Prima pagină » Eveniment-Social » Unul dintre cei mai cunoscuți ieșeni a murit. Vestea a lăsat durere în rândul personalităților orașului

Unul dintre cei mai cunoscuți ieșeni a murit. Vestea a lăsat durere în rândul personalităților orașului

01 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

O veste tristă în aceste zile teribile a îndoliat și îndurerat mediul cultural al Iașului! Cunoscutul pictor Traian Mocanu, fost director al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” și colaborator al Direcției Județene pentru Cultură – DJC, a murit! Acesta avea doar 66 ani și era membru marcant al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Iași. „În izolare, vestea morții unui coleg are impact mai profund decât atunci când atenția ne este reținută de stresul și agitația sarcinilor zilnice. Dar astăzi, când avem timp să medităm la lucrurile care contează cu adevărat, e apăsător și trist să afli că un coleg a murit. Am fost anunțați că ne-a părăsit pictorul Traian Mocanu”, au transmis îndurerați colegii și prietenii

Cunoscutul pictor Traian Mocanu, fost director al Școlii Populare de Artă „Titel Popovici” și colaborator al Direcției Județene pentru Cultură – DJC, a murit! Acesta avea doar 66 ani și era membru marcant al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) – filiala Iași.

„În izolare, vestea morții unui coleg are impact mai profund decât atunci când atenția ne este reținută de stresul și agitația sarcinilor zilnice. Dar astăzi, când avem timp să medităm la lucrurile care contează cu adevărat, e apăsător și trist să afli că un coleg a murit. Am fost anunțați că ne-a părăsit pictorul Traian Mocanu. Spre deosebire de oamenii obișnuiți, artistul are privilegiul de a-și continua existența chiar și dacă face pasul decisiv în Marea Trecere.

Transferând o parte din ființa lui în pânzele pe care le-a creat, artistul își face simțită prezența printre noi peste secole. Doar că atunci când ai avut bucuria să-l cunoști personal nu e atât de simplu să accepți că umorul lui e o amintire, că bonomia lui s-a transformat în imagine, că prezența lui masivă e, de acum, o secvență de istorie de grup. Ne exprimăm regretul pentru această pierdere și transmitem condoleanțe familiei îndurerate”, au transmis colegii și prietenii de la Direcția Județeană pentru Cultură.

Una dintre figurile mediului cultural ieșean

Traian Mocanu s-a născut la 26 august 1954 la Iași. A absolvit Institutul de Arte „N. Grigorescu” în 1977, la București. A fost director al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași. Este membru al UAP din anul 1990. A avut numeroase expoziții de pictură, în țară și în străinătate. Are lucrări în colecții particulare: Franța, Grecia, SUA, Germania, Canada, Israel, Italia, Mexic, Anglia, Turcia, Suedia. A participat la peste 60 de expoziții colective în țară și străinătate. A fost distins în 1995 cu Premiul Revistei „Cronica”, 1999 – Premiul „Vasile Pogor” și în 2002 cu Premiul UAP pentru pictură. Pe de altă parte, a fost pasionat și de poezie.

„Mi-am aprins lumânări în viață ca să știu că mai sunt viu, mi-am scris numele, pe cruce, cu data morții întoarsă pe dos, ca s-o știu numai eu, în fiecare an din cei rămași umplu cu negru, literele săpate în piatră să nu se șteargă urma aceea adunată, întîmplător de melcul silitor și delicat ce-mi plânge în palme…”, scria, premonitor, Mocanu într-un poem al său.

Din creația sa lirică pot fi enumerate: „La marginea nimicului”, Editura Junimea, Iași – 1997 (premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor – filiala Iași); „Iluzia optică”, Editura Gramma, Iași – 2002; „Atelierul-mocanorfoze I”, Editura T, Iași – 2007; „Atelierul-mocanorfoze II”, Editura Cronica, Iași – 2011; „Mielul de apă”, Editura Cronica, Iași – 2012; „Efemeride”, Iași – 2013.
De asemenea, ani de-a rândul s-a implicat în viața culturală și artistică a orașului, promovând tinere valori din varii domenii. Dumnezeu să-l odihnescă în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`