Oamenii de știință avertizează asupra unor schimbări dramatice la unul dintre cei mai mari ghețari din Antarctica, potențial în următorii cinci până la 10 ani.
Ei spun că o secțiune plutitoare din fața ghețarului Thwaites, care până acum a fost relativ stabilă, s-ar putea „spărge ca parbrizul unei mașini”.
Unul dintre cei mai mari ghețari din Antartica este în pericol, susțin cercetătorii pe schimbările climatice
Cercetătorii din SUA și Marea Britanie sunt în prezent implicați într-un program intens de studiu la Thwaites, unul dintre cei mai mari ghețari din Antartica, din cauza ratei de topire. Deja se topesc 50 de miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an.
Acest lucru are un impact limitat asupra nivelului mării la nivel global astăzi, dar există suficientă gheață menținută în amonte în bazinul de drenaj al ghețarului pentru a ridica înălțimea oceanelor cu 65 cm – dacă totul s-ar topi.
Este puțin probabil ca un astfel de scenariu de „apocalipsa” să apară timp de multe secole, dar echipa de studiu spune că Thwaites răspunde acum la o lume care se încălzește într-un mod destul de rapid.
„Va avea loc o schimbare dramatică în fața ghețarului, probabil în mai puțin de un deceniu. Atât studiile publicate, cât și cele nepublicate indică această direcție”, a declarat glaciologul Prof. Ted Scambos, coordonatorul principal din SUA pentru Colaborarea Internațională pentru Ghețarul Thwaites (ITGC). ) .
„Acest lucru va accelera ritmul (al Thwaites) și va extinde, în mod eficient, partea periculoasă a ghețarului”, a spus el pentru BBC News.
Cât de mare este ghețarul din Antartica
Thwaites, ghețarul din Antartica, este un colos. Are aproximativ dimensiunea Marii Britanii sau Florida, iar viteza de topire s-a dublat în ultimii 30 de ani. ITGC a stabilit cum se întâmplă acest lucru. Este rezultatul apei calde ale oceanului care pătrunde sub – și se topește – frontul plutitor al lui Thwaites, sau platforma de gheață, așa cum este cunoscută.
Apa caldă se subțiază și slăbește această gheață, făcând-o să alerge mai repede și împingând înapoi zona în care corpul principal al ghețarului devine plutitor.
În acest moment, marginea anterioară a platformei de gheață de est este fixată pe loc de o creastă subacvatică în larg, ceea ce înseamnă că viteza sa de curgere este o treime din cea observată în sectorul vestic al platformei de gheață, care nu are o astfel de constrângere.
Însă echipa ITGC spune că raftul de est este probabil să se decupleze de creastă în următorii câțiva ani, ceea ce îl va destabiliza. Și chiar dacă prinderea persistă, dezvoltarea continuă a fracturilor în gheața raftului va distruge oricum zona.
Schimbările climatice sunt o reală problemă, explică specialiștii
nivelul global al mării a crescut la un nou maxim în 2021, potrivit studiului. Aceste ultime cifre pentru 2021 sunt publicate devreme de OMM pentru a coincide cu începerea conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, cunoscută sub numele de COP26. Cercetătorii au analizat evenimentele meteo extreme din ultima perioadă. Raportul Starea Climei oferă o imagine instantanee a indicatorilor climatici, inclusiv temperaturile, evenimentele meteorologice extreme, creșterea nivelului mării și condițiile oceanului.
Studiul constată că ultimii șapte ani, inclusiv acesta, sunt probabil cei mai călduroși din istorie, deoarece gazele cu efect de seră au atins concentrații record în atmosferă.
Creșterea temperaturilor propulsează planetă într-un „teritoriu neexplorat”, spune raportul, cu impact în creștere pe întreaga planetă. „Evenimentele extreme sunt noua normă”, a spus profesorul OMM Petteri Taalas. „Există tot mai multe dovezi științifice că unele dintre acestea poartă amprenta schimbărilor climatice induse de om”. Profesorul Taalas a detaliat câteva dintre evenimentele extreme care au fost trăite în întreaga lume în acest an.
- A plouat – mai degrabă decât a nins – pentru prima dată înregistrată în vârful calotei glaciare din Groenlanda
- Un val de căldură în Canada și în părțile adiacente ale SUA a împins temperaturile la aproape 50C într-un sat din Columbia Britanică
- Death Valley, California, a atins 54,4 C în timpul unuia dintre multiplele valuri de căldură din sud-vestul SUA
Câteva luni de precipitații au scăzut în intervalul de ore într-o zonă a Chinei - Părți ale Europei au suferit inundații severe, care au dus la zeci de victime și miliarde de pierderi economice
- Un al doilea an consecutiv de secetă în America de Sud subtropicală a redus debitul bazinelor hidrografice și a afectat agricultura, transportul și producția de energie.
În schimb, mai multe țări militează împotriva acordurilor climatice. Acestea ar reprezenta interesele marilor companii de petrol din lume.