Cu ocazia unuia dintre cele mai apreciate proiecte ieșene, intitulat „Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice” (FIMM), ediția a XIII-a, zeci de artiști străini vin în orașul celor șapte coline pentru a contempla asupra instrumentelor ce au scris istorie. Printre invitați se numără și Thomas Birault, un artist stradal, din Franța, venit pentru a doua oară la Iași. Bărbatul și-a spus povestea, încântat fiind de eveniment
Proiectul FIMM 13 este conceput în scopul promovării colecției de instrumente de muzică mecanică, unică în țara noastră, dar și al perpetuării tradiției europene a flașnetarilor. FIMM 13 este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, fiind a noua ediție la care festivalul beneficiază de sprijinul AFCN. Acțiunea este concepută în scopul promovării colecției de instrumente de muzică mecanică, unică în țara noastră, dar și al perpetuării tradiției europene a flașnetarilor. Coordonat de dr. ing. Monica Nănescu, festivalul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
Acorduri muzicale ale trecutului european la Festivalul Internațional
În perioada 16-18 septembrie, cât durează festivalul, programul va cuprinde expoziții interactive de muzică mecanică, simpozion, workshop pentru specialiști, spectacole ale flașnetarilor, concerte, dans, animație și proiecții video mapping.
Cu acest prilej, vor avea loc și expoziții de automate muzicale și de valori de patrimoniu tehnic din colecțiile Muzeului de Știință și Tehnică „Ștefan Procopiu”, spectacole ale flașnetarilor, concerte, dans, animație, proiecții video și workshop pentru specialiști. S-a dorit ca manifestarea să fie o reîntâlnire între „veteranii” festivalului și artiștii de stradă care i-au încântat cu talentul lor pe ieșeni și la edițiile anterioare. Este vorba de colecționari, cercetători din domeniu, muzeografi și iubitori de muzică mecanică, scopul fiind acela de atragere de noi participanți, anume flașnetari amatori sau profesioniști, spre încântarea publicului și valorizarea evenimentului. De asemenea, festivalul s-a bucurat de o participare prestigioasă, atât din România, cât și din țări precum Franța, Germania, Cehia, Ungaria, Slovenia, Republica Moldova, Norvegia, Austria și Polonia, în premieră.
Francezul îndrăgostit de Iași
Thomas Birault a venit pentru a doua oară la Iași cu ocazia FIMM și se declară îndrăgostit. Însoțit de colega sa de breaslă, francezul din Saint-Prix a povestit ce înseamnă acest eveniment pentru el și cum a fost drumul către Iași. Mai mult, viața de artist de stradă din Franța pare că îi asigură un trai mai mult decât decent.
„Este a doua oară când vin aici, am fost invitat de Monica. Îmi place orașul, drumul a fost bun, aici nu sunt controale multe. Nu este iubita mea, e căsătorită cu un alt prieten, Pierre. Eu stau singur în Franța, am un copil care e mare și nu mai locuiește cu mine… mereu eram plecat la evenimente și nu prea păstrăm legătura… Bani fac din apariții TV, evenimente stradale și altele. Este frumos să fiu aici, cu acești oameni. Eu vorbesc bine și italiană, spaniolă, engleză mai puțin, după cum vezi… Toată lumea se simte bine, papagalul este în centrul atenției acum. Sper să mai vin aici, mi-a făcut plăcere”, a declarat Thomas Birault la Festivalul Internațional al Muzicii Mecanice.