Prima pagină » Local » Unul dintre cei mai cunoscuți medici veterinari din Iași vorbește despre începuturile sale în carieră: „Am lucrat sezonier în marele complex de porci de la Căzănești” – FOTO

Unul dintre cei mai cunoscuți medici veterinari din Iași vorbește despre începuturile sale în carieră: „Am lucrat sezonier în marele complex de porci de la Căzănești” – FOTO

23 nov. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Local

Prof. univ. dr. Gheorghe Solcan, din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iași, este unul dintre cei mai cunoscuți medici veterinari din România, cu o carieră de 37 de ani în domeniu

A fost prodecan științific timp de 20 de ani, în cadrul USV, a fost și este implicat în diverse manifestări științifice, proiecte europene, programe de studii și multe altele. Cu toate acestea, începuturile sale în carieră nu au fost ușoare.

Unul dintre cei mai cunoscuți medici veterinari provine dintr-o familie care s-a ocupat cu creșterea animalelor

Prof. univ. dr. Gheorghe Solcan este o adevărată figură a medicinei veterinare din România, cu o carieră de 37 de ani în acest domeniu. Provine dintr-o familie care se ocupă cu creșterea animalelor, astfel că iubirea lui față de acestea s-a născut încă din copilărie. I-a plăcut dintotdeauna să se ocupe de îngrijirea necuvântătoarelor, ulterior chiar de sănătatea lor.

„Eu provin din Bucovina, dintr-o zonă cu tradiție în creșterea animalelor. În gospodăria noastră, în perioada copilăriei, părinții mei creșteau vaci, porci, păsări, oi, și mi-a plăcut să mă ocup de îngrijirea lor și apoi și de sănătatea lor. Părinții mei erau țărani cooperatori, cum se spunea atunci, dar tata a lucrat sezonier prin diverse ferme, în zootehnic intensivă.

Inclusiv eu, până să vin la facultate, am lucrat sezonier în marele complex de porci de la Căzănești și în două unități agricole foarte mari. În perioada liceului am făcut practica de specialitate într-un complex foarte mare de taurine, era vremea zootehniei intensive, când se lucra în unități foarte mari”, declară prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.

Prof. univ. dr. Gheorghe Solcan: „Chiar din prima zi am diagnosticat holera la păsări, o boală infecțioasă care impune sacrificarea lor”

o poză cu intrarea la Spitalul Clinic pentru Animale de companie

Deși a câștigat la Loteria Vizelor nu au mai reușit să plece în Statele Unite ale Americii

A urmat studiile liceale la Liceul Agroindustrial Rădăuți, specializarea veterinară, cele universitare de licență la Institutul Agronomic „Ion Ionescu” de la Brad, Facultatea de Zootehnie și Medicină Veterinară, iar studiile doctorale în cadrul aceleași universități.

În perioada 1986-1989 a fost medic veterinar stagiar, epizootolog la Întreprinderea Avicolă de Stat Babadag din județul Tulcea, iar în prima zi de muncă a diagnosticat o boală foarte contagioasă, holera, la sute de păsări, însă a avut curajul necesar, a începutul tratamentul și chiar le-a salvat de la sacrificare.

„Ulterior, am făcut studiile în domeniul medicinei veterinare, iar în anul 1986 am devenit medic veterinar la Întreprinderea Avicolă de Stat Babadag din județul Tulcea. Chiar din prima zi am diagnosticat holera la păsări, o boală infecțioasă, contagioasă, care impune sacrificarea lor. Eu, cu un curaj specific vârstei, m-am apucat de tratament și acesta a mers, astfel că le-am salvat. Am avut și alte episoade de acest gen, tot la începutul primilor ani în producție, am avut un episod de salmonela, care la fel impune sacrificarea animalelor și am reușit să stăpânim situația”, adaugă prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.

Deși au câștigat la Loteria Vizelor, nu au mai reușit să plece în Statele Unite ale Americii

 o poză cu Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USV Iași

Profesorul activează cu pasiune și profesionalism în cabinetul de Medicină veterinară a Universității de Agronomie

După doi ani la Institutul Babadag s-a întors în Iași, devenind medic veterinar cu activitate de cercetare la Institutul Agronomic Iași. Profesorul Gheorghe Solcan a transmis faptul că a fost o perioadă în care din salariul său și al soției nu reușea să plătească rata pe care a făcut-o la un apartament, în valoare de 100 de dolari.

Din acest motiv, cei doi s-au înscris în cadrul Loteriei de Vize, un program al Guvernului Statelor Unite ale Americii, prin care oamenii pot obține anual permis de ședere și drept de muncă permanent în SUA, beneficiind de multe dintre drepturile cetățenilor americani, cu excepția celui de a vota.

Soția profesorului Gheorghe Solcan a câștigat, în anul 1998, la Loteria Vizelor, însă aceasta trebuia să nască, așa că au pierdut oportunitatea.

„După revoluție s-a produs o inflație, mai mult sau mai puțin recunoscută oficial, și țin minte că, în perioada 1996-1998, această devalorizare a monedei s-a reflectat prin scăderea foarte pronunțată a puterii de cumpărare. Eu împreună cu soția mea nu puteam pune deoparte 100 de dolari, cât aveam rată la casă. Am cumpărat atunci un apartament cu un avans și diferența cu plata în rate și chiar a fost o perioadă mai dificilă.

Am fost ajutat de frații mei care erau plecați în străinătate la muncă, iar, în acea perioadă, eu și soția mea chiar am aplicat la Loteria Vizelor și ea a câștigat, însă nu am plecat în America. Programarea pentru vize se făcea peste șase luni și soția mea, în acea perioadă, urma să nască, așa că nu am mai plecat”, mai spune prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.

Familia Solcan a vrut să plece în străinătate pentru a beneficia de mai multe oportunități, însă acum nu regretă faptul că nu a reușit.

Prof. univ. dr. Gheorghe Solcan a fost și prodecan științific din anul 2000, până în anul 2020. A dezvoltat programul de studii universitare medical veterinare, fiind implicat în organizarea manifestărilor științifice, monitorizarea calității în învățământ și cercetare, întocmire rapoarte evaluare ARACIS. S-a implicat şi în proiecte europene legate de dezvoltarea resursei umane, respectiv de cercetare, și are în coordonare zeci de doctoranzi.

„Puteam să ne stabilim în America, însă nu îmi pare rău pentru că ulterior am evoluat, în perioada 2000-2007 au apărut alte oportunități, am avansat în grad în cadrul universității, am intrat în conducerea universității ca prodecan în anul 2000, până în anul 2020. Au apărut satisfacții profesionale, am câștigat proiecte de cercetare, am lucrat pe lângă cei mai renumiți specialiști în domeniul medicinii veterinare și, când am devenit conducător de doctorat, am orientat doctoranzii către diverse specializări”, adaugă prof. univ. dr. Gheorghe Solcan.

Acesta activează cu pasiune și profesionalism în cabinetul de Medicină veterinară al Universității de Agronomie și este unul dintre cei mai buni medici veterinari din România.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *