Prima pagină » Actualitate » Unul dintre cei mai mari politologi din lume, John Mearsheimer, declarații incendiare: Drepturile omului și politicile internaționale nu mai contează pentru marile puteri mondiale
Unul dintre cei mai mari politologi din lume, John Mearsheimer, declarații incendiare: Drepturile omului și politicile internaționale nu mai contează pentru marile puteri mondiale

Unul dintre cei mai mari politologi din lume, John Mearsheimer, declarații incendiare: Drepturile omului și politicile internaționale nu mai contează pentru marile puteri mondiale

24 mart. 2022, 13:49,
în Actualitate

Savantul John Mearsheimer a realizat o amplă analiză a situației din Ucraina. Într-o intervenție televizată, unul dintre cei mai mari  politolog american și savant în relații internaționale a precizat faptul că Ucraina ar fi trebuit să se desprindă de Statele Unite ale Americii pentru a putea să evite războiul.

Specialistul consideră că un stat care este limitat  din punct de vedere militar nu ar trebui să ”supere” un stat care este o putere mondială. Oricum, specialistul consideră că marile puteri mondiale nu respectă absolut niciun drept internațional în momentul în care doresc să-și atingă propriile obiective.

John Mearsheimer: Ucraina ar fi trebuit să se desprindă de SUA

John Mearsheimer consideră că cea mai eficientă modalitate prin care războiul putea fi evitat ar fi fost desprinderea Ucrainei de Rusia. Acest lucru ar fi dus la evitarea morților., Politologul consideră că nu este bătut în cuie că Rusia va pierde războiul, dar dacă o va face, va lăsa numai teroare în urmă:

Ucrainienii ar fi fost deştepţi ar fi ”divorţat” de Statele Unite ale Americii. Aceștia și-au atașat ”vagonul” către SUA. Sunteţi destul de încrezător că ruşii vor pierde în Ucraina în acelaşi mod în care au pierdut şi în Afganistan. Eu personal nu voi paria bani pe acest lucru. Totuşi, ştiu că chiar dacă Rusia va pierde, în procesul înfrângerii, aceștia vor distruge Ucraina. Nu este un lucru bun din punctul de vedere al Ucrainei. De aceea din punctul meu de vedere, Ucraina trebuia să se desprindă de SUA acum ani de zile și ar fi trebuit să lucreze la un ”modus vivendi” (expresie din latină care înseamnă un mod de a convețui) cu Rusia. Din punctul meu de vedere, dacă eşti în mod vizibil o putere mică în sistemul internaţional şi dacă stai alături de o mare putere, trebuie să găseşti modalităţile prin care poţi convețui cu acea mare putere. Ultimul lucru pe care l-ai putea face este cel de a ”lovi în ochi gorila”. Dacă ai face asta, atunci ”gorila” îţi va face mari pierderi şi cel mai probabil nu te va ierta niciodată.”

SUA nu a ”iertat” niciodată Cuba

În altă ordine de idei, John Mearsheimer aduce aminte momentul în care Fidel Castro a venit la putere. In momentul acela, SUA a impus sancțiuni Cubei, sancțiuni care încă sunt în vigoare și care nu vor dispărea prea curând pentru că SUA nu a iertat niciodată țara:

Nu ştiu dacă sunteţi destul de bătrâni ca să vă amintiți momentul în care Fidel Castro a venit la putere în 1959, iar la puţin după aia SUA a impus sancțiuni Cubei și împotriva lui Fidel Castro. Acele sancţiuni incă nu au fost ridicate, ele sunt practic active. SUA nu va uita niciodată faptul că Cuba a avut un comportament pe care noi l-am considerat de neacceptat. Ucraina are o situație similară acum

Marile puteri mondiale nu vor ține niciodată cont de drepturile omului dacă le sunt afectate strategiile

In continuarea declarațiilor, John Mearsheimer consideră că niciodată în istorie, drepturile omului sau legile internaționale nu au contat pentru marile puteri. Aceste drepturi contează doar dacă nu le afectează strategiile interne. Dacă acestestea se bat cap la cap, atunci propria strategia va prima mereu

În politicile internaționale, statele în mod normal acordă atenţie legilor internaționale şi acordă atenție sporită principiilor morale atâta timp cât acestea sunt în interiorul intereselor lor stratetige. Dar dacă există un conflict între legile internaționale şi strategiile de interes ale țărilor, țările vor alege mereu să respecte interesele lor stratetige. În acest fel, dreptul internațional și drepturile omului vor fi scoase din ecuație. De asta eu consider că nu ajută cu nimic să vorbim despre drepturi, în contextul în care vorbim dacă Rusia are dreptul să aibă un stat tampon. Ucraina are dreptul să aibă propria politică. Aceste concepte sunt, din punctul meu de vedere, concepte care îţi aduc tot felul de probleme.  SUA nu ar tolera niciodată conceptul precum că Mexic sau Canada ar putea invita, în mod legal, China să trimită forțele militare în Toronto sau Mexico City Ceea ce fac ruşii este foarte simplu. Aceștia spun că nimeni nu are dreptul ca să transforme Ucraina într-un bastion din Vest aflat la granița lor.

Acest lucru nu are nicio legătură cu drepturile Ucrainei. Pentru Rusia nu contează faptul că Ucraina are dreptul să facă asta. Rusia spune că Ucraina nu poate face acest lucru la fel cum America spune că Cuba nu are acest dreptul de a invita Federația Rusă cu armata.

Drepturile statelor mai mici nu contează în marea politică internațională. Altfel spus, SUA este o țară puternică și poate face absolut orice pentru a-și respecta propria strategie. Politologul ține să sublinieze un aspect foarte important. Acesta condamnă violențele din Ucraina și consideră că tot ce se întâmplă acum este oribil.

Deci, pentru mine, atunci când vorbești despre marile puteri politice, drepturile internaționale ale statelor mici, la analiza finală. nu mai contează. Măreția face legea. SUA este țară extrem de puternică. Ea face orice crede de cuvință în interesele sale stratetige. Nu sunt în favoarea deplasărilor şi a ne bate cu țările, sau țările să se războiască între ele. Nu sunt un fan al violenței. Cred că ceea ce se întâmpla în Ucraina este pur şi simplu teribil. Îmi provoacă greață. Dar pe altă parte, cred că este foarte important să înţelegem logica de bază. a menționat renumitul profesor.

Totuși, analiza de față este una menită de a înțelege modul cinic de gândire a merilor puteri mondiale raportat la micile țări.

 

NOTĂ: John J. Mearsheimer este unul dintre cei mai importanți experți ai națiunii în relații internaționale și a scris mult despre probleme militare și politică internațională.

A publicat cinci cărți: Conventional Deterrence (1983), care a câștigat premiul Edgar S. Furniss, Jr., Book Award; Liddell Hart și greutatea istoriei (1988); The Tragedy of Great Power Politics (2014), care a câștigat Premiul pentru carte Joseph Lepgold de la Universitatea Georgetown; Lobby-ul Israelului și politica externă a SUA cu Stephen Walt (2007) și De ce mint liderii: Adevărul despre minciuna în politica internațională (2011).

De asemenea, a scris multe articole care au apărut în reviste academice precum International Security și în reviste populare precum London Review of Books . În plus, a scris o serie de articole de opinie pentru New York Times și Los Angeles Times care tratează subiecte precum Ucraina, Bosnia, proliferarea nucleară, politica SUA față de India, eșecul eforturilor de pace arabo-israeliene și invazia Irak.

John J. Mearsheimer este profesor de Științe Politice la Universitatea din Chicago, unde predă din 1982.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`