Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă boli mintale
Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă boli mintale

Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă boli mintale

10 nov. 2020, 13:28,
BZI.ro, în Sanatate

Este posibil ca mulți supraviețuitori ai COVID-19 să fie expuși unui risc mai mare de a dezvolta boli mintale, au declarat luni psihiatrii, după ce un studiu amplu a constatat că 20% dintre cei infectați de infectia cu noul tip de coronavirus sunt diagnosticați cu o tulburare psihiatrică în termen de 90 de zile.

Anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente afectiuni aparute în rândul pacienților recuperați de COVID-19. Acestia au dezvoltat asadar probleme de sănătate mintală, iar cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune a insuficienței cerebrale.

„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie urgent să investigheze cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale aparute după COVID-19. Serviciile (de sănătate) trebuie să fie gata să ofere îngrijiri, mai ales că rezultatele noastre sunt probabil subestimate, a spus Harrison.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice a 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de COVID-19.

Unul din cinci pacienți cu COVID-19 dezvoltă boli mintale în decurs de 90 de zile

În cele trei luni următoare testării pozitive pentru COVID-19, 1 din 5 supraviețuitori au fost înregistrați ca având un diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie. Acest lucru a fost de aproximativ două ori mai probabil decât pentru alte grupuri de pacienți din aceeași perioadă, au spus cercetătorii.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu o boală mintală preexistentă au fost cu 65% mai predispuse a fi diagnosticate cu COVID-19 decât cele fără.

Specialiștii în sănătate mintală care nu au fost implicați direct în studiu au afirmat că rezultatele se adaugă la dovezi tot mai clare că COVID-19 poate afecta creierul și mintea, crescând riscul de boli psihiatrice.

„Acest lucru se datorează probabil unei combinații a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie și a efectelor fizice ale bolii”, a spus Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.

Simon Wessely, profesor de psihiatrie regius la King’s College din Londra, a declarat că descoperirea că cei cu tulburări de sănătate mintală au un risc mai mare de a suferi COVID-19 a făcut obiectul unor constatări similare în focarele anterioare de boli infecțioase.

„COVID-19 afectează sistemul nervos central și, prin urmare, ar putea crește direct tulburările ulterioare. Dar această cercetare confirmă că acest risc este crescut si de starea anterioară de sănătate”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *