Deși multă lume este tentată să creadă că trebuie evitat acest produs din cauza faptului că ar fi bogat în grăsimi și nu ar face bine organismului, untura de porc, consumată moderat, este de fapt foarte benefică și nu trebuie să lipsească din alimentația noastră.
Beneficiile unturii de porc
În primul rând, untura de porc este ideală pentru gătit și coacere, fiind stabilă la căldură. Acest lucru este datorită compoziției sale, mai exact prin procentul mare de grăsimi saturate.
De asemenea, este recomandată la gătit datorită faptului că nu are aromă. Datorită rezistenței la căldură, uleiul de cocos este cea mai bună grăsime de gătit, însă are dezavantajul că lasă aromă de nucă de cocos. În ceea ce privește untura de porc, acest lucru nu se întâmplă. De asemenea, creează o crustă maro pentru carne și legume, fără să lase gust.
După uleiul de ficat de cod, untura de porc este cea mai bogată sursă de vitamina D. Este nevoie și de acizi grași pentru ca vitamina să fie absorbită și utilizată în organism. Alte alimente care oferă vitamina D sunt gălbenușul de ou și ficatul, însă acestea sunt sărace în această vitamină în comparație cu untura.
Totodată, această untură este bună și pentru sănătatea inimii. Aportul de grăsimi saturate crește aportul de colesterol HDL, care este asociat cu un risc redus de boli de inimă. De altfel, acest produs se află pe locul 18 în alimentele cele mai bogate în colesterol. Ca agent de vindecare, nivelurile de colesterol cresc în perioadele de stres. Organismul produce colesterolul de care are nevoie. Oferirea colesterolului din grăsimi de bună calitate reduce povara asupra organismului de a-l produce.
Cum o obținem, acasă
Untura se obține de la carnea grasă de porc. Se poate folosi, în cantități mici, în diverse mâncăruri sau deserturi tradiționale pentru a le da un gust mai bun.
Pentru a pregăti untura, se poate folosi atât slănina de sub șorici, cât și osânza de pe abdomen sau de pe bucățile mai grase de pe carne. Trebuie tăiate straturile albe de grăsime cu grijă, pentru a înlătura carnea sau șoriciul.
După ce ați tăiat bucățelele de slănină, le spălați bine și le lăsați să stea două ore în apă rece. Apoi se toacă la mașină sau cu cuțitul și se pun la topit într-o cratiță, ideal de tuci. Slănina se lasă la topit, la foc potrivit, treptat, și se amestecă din când în când.
După ce a fiert toată grăsimea, se ia cu lingura și se strecoară printr-o sită de metal în alt vas. În cazul în care mai rămân bucăți mici de carne, se strecoară din nou cât încă este caldă și lichidă. Untura lichidă trebuie pusă într-un borcan când este curată și fără reziduuri, în caz contrar se va râncezi în câteva zile.
Cel mai bine, acestea se păstrează în vase de lut sau metal ori în borcane închise, legate cu hârtie cerată. Capacele improvizate cu hârtie trebuie înțepate, din loc în loc, cu un cuțit ascuțit, pentru a intra puțin aer înăuntru.
Recipientele cu untura de porc trebuie păstrate la rece, într-un loc uscat și bine aerisit, cum sunt beciurile sau cămările. În frigider, aceasta nu va rezista foarte mult din cauza umidității ridicate.
daca intrebi doctorii zic sa nu te atingi de untura