Juriul concursului internațional, organizat de compania Iulius, a hotărât că cea mai bună soluție de extindere a complexului Palas aparține biroului arhitectural UNStudio. Premiul constă în acordarea contractului de proiectare a noilor cădiri
Ansamblul Palas se extinde în zona Sf. Andrei cu clădiri de locuințe, dar și cu spații destinate publicului larg. Pentru valorificarea zonei, grupul Iulius a organizat un concurs internațional. În cursul zilei de ieri, 30.06.2022, juriul, format din arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Matei Bogoescu, Mihai Corneliu Drișcu, Dragoș Ciolacu și istoricul Cătălin Turliuc, după aproape 4 ore de prezentări, a hotărât că cea mai bună soluție aparține biroului de arhitectură UNStudio.
„Proiectul este dezvoltat pe principiul construirii în jurul orizontului. Soluția volumetrică este cea mai aplatizată dintre toate propunerile, construind un plan de relaționare cu orizontul orașului care este, în același timp, și o amplificare, o continuare a platoului pieței Palatului Culturii. Se oferă o experiență de 360 de grade către silueta Iașului și peisajul urban”, a transmis arhitectul Augustin Ioan despre proiectul UNStudio.
Premiul pentru echipa câștigătoare de arhitecți este contractul de proiectare a clădirilor. De precizat este faptul că ansamblul Palas a fost inaugurat în anul 2012.
UNStudio a câștigat contractul de proiectare de la Palas după un șir lung de experiențe
Conform datelor oficiale puse la dispoziție, UNStudio este un birou de arhitectură fondat de Ben van Berkel (Olanda) și Caroline Bos, în 1988. Birourile UnStudio sunt prezente în marile orașe ale lumii, cum ar fi Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai sau Melbourne. În portofoliul arhitecților sunt prezente peste 120 de proiecte implementate la nivel internațional. Au fost contractați pentru a oferi idei legate de implementarea unor proiecte ce țin de clădiri rezidențiale, poduri, muzee, dar și master planuri urbane. Au contribuit la Mercedes-Benz Museum, ansamblul Four Frankfurt, Arnhem Central Station, Erasmus Bridge din Rotterdam și au asigurat la design-ul Doha metro Station. La concursul internațional au mai participat birourile de arhitectură Foster + Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. În acest moment, lucrările la clădirile de birouri de la Palas Campus avansează rapid.
Grupul Iulius a plănuit de mai mulți ani să apeleze la specialiștii în domeniu
Reprezentanții grupului Iulius au precizat că sunt printre primii din sectorul privat care au avut curaj să organizeze un astfel de concurs.
„În urmă cu 3 ani, grupul Iulius a început abordarea unui sit în fața Palatului Culturii și, în urma dezbaterilor publice pe care le-am avut atunci, practic, ne-am asumat un obiectiv destul de ambițios pentru noi, respectiv acela de a organiza un concurs internațional de arhitectură. Atunci am înțeles cât de importantă este inima Iașului pentru ieșeni. Acest sit nu putea fi abordat decât cu ambiție. Am țintit destul de sus, ne-am dorit să atragem una dintre cele mai mari case de arhitectură din lume. Acest demers a reprezentat experiența de învățare pentru noi. A fost pentru prima dată când un investitor privat și-a setat organizarea unui concurs pe cont propriu care a însemnat mai multe elemente. Ne-am dorit să facem un dialog cu toată partea publică și partea privată. Am plecat la drum cu formarea juriului. Ne-am dorit realizarea unor machete arhitecturale. Iașul nu are o machetă, însă am apelat la o companie pentru a scana centrul Iașului”, a spus Raluca Munteanu, director de dezvoltare în cadrul grupului Iulius.
„Residential”? Deci blocuri de locuințe lângă Palat?
Înseamnă că în sfârșit Botezatu poate să cumpere ce își rezervase la originalul Madison?
,,Domnule menajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea ca sunt vechi si stricate !!!
Palas este o greseala urbanistica, arhitecturala si nu in primul rand culturala. Extinderea sa amplifica si agraveaza greseala.
Mihnea, la o aruncătură de suliță de Palat.
Peste drum, dacă te uiți pe proiect! De fapt, toate proiectele sunt pentru locuințe.
Cine vrea să îi treacă tramvaiul pe sub fereastră nu are decât să plăteascăa mii de euro pe metru pătrat.
Nu este de locuit acolo.
Este o zonă din ce in ce mai infectă.
@Daniel, de parca tie nu iti trece tramvaiul pe sub fereastra mai ai si tomberoanele de gunoilanga geam, stai sa vezi cum o sa se schimbe toate zona mai ales daca face primaria pasajul subteran
@Daniel, de parca tie nu iti trece tramvaiul pe sub fereastra mai ai si tomberoanele de gunoilanga geam, stai sa vezi cum o sa se schimbe toate zona mai ales daca face primaria pasajul subteran, sunteti fanii blocurilor comuniste deloc nu vrei sa evolueze orasul
Andrei, ce vrei tu e asianism. Idealul tau urban trebuie sa fie ceva gen Mumbay, cu 21000 locuitori/km2, o imputeala unde toti stau claie peste gramada si le trece trenul pe sub fereastra.
Pentru noi iesenii, idealul urban e tipic european, mai aerisit, cu maxim 3000 locuitori/km2, cu 26 m2 spatiu verde pe cap de locuitor, adica ceva gen Koln, sau Stuttgart.
Si despre terentul atribuit 100% penal si sentinta definitiva si irevocabila cum ca e asa, toate bune? Gata, ingropam subiectul? In alta ordine de idei…
@Daniel: Ce se intimpla acolo nu e evolutie. Zona aia deja e sufocata de trafic. Evolutie ar fi interzicerea completa a traficului auto non-utilitar in zona (doar taxi si masini de aprovizionare, atit).
@Anonim: Oficial, Iasul are sub 95 kmp si peste 300.000 de locuitori. Din pacate, mai e muuuult pina departe. De spatiile verzi, nu mai zic nimic… Altfel, sint intru totul de acord cu tine.
Drama Iasului este ca desi are oameni de valoare, este condus spagari mediocri – Cririca si Alexe. Nu au viziune, nu au un plan. Daca faci o treaba cu cap, o faci dupa un plan : unde sa fie zona rezidentiala, unde sa fie birouri, unde zona industriala, ce utilitati si ce cai de acces ai nevoie.
Nici Chirica, nici Alexe nu au un plan. Ei doar speculeaza situatiile in folos personal. Ca urmare, nimic din ce se face in oras nu are nici logica, nici valoare urbana. Palas este un exemplu. Acolo ar fi trebuit sa fie un parc imens, fara nici o cladire intre strada Palat si strada Sf. Lazar, intre Palat si Sala Sporturilor. Vreti cifre? Parcul ar fi avut o suprafata de 8,3 ori mai mare decat peticul existent.
Asa va fi in tot orasul, centru sau outskirts…:) doar betoane..:) castiga dezvoltatorii mils de euro, dar ei nu concep sa amenajeze pentru „palmasi”.. ceva spatiu verde… gen 2-300 k euro..:) jenant..:)
Chiar daca au cumparat terenul, practic mokka, la veniturile lor..:)
Urbanistica din Iasi e dominata de „interese”, ca sa fiu elegant..:)
Nu putem sa transformam Iasiul in ” downtown Manhattan” cine a fost, are macar ceva idee..:)
Infrastructura si mentalitatea, e departe de asa ceva..:)
Sa fim europeni si sa mai avem ceva spatii verzi..:) „entuziasmul” betoanelor nu va dura forever..:) acum ma refer , dincolo de ce in tot orasul, doar pe zona de la Lac CUG 2.. de la 50 k mp de parc, a ajuns la 5 k mp, care nu e in jur, just front lake..:) jenant pt ce inseamna „urbanistii” nostri… condusi doar de parale..:) dar declama mare parc pentru cartiere..:) abia catzelul plimbi acolo, sper ca nu toti suntem…. nu spun ca mi-o iau..:) pot „compensa” cu ceva acoperis cu fotovoltaice..:) de este o pompa de caldura, eh, incepe sa fie decent..:) si altele asemenea..:)
Mai sus, cineva a adus in discutie problema supraaglomerarii orasului. Mi-a ridicat mingea la fileu. Care sunt efectele supraaglomerarii asupra locuitorilor? Pe scurt, lucrurile stau cam asa:
– Chiar si cand interactionam, pastram o anumita distanta fata de celelalte persoane. De ce? Pentru ca sub aceasta distanta simtim ca spatiul personal ne este invadat. Si atunci, ori ne retragem – daca avem unde, ori reactionam agresiv.
– Fiecare specie are o dimensiune specifica a spatiului personal. La ursi este mare. La soareci este mica. La oameni, variaza functie de rasa. La asiatici distanta personala este mai mica decat la europeni. Nordicii au nevoie de un spatiu personal mai amplu decat sudicii.
– Supraaglomerarea urbana este perceputa de individ ca o incalcare a spatiului personal. Efectele in plan comportamental : stress, iritabilitate, agresivitate, nepasare fata de aproape, intoleranta fata de noii veniti. Le recunoasteti si le resimtiti? Cu siguranta. Ei bine, acum stiti si cauza: supraaglomerarea orasului.
Statistica de pe Wiki este veche. Eurostat ne spune 378954 locuitori, 93.7 km2 – in 2018. Am depasit deci 4000 locuitori/km2. Avem o densitate urbana mai mare decat o are Budapesta, care este capitala ! – aproape 3 milioane locuitori, densitate 3388 locuitori/km2.
Dar sa ne comparam cu orase de marimi similare:
– Stuttgart – 593923 locuitori, 2864 loc./km2
– Dusseldorf – 620523 locuitori, 2900 loc./km2
– Karlsruhe – 294761 locuitori, 1699 loc./km2
– Koln, care are deja peste 1 milion de locuitori, are 2511 locuitori/km2.
In concluzie, incotro mergem? Spre Europa in nici un caz.
… nu inteleg ce vede lumea la palas … cineva mi-a spus ca, daca esti comod, e cam singurul loc public unde poti sa iesi duminica … are putina dreptate, nu zic, dar e trist pentru un oras cum e iasul …
a castigat cel mai urat proiect.
Va fi o aglomeratie uriasa si un trafic sufocant (* nu ca nu ar fi deja. )
In fine , ne meritam soarta.
Am acceptat (* si ne mai si mandrim cu hidosenia din zona Palatului ).
Incet incet , TOT CENTRUL ISTORIC VA FI INGLOBAT IN pallas.
vrei sa spui ca o sa fie astupat de palas
Asa. O sa betoneze tot. Pe urma o sa puna niste gavanoase cu tufisuri, si o sa faca niste bazine in care o sa puna iarba. Oxigen curat pentru iubitorii de terasa duminicala.