultimele zile despre introducerea taxei de solidaritate. Totuși, președintele PNL, Florin Cîțu se opune unei astfel de măsuri. ț

Cartel ALFA susţine taxa de solidaritate

Conform comunicatului de presă emis de sindicaliştii de la Cartel ALFA, politicienii ar trebui să introducă taxa de solidaritatea. În viziunea reprezentanţilor sindicatului, taxa nu ar afecta afacerile mici iar cei care le vor plăti nu vor simţi o mare diferenţă din punct de vedere al profitului obținut:

„CNS Cartel ALFA susţine iniţiativa introducerii taxei de solidaritate. Încurajăm grupurile care reprezintă intereselor mediului de afaceri să privească problema din toate punctele de vedere, nu doar prin prisma concurenţei pe maximizarea profitului, care a dus în trecut la distrugerea statului social. (…) Taxa de 1% nu va afecta magazinul de la colţul blocului şi nici buticul pantofarului din piaţă. Taxa de solidaritate reprezintă modalitatea prin care mediul de afaceri profitabil, care beneficiază de pe urma unei forţe de muncă competitive, dar plătite puţin, îşi poate arăta solidaritatea faţă de situaţia dezolantă din România”, se spune în comunicat.

 

Veniturile obținute din taxarea companiilor ar putea fi investite în sistemul medical sau în domeniul educației

În comunicatul dat de Cartel ALFA se explică faptul că 1% de pe cifra de afaceri a marilor companii înseamnă automat bani care vor putea fi investiţi în sistemul medical sau în domeniul educației.

„Propunerea introducerii unei taxe de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, numită şi taxa de solidaritate, a produs un val de reacţii în rândul grupurilor care reprezintă interesele mediului de afaceri. Taxa de solidaritate este menită să aducă venituri în plus la bugetul de stat care mai apoi să fie repartizate către sănătate şi educaţie, domenii care au avut de suferit imens de la restructurările din perioada de austeritate (2008 – 2012), precum şi în perioada pandemiei. Mediul de afaceri este foarte interesat de sănătate şi de educaţie, iar adesea primim mesaje încurajatoare din partea acestuia: Trebuie să îmbunătăţim serviciul de sănătate! Trebuie să facem mai mult pentru educaţia copiilor.

Nu putem cere un sistem de sănătate performant dacă nu investim

În altă ordine de idei, sindicaliştii vorbesc despre faptul că toţi îşi doresc un sistem de sănătate performant dar că fără investiţii serioase acest lucru nu se poate întâmpla. Altfel spus, taxarea marilor companii se poate dovedi cu adevărat o sursă de investiții pentru mai multe direcții:

Totuşi, când vine vorba de soluţii, ni se spune că statul cheltuie prea mult, că trebuie să mai tăiem din cheltuieli sau să mutăm paturi de la spitalele de stat la cele privat. O viziune dominantă în România este aceea că statul cheltuie mult şi că trebuie să tăiem de pe unde prindem, căci altfel banii se vor duce în surse necurate. Isteria furtului din bani publici a atras de la sine şi o reticenţă faţă de mărirea taxelor pe profiturile marilor companii, taxării dividendelor sau introducerii taxării progresive a veniturilor şi averilor. Totuşi, nu putem să cerem un sistem de sănătate performant sau reformă în educaţie, fără fondurile necesare. Astfel, soluţia este mult mai simplă, iar aceasta începe cu o alocare mai mare de fonduri către sectoarele menţionate anterior, în acelaşi timp cu o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor”, se menţionează în comunicat.

Vă aducem aminte faptul că taxa pe solidaritate este un proiect gândit de UDMR și PSD care prevede taxarea cu 1% a firmelor care au înregistrat o cifră de afacere mai mare de 100 de milioane de euro. Deși premierul Florin Cîțu s-a opus acestei taxe, mai mulți lideri PSD au venit cu argumente în susținerea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *