Prima pagină » Titlurile zilei » Unul dintre cei mai tineri pompieri din Iași a găsit drogul prefect! Rareș Adăscăliței se transformă în timpul intervențiilor. Știe ce va face la pensie

Unul dintre cei mai tineri pompieri din Iași a găsit drogul prefect! Rareș Adăscăliței se transformă în timpul intervențiilor. Știe ce va face la pensie

22 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Titlurile zilei

Salvator la 22 de ani, Rareș Adăscăliței și-a îndeplinit visul din copilărie. O meserie riscantă, dar fără de care tânărul nu și-ar imagina viața, cea de pompier. De peste doi ani intervine alături de colegii din Detașamentul 1 de Pompieri Iași la incendii cum numai în filme a văzut

Rareș Gabriel Adăscăliței și-a îndeplinit cea mai mare dorință, să lupte cu flăcările. De peste doi ani este sergent major în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași. A participat la zeci de intervenții și îi plac mult intervențiile în echipă. Nu s-a gândit nicio clipă că ar putea să facă altceva și atunci când în jurul lui erau colegi care nu știau ce vor face cu viața lor, Rareș avea un singur gând, să devină salvator. S-a pregătit cât de bine a putut pentru ca în 2017 să fie admis la Școala de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”. Tânărul își dorește să evolueze pe plan profesional și acum este student în anul III la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Materialelor. În vârstă de 22 de ani, Rareș practică una dintre cele mai dificile meserii, cea de salvator.

Timp de 20 de ani, Rareș Adăscăliței a avut un singur plan, să devină pompier

De când era doar un copil, Rareș Adăscăliței a fost fascinat de tot ce înseamnă meseria de pompier. Atunci doar asculta sunetul sirenelor autospecialelor, iar acum a ajuns să fie cel care le pornește. Deși e o meserie care nu poate fi făcută de oricine și care înseamnă să pui viața celorlalți pe primul loc, pentru tânărul pompier înseamnă un vis din copilărie devenit realitate.

„De când eram mic, de la vârsta de 3-4 ani, îmi plac pompierii și am fost fascinat de această meserie. Încă de atunci am știut că asta îmi doresc să fac și mi-am susținut alegerea până am absolvit liceul și m-am înscris la Școala de Subofițeri. Este cea mai frumoasă meserie pe care o poate avea cineva din punctul meu de vedere. Găsesc o satisfacție pentru că îmi place adrenalina și că iei contact cu tot felul de provocări. În lupta cu flăcările știi că pericolul te așteptă la fiecare pas și e ca și cum aș fi legat la ochi, din cauza fumului foarte dens”, spune Rareș Adăscăliței, sergent major în cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași.

Rareș Adăscăliței: „Așteptam cu nerăbdare să ajung la locul incendiului”

Prima intervenție a fost și cea mai grea provocare. Atunci a trăit pe propria piele o experiență care i-a arătat ce înseamnă cu adevărat meseria de salvator. Stările pe care le-a avut atunci au fost copleșitoare. Dar tânărul povestește că abia după ce o intervenție se finalizează are timp să se gândească la evenimentele care au avut loc.

„Am făcut stagiul de practică la Iași. Prima intervenție a fost un incediu produs la o casă în comuna Valea Lupului. Având în vedere că era prima intervenție, încărcătura emoțională era una foarte mare, totul era plin de suspans și așteptam cu nerăbdare să ajung la locul incendiului. Îndrumat de colegi, am reușit să pun în aplicare ceea ce am învățat în școală și să ducem la final intervenția. La finalul am fost foarte fericit că am putut să ajut, iar proprietarul casei ne-a mulțumit că am acționat prompt și am limitat extinderea incendiului la întreaga casă. Cele mai interesante experiențe pentru mine sunt intervențiile complexe, cu o desfășurare de forțe de amploare. Am intervenit în 2020 la un incendiu la Judecatoria Iași și unul la o fabrică de textile din Tătărași, unde am stat mai bine de 9 ore”, adăugă tânărul pompier.

Colegii de la ISU Iași i-au devenit la scurt timp prieteni

A ajuns în Iași în 2018 pentru că și-a dorit să facă parte din echipa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, echipă cu care a pus în practică ceea ce a învățat în timpul școlii și care l-a susținut pas cu pas. Rareș nu merge la muncă alături de colegi, ci alături de prieteni. Ei sunt cei alături de care luptă să salveze vieți și alături de care trăiește cele mai intense experințe.

„Sunt din Dorohoi, județul Botoșani. Am ales să profesez în Iași pentru că este la o distanță rezonabilă de casă și sunt beneficiile unui oraș mai mare, cu intervenții mult mai diverse din care pot să îmi capăt o experiență mult mai vastă. Am găsit aici un colectiv minunat de oameni care îmi sunt ca și o a doua familie. Mulți dintre colegi îmi sunt și prieteni. Părinții mei s-au obișnuit de mulți ani cu faptul că eu urmez această meserie. Nu le-am spus vreodată că mă gândesc să fac altceva. Când vorbesc cu ei, le spun mereu să nu își facă griji și după intervenție îi asigur că sunt bine”, povestește Rareș.

Tânărul îmbină două meserii: de pompier și de paramedic SMURD

Pasiunile din copilărie i-au rămas și astăzi. Pe lângă fascinația pentru meseria de pompier, Rareș este pasionat de călărie și de animale. Speră ca, după anii de muncă, să mai îmbine o pasiune și să aibă o fermă de cai, pe plaiurile natale.

„A fost un pic mai greu la început și cu facultatea, și cu munca, dar îmi place să evoluez și pot să le îmbin. Îmi plac caii și mă gândesc că atunci când voi ieși la pensie, mă voi retrage acasă, în Dorohoi, și voi avea o fermă de cai, însă nu știu ce îmi va rezerva viitorul. Îmi place și desenul și sunt pasionat de sport. Fac parte din Lotul Sportiv al Inspectoratului și am obținut locul 1 la nivel regional și locul 3 la nivel național. Nu a fost ușor să obținem acele locuri. Sunt și paramedic SMURD, unde cel mai mult am fost la intervenții în lunile martie-aprilie 2020, când a început pandemia COVID-19. Am trăit la fel ca ceilalți situații în care nu știai cu ce te confrunți, totul era sub semnul întrebării, dar am reușit să depășim acea perioadă”, a mai povestit Rareș.

Meseria de salvator merită toate sacrificiile

Din august 2018, Rareș a fost detașat la Iași. Peste câteva luni va avea trei ani de când a devenit salvator de profesie, așa că reporterii BZI l-au rugat să ofere câteva sfaturi pentru ieșenii care aspiră la o astfel de profesie. Tânărul are câteva sfaturi sincere și totodată simple. Doar cei care sunt cu adevărat determinați și pasionați de această meserie vor avea rezultate.

„Este nevoie să te dezvolți continuu, să fii motivat. Nu cred că este o meserie pentru oricine, trebuie să știi la ce te expui, dar cei care își doresc cu adevărat nu vor regreta alegerea. Vor trăi stări pe care nu le vor avea și în alte meserii. Trebuie să fie determinați, să respecte un program și să aibă o rezistență fizică, fiindcă natura meseriei necesită toate aceste lucruri”, sfătuiește tânărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`