Prima pagină » National » Unul dintre cei mai mari teologi români, preotul Dumitru Abrudan, a încetat din viață. El deținea și cea mai înaltă distincție
Unul dintre cei mai mari teologi români, preotul Dumitru Abrudan, a încetat din viață. El deținea și cea mai înaltă distincție

Unul dintre cei mai mari teologi români, preotul Dumitru Abrudan, a încetat din viață. El deținea și cea mai înaltă distincție

09 aug. 2024, 22:20,
în National

Unul dintre cei mai mari teologi români, preotul Dumitru Abrudan, a încetat din viață! Anunțul a fost făcut de Mitropolia Ardealului. Dumitru Abrudan era recunoscut pentru ecumenismul său, reprezentând Biserica Ortodoxă Română la multe întâlniri internaționale.

După reînființarea ASTREI, a fost primul președinte al acesteia. S-a remarcat și ca publicist în publicații patriarhale. Dumitru Abrudan este autorul unor studii teologice, cărți și articole mai ales despre Vechiul Testament și ecumenism – dialog interortodox, interconfesional și inter-religios.

El deținea și cea mai înaltă distincție

El deținea și cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Patriarhia Română, Crucea Patriarhală.

Este autorul unor studii teologice, mai ales despre Vechiul Testament și ecumenism și a reprezentat Biserica Ortodoxă Română la simpozioane și congrese teologice internaționale.

„Pr. prof. DUMITRU ABRUDAN (1938-2024)

Cu profundă durere creștinească anunțăm trecerea la cele veșnice a Pr. prof. Dumitru Abrudan, astăzi, 9 august 2024!

Părintele s-a născut în loc. Gepiu (jud. Bihor) la 29 august 1938. A studiat la Liceul Nr. 1 (Emanuil Gojdu) din Oradea (absolvent în 1956), Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1956-1960), a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București (1960-1963), cu specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim (1972-1973). A obţinut titlul de doctor în teologie la București în 1978, cu teza: Creștinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios.

Profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș (1963-1971) și director între anii 1968 și 1971, a urmat apoi o carieră universitară prestigioasă la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” a Universităţii Lucian Blaga din oraşul de pe Cibin. Profesor titular la Catedra de studiul Vechiului Testament şi limba ebraică, din 1979, prorector (1979-1992), decan la Sibiu (2000-2004), profesor la Oradea (1992-2000), a participat la mai multe întruniri teologice internaţionale. A publicat studii şi articole, în revistele bisericeşti de specialitate, a scris ca singur autor sau în calitate de coautor mai multe cărţi, între care amintim: Arheologia biblică pentru Facultăţile de Teologie, 1994; Limba ebraică biblică, 1996, Cărţile didactico-poetice ale Vechiului Testament, 2001.

În Cuvântul înainte la volumul omagial Biblie şi misiune creştină. Popas aniversar pr. prof. Dumitru Abrudan, Sibiu, 2010, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului scria: „Talentul său organizatoric, tactul pedagogic, ţinuta discursului teologic, prestanţa şi erudiţia sa, precum şi prelegerile sale, s-au întipărit în memoria generaţiilor de seminarişti şi studenţi teologi pe care i-a călăuzit, vreme de 45 de ani, spre Altar. Părintele a ştiut să evite ariditatea discursului teologic ultraspecializat şi să dea o orientare hristologică şi eclesială teologiei biblice – o trăsătură care marchează ca un fir roşu cariera sa academică”.

Dumnezeu să-l odihnească cu aleșii Săi!”, anunță Mitropolia Ardealului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
14 august 2024
14 august 2024