Prima pagină » Actualitate » Untul s-a scumpit cu 44% în doar 1 an. Care sunt cauzele

Untul s-a scumpit cu 44% în doar 1 an. Care sunt cauzele

26 iul. 2024, 09:37, 2 ,
în Actualitate

Untul s-a scumpit cu 44% în doar doi ani pe piața europeană. Cauzele scumpirii alimentului foarte folosit în industria alimentară sunt multiple. Principala cauză este reducerea cantității de lapte colectat.

În România, inflația a dus la scumpiri multiple a produselor alimentare.Vorbim despre prețuri mai mari decât în urmă cu un an. România importă cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană, iar inflația din țară este una record la nivel de U.E.

Untul s-a scumpit cu 44% în doar 1 an

Prețul untului se apropie treptat de nivelurile record din 2022, când piața a reacționat la reducerea cantităților de lapte colectat. În prezent, prețul mediu de producător al untului în UE, pe 14 iulie, este de 654 de euro pentru 100 de kilograme, marcând o scumpire de 44% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor Comisiei Europene. Această creștere a avut loc după ce prețul a depășit 600 de euro pentru 100 de kilograme la sfârșitul lunii mai.

Prețul de producător al untului a urmat un trend ascendent puternic începând din februarie și acum se apropie de nivelurile din 2022. În acel an, prețul untului a atins valori record, ajungând la 727 de euro în iulie, în timp ce la începutul acestui an, media era de 563 de euro. În septembrie 2022, prețul mediu pentru 100 de kilograme era de 724 de euro.

Creșterea prețului untului este determinată în principal de o producție mai slabă. În perioada ianuarie-aprilie 2024, producția a scăzut cu 2,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. În același timp, stocurile din statele membre au crescut cu 4% față de anul anterior, în condițiile în care exporturile totale au scăzut. Conform datelor Comisiei Europene, exporturile de unt ale UE către Regatul Unit (+12%), China (+36%), Arabia Saudită (+79%) și Coreea de Sud (+12%) au crescut, în timp ce exporturile către SUA (-21%), Maroc (-26%) și Israel (-43%) au scăzut.

Cât de mult s-au scumpit alimentele în România

Costul vieții în România a crescut cu aproximativ 40%, alimentele fiind cele mai afectate. Conform datelor oficiale, prețurile legumelor au urcat cu circa 6%, iar carnea s-a scumpit cu aproximativ 7%. De asemenea, începând cu 1 iulie, prețul combustibililor a crescut cu câțiva zeci de bani pe litru.

Adrian Negrescu a declarat că, în următoarele două-trei luni, efectele creșterii prețului benzinei și motorinei, precum și majorarea salariului minim pe economie, vor influența semnificativ prețurile produselor și serviciilor de zi cu zi. Acestea includ alimente, haine, încălțăminte, servicii de transport și depozitare.

Prețurile tuturor acestor bunuri și servicii vor crește, deoarece transportul de marfă, care utilizează combustibil, va deveni mai scump. Această creștere a costurilor de transport va fi reflectată în prețurile finale ale produselor pe care le cumpărăm. În consecință, puterea de cumpărare va continua să scadă, ceea ce este problematic, având în vedere că aproape 4 milioane de români trăiesc în sărăcie, conform datelor recente de la Institutul Național de Statistică. Guvernul PSD-PNL este complice la acest lucru. Singura măsură luată, măsură care a avut un efect nociv pentru români pentru că, odată cu plafonarea alimentelor de bază, supermarketurile au scumpit celelalte produse pentru a-și păstra marja de profit. Așadar, faptul că untul s-a scumpit cu 44% în 1 an reprezintă un semnal de alarmă pentru toată Europa.

Comentarii
  • Cauza ? Este că inflația reală și adevărată este de peste 35% pe an ! Și se poate observa ușor în prețuri energie , alimente și servicii !, în rest toate guvernele mănîncă kkat cu cifre măsluite

  • CAUZA PRINCIPALA

    ESTE CA …..ROMANII SUNT ANALFABETZI SI ACCEPTA CA STATUL SA SE CACE PE EI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`