Ediţie specială, în Platoul BZI LIVE, vineri, 4 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) alături de coregraful şi profesorul de dans, Cornel Tătaru ”Lusu”, preşedintele Ligii Dansatorilor din România (LDC) respectiv membru fondator şi vice-preşedinte World Dance Council (WDC)-National Dance Council (NDC) – România. Dialogul alături de acesta va pleca de la dictoanele sale ”A Dansa – este divin; A preda Dansul – este un privilegiu; A servi Dansul – este o onoare.”. Astfel, sun sugestivul generic ”Universul Dansului”, producţia media se va axa pe proiectele pe care le are în derulare, activitatea şi obiectivele LDC, cariera sa, experienţe şi poveşti de viaţă, iniţiative şi activităţi de viitor.
Liga Dansatorilor din România vine în întâmpinarea nevoii de apartenenţa la o familie unită, sinceră şi integră, în spiritul respectului faţă de dans şi dansator
Liga Dansatorilor din România vine în întâmpinarea nevoii de apartenenţa la o familie unită, sinceră şi integră, în spiritul respectului faţă de dans şi dansator.”Iniţiativa noastră a plecat de la concluzia dureroasă că, în ramurile de dans din care provenim, dansatorul era cea mai mică unitate de măsură. Aşadar, din dorinţa de a oferi artistului respectul cuvenit, ne-am gândit să reglementăm şi să dezvoltăm următoarele stiluri de dans: Latino-American, Ballroom, Tango Argentinian, Salsa, Bachata, Balet, Dans Oriental, Contemporan, Urban, Dans Popular, American Smooth, MTV comercial, Acro, Jazz, Dans de caracter, Dans tematic, Majorete, Lyrical. Fiecare din aceste stiluri va fi reprezentat de către un profesionist cu notorietate, acesta ocupând totodată şi funcție oficială în biroul de conducere al Ligii”, arata cei de la LDR.
Este fără precedent în România faptul că toate stilurile în vogă din zona competiţională să se unească sub o singură egida – LDR. Liga Dansatorilor din România a fost înfiinţată în baza deciziei judecătoreşti din 21 decembrie 2021 şi creată în scopul de a susţine dansatorii și de a ajuta la cea mai bună şi corectă desfăşurare a evenimentelor competiţionale din România. ”Este demn de menţionat faptul că ne aflăm sub îndrumarea WDC – una din cele mai prestigioase organizaţii mondiale de dans, beneficiind de consilierea directă al cuplului Donnie Burns MBE și Gaynor Fairweather MBE (intrați în Cartea Recordurilor că singura pereche neînvinsă timp de 20 de ani ), şi parteneri ai Internaţional Dance Organization – forul suprem în zona de dans social”, mai arăt LDA România.
După 1989, în calitate de coregraf şi profesor de dans, „Lusu” a fondat celebrul Club Elegance de la Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
După 1989, în calitate de coregraf şi profesor de dans, „Lusu” a fondat celebrul Club Elegance de la Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Iaşi, loc unde s-au format, dezvoltat generaţii şi generaţii în tainele fabulosului univers al dansului. De la amintiri din viaţa studenţească din ultimii treizeci de ani din Iaşi, aventura impresionantă pe care a trăit-o în îndepărtata Argentina, la un premiu fabulos obţinut tocmai în Macao cu echipa sa de la Elegance şi până la mărturii ce ţin de o viaţă şi o carieră dedicată Frumosului şi Dansului vor fi alte repere ale a este ediţii BZI LIVE. În 2011, CorneL Tătaru acorda un interviu pentru Cotidianul BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI). Pentru a cunoaşte mai bine interesantul şi hâtrul personaj, acesta poate fi citit mai jos.
Lecţii de tango, la Buenos Aires
Şi cum cei mai buni îşi doresc să concureze cu cei mai buni, Cornel Tătaru şi-a luat inima în dinţi şi a plecat, la începutul anului (2011), tocmai în Argentina. Singur, însoţit doar de visul său, Cornel a trecut Atlanticul şi a aterizat la Buenos Aires. Aici, s-a dus la cel mai bun maestru de tango argentinian şi i-a spus că vrea să înveţe de la cei mai buni unul dintre cele mai pasionante şi elegante dansuri sportive. ”Am vrut să învăţ tango doar acolo unde se poate învăţa tangolul: în Argentina. M-am urcat în avion şi am plecat, am trecut oceanul şi am ajuns în patria acestui dans minunat. Vreau să vă spun că e o lume atât de fascinantă, un mediu atât de plăcut şi oamenii sunt atât de calzi. Am fost singur şi de asta mi-a venit foarte greu, familia mea mi-a lipsit foarte mult, dar am reuşit să simt şi să învăţ tangolul la el acasă…”, îşi începea mărturisirea timid Lusu.
Pe aripile dansului argentinian
Singur, zi de zi, şi-a urmat visul şi a perseverat. Şi-a dorit să fie cel mai bun, să arate că se poate şi i-a impresionat pe argentinieni, în primul rând ca om. Faptul că este un om deschis, viu şi plin de dorinţă arzătoare de a învăţa ceva nou, l-a făcut vedetă în ţara Evei Peron. ”Am plecat pentru că am vrut să cunosc toate tainele acestei lumi fabuloase. Am ajuns la Estudio de Lesquina, unde l-am întâlnit pe Fernando Galera, fiul celei mai mari legende a tangoului din întreaga lume, Osvaldo, din nefericire, acesta trecând în nefiinţă anul trecut. Şi am fost impresionat de ceea ce am văzut la Buenos Aires, de oamenii de acolo şi de căldură lor. E greu să exprimi în cuvinte ceva ce poate fi doar trăit”, spunea Cornel Tătaru.
”Mi-am dorit să dansez de copil”
Poezia dansului, ritmul fabulos al fiecărui pas plin de eleganta l-au făcut să-şi urmeze visul, să devină cel mai bun. Modest, sincer şi plin de căldură, a venit la Iaşi şi a înfiinţat, imediat după 1990, unul dintre primele cluburi de dans profesionist din România. ”De mic am simţit şi mi-am dorit să dansez… Asta a fost visul meu, asta a fost pasiunea mea… Am venit la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş şi am pus bazele Clubului Elegance. La început nu mi-am dat seama ce înseamnă acest lucru… Cu timpul, am conştientizat acest lucru şi am început să îmi dau seama de fenomenul pe care l-am declanşat”, îşi continua povestea Lusu.
De la ritmul dansului pasional, la aroma trandafirului
Meritul excepţional al lui Cornel Tătaru este acela că şi-a înţeles menirea de ”dascăl”, de pedagog. Sutele de studenţi care i-au trecut pragul, la ultimul etaj al Casei de Cultură a Studenţilor, au fost atraşi de omul care i-a învăţat mai mult decât a dansa. Lusu i-a făcut să simtă, să iubească frumosul şi să cunoască ceea ce înseamnă să trăieşti o viaţă pentru pasiunea ta. ”Din păcate, Al Pacino nu ne-a ales pe noi în ”Parfum de Femeie”, s-a dus în altă parte. Nici nu mai ştiu câţi tineri au trecut pragul clubului, câte generaţii de studenţi din ’90 încoace au dansat cu noi… Poate şi pentru faptul că am făcut mai mult decât dans, am ştiut să comunicăm şi, să nu uităm că, după o seară de dans, a doua zi putem să vedem şi frumosul unui trandafir din Grădina Botanică”, mai spunea acesta.
Andreea Marin i-a fost elevă la dans
Unul dintre cele mai interesante personaje care au făcut primii paşi în ritm de salsa sau de tango sub îndrumarea lui Cornel Tătaru a fost nimeni alta decât Andreea Marin. Începutul carierei de succes a uneia dintre cele mai cunoscute vedete din România ultimilor 25 ani s-a datorat, în mare parte, lecţiilor de dans luate în cadrul Clubului Elegance. ”Daaa… Andreea Marin a fost la noi la club, a învăţat să danseze la noi. Atunci, şi sunt ani buni de acum, mi-a plăcut mult de Andreea, că şi-a dorit să înveţe şi altceva. Anul trecut (2010), deşi şi-a dorit foarte mult să vină la petrecerea noastră aniversara, la 20 de ani de la fondarea clubului, a regretat că nu a putut fi prezentă”, se confesă Lusu.
Au dansat în frig, în vechiul Ethos
Alături de Divertis, de Grupul Seringă, şi Lusu a făcut parte din generaţiile de aur ale oamenilor îndrăgostiţi de Iaşi, care au reuşit să construiască ceva aparte. Deşi au dansat în frig şi ”de frig”, deşi derulau vechile casete cu pixul, erau naivi, visători şi plini de ambiţie, plini de elan. „Ehhh…. Să vă spun cum era odată la Casa de Cultură a Studenţilor… Repetăm şi dansăm în vechiul Ethos, în Estudiantina… Era frig, nu aveam noi habar de calculatoare, de stick-uri… Făceam repetiţii într-un frig infernal, visam frumos şi iubeam dansul. Ne-am dorit mult, mi-am dorit mult să reuşesc, am luptat mult să ajung aici. Sunt onorat că am aniversat clubul Elegance, anul trecut (2010), la frumoasa vârsta de 20 de ani”, povestea artistul.
Regele dansului în China
În 2010 a rămas blocat când a primit un mesaj în care se spunea că este invitat la cel mai important festival internaţional de dans pentru tineret din întreaga lume, derulat tocmai în China, în Macao. Nu a stat prea mult pe gânduri şi i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru şansa la care visa de o viaţă. ”Îţi vine să crezi că mi-am văzut visul cu ochii…? În ziua în care am primit e-mail-ul anul trecut (2010), cu invitaţia în China, am rămas blocat. Gândeşte-te că ei ne-au văzut cum dansăm pe net, la televizor şi au decis că merităm să fim acolo. A fost momentul la care speram de o viaţă şi pe care l-am văzut îndeplinit. Am plecat acolo mândri, cu tricouri pe care scria ”România – Elegance – Iaşi”… Şi cel mai mult le-a plăcut chinezilor dansul nostru frumos, Ciuleandra… A fost experienţa noastră maximă şi nu vreau să mă opresc aici… Povestea continua…”, concluziona Cornel Tătaru.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.