Prima pagină » Titlurile zilei » Unul dintre cei mai mari afaceriști din zona Moldovei a vrut să se sinucidă! A bătut un cui într-un copac și s-a izbit cu capul de el până a rămas inconștient, iar când și-a revenit și-a tăiat venele
Unul dintre cei mai mari afaceriști din zona Moldovei a vrut să se sinucidă! A bătut un cui într-un copac și s-a izbit cu capul de el până a rămas inconștient, iar când și-a revenit și-a tăiat venele

Unul dintre cei mai mari afaceriști din zona Moldovei a vrut să se sinucidă! A bătut un cui într-un copac și s-a izbit cu capul de el până a rămas inconștient, iar când și-a revenit și-a tăiat venele

02 aug. 2022, 02:00, 5 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști din zona Moldovei a vrut să se sinucidă din cauza datoriilor și a secetei care i-a distrus producția. Agricultorii din Iași spun că efectele secetei vor fi pe termen lung

Gheorghe Niță, un fermier din Bacău, în vârstă de 70 de ani, a încercat să se sinucidă din cauza datoriilor și a secetei care i-a distrus producția de anul acesta. Fermier cu experiență, cunoscut în comunitate, care exploatează 300 de hectare de teren agricol, Gheorghe Niță suferea de depresie și puține persoane știau de greutatea pe care o purta. Mai întâi a încercat să se sinucidă cu un cui pe care l-a bătut într-un copac. S-a lovit cu capul de cui până a ajuns în stare de inconștiență. A fost găsit de niște vecini care l-au dus la spital. A doua oară când a vrut să se sinucidă și-a tăiat venele. Norocul său a fost că l-a găsit familia și l-a dus imediat la spital. Fiul său, Alexandru Niță, spune că și-a revenit.

„Tatăl meu e bine. Astăzi (n.r – luni 1 august 2022) sperăm să-l externăm. Tata a intrat în depresie din cauza situației create de secetă, din cauză că sunt datorii de plătit și nu mai avem cu ce, pentru că am pierdut aproape toată producția. Noi am cultivat grâu și floarea soarelui pe aproximativ 300 de hectare. Din cauza secetei, am pierdut aproape tot. Culturile sunt distruse în proporție de 70 la sută. În firmă suntem asociați eu și cu tata. Cel mai probabil o să rămân eu administrator. O să depun actele pentru despăgubiri de secetă ca să vină o comisie să evalueze pagubele. O să caut niște soluții pentru a continua activitatea. Noi am înființat ferma în 1994”, spune Alexandru Niță, fiul lui Gheorghe Niță, fermierul din Bacău.

Mulți afaceriști din zona Moldovei au probleme din cauza secetei

Fermierii din Iași spun că prețurile la alimente vor crește în următoarea perioadă și că situația este gravă, chiar dacă uneori nu este prezentată așa.

„În loc să vină niște bani de la Guvern pentru situații de urgență, să vadă ministrul situația reală din teren, el se duce în zone cu verdeață, care sunt ok pentru reportaje, Dacă ieșiți din Iași, se poate vedea cu ochiul liber, fără să fii specialist, că este dezastru. Cel puțin, am văzut că oamenii de la sate vând animalele, nu mai au cu ce să le crească. O familie, de 2 bătrânei, care își ducea traiul zilnic nu mai are cu ce să trăiască. Au pensie și o să cumpere pâine. Dacă le mai spui că pâinea va fi peste 4 lei, deja i-ai terminat. Vin vremurile grele!”, susține Radu Dumitrașcu, fermier din Iași.

Suprafața afectată de secetă, din Iași, a ajuns la 80.000 de hectare. Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august 2022, pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie 2022, pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui).

ACCPT Iași: „Solicităm o intervenție rapidă din partea Guvernului României pentru a ne asigura despăgubiri juste”

Fermierii din Iași mai spun că nu au produsele pentru arendă, din cauza secetei.

„Trebuie să începem să dăm arenda la oamenii și proprietarii de teren care ne-o solicită. Suntem în imposibilitatea de a le de cantitatea cerută inițial, pentru că nu avem de unde. Nu putem accesa alte fonduri pentru a cumpăra produsele respective, pentru că nu avem de unde. Fermierii din cadrul ACCPT Iași (n.r. – Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice) solicită o intervenție rapidă din partea Guvernului României pentru a asigura despăgubiri juste, având în vedere că, în fiecare an, prin producțiile înregistrate, contribuie la Produsul Intern Brut. De asemenea, prețurile la îngrășăminte și motorină sunt mari, e prea mult pentru noi”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că un ieșean vinde ferma cu porci. Afaceriștii din zona Moldovei spun că banii pentru secetă ar trebui acordați înainte de campania de toamnă.

Comentarii
  • Am sa va scriu eu, aici, povestea unora dintre marii escroci, latifundiari, arendasi, etc..
    Au avut ani multi si foarte buni, cu productii foarte bune si multi au cumparat pamanturile proprietarilor platind sume de nimic.
    Si-au scos pamanturile cumparate, din arenda, pe care au platit-o la productii de nimic, in timp ce ei faceau productii foarte bune!

    Margeti voi la Birourile notariale si scoateti de la OCPI incheieri, sa constatati realitatea faptelor.
    Unii din marii arendasi sunt de fapt niste mari escroci!
    Si acum se plang pentru un an greu, cand anii buni au fost mult mai multi!
    Sa mosteneasca tarana, caci din tarana si-au facut averile si in tarana se vor intoarce, cand ii ajung blestemele celor inselati!

    Nu cunosc situatia individului din reportaj, dar aproape sigur a avut si multi ani buni in agricultura din 1994 si pana in prezent, dar daca nu a administrat bine afacerea nu trebuie noi sa venim sa suportam proasta lui administrare. Sa dea faliment si gata. Multi au dat faliment si nu au mai cerut pomana de la oameni. Statul de unde ia banii? Nu de la oameni?

  • Un mare bou, nu afacerist.

  • Presupun ca voi aveti pamanturi si stiti mai bine cum sta treaba

  • Al dracului afaceristi si fermieri. Vor subventii, vor ajutor de la guvern si au asigurari pentru culturi de unde vin si alti bani. In plus, de ex, in loc de 10 Tone la hectar, vor scoate 3. Si vor fi foarte scumpe acele 3 tone cat sa acopere pierderea. Si ei vlurla dupa ajutoare de la stat. Dar pe noi, plebea, cine ne ajuta sa trecem aceste vremuri grele? Un an greu cica si gata, ei se omoara. Desi la profit ei nu ies niciodata in pierdere! Golani! Jeguri umane acesti „fermieri” ce dau productia la cine plateste mai mult. Indiferent ca tara poate ramane fara hrana. Atunci tarii de ce sa le pese de ei????? Gunoaie, repet!

  • daaaa, insa cati ani fara secetea au avut ???? nu s-au gandit ca poate vine si secetea ? au luat masuri ???? Acum vor subventii de la stat…….. escrocherii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024