Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va construi un „cloud instituțional“

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va construi un „cloud instituțional“

30 iun. 2022, 02:00,
Emanuela Băluță în Eveniment-Social

Miercuri, 29 iunie 2022, reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași au ținut o conferință de presă în care a anunțat modalitatea de înscriere la admitere pentru anul 2022, dar și debutul unui proiect finanțat cu fonduri europene, anume construirea unui „cloud instituțional“ și a unui laborator de cercetare al tehnologiilor cloud și Big Data, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare.

În cursul conferinței, proiectul a fost lansat oficial și acesta propune dezvoltarea unei infrastructuri cloud a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Cea care a anunțat demararea proiectului este prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman.

De ce își propune Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” să construiască un „cloud instituțional“

În cadrul conferinței organizată în Sala de Conferințe a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, miercuri, 29 iunie, prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman a anunțat că universitatea a lansat, oficial, finanțat de Programul Operațional Competitivitate în valoare de aproximativ 1 milion de euro și care presupune dezvoltarea unei infrastructuri cloud.

„Despre cloud am auzit cu toții, este o tehnologie esențială în zilele noastre pentru orice organizație, fie ea instituție publică, fie universitate, spital sau companie privată pentru că tehnologiile cloud ne pun la dispoziție posibilitatea de a stoca, regăsi, accesa și procesa în mod inteligent datele. Reprezintă astfel un catalizator pentru foarte multe proiecte și aplicații inovative în diverse domenii de la internetul lucrurilor pentru construcții și arhitectură, pentru case și clădiri inteligente, orașe inteligente, transporturi inteligente, până la automatizări, precum și modelarea și simularea unor procese chimice”, a explicat prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman.

De proiect vor beneficia nu doar membrii comunității academice, deoarece rolul acestei infrastructuri este de a dezvolta și alte proiecte colaborative cu partenerii regionali, naționali și europeni ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Din echipa de specialiști însărcinată cu dezvoltarea proiectului fac parte membrii ai universității de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar proiectul nu va avea impact doar la nivelul comunității academice, ci și la nivelul pieței.

Cele 4 obiective pe care și le propune acest proiect sunt:  dezvoltarea infrastructurii cloud, dezvoltarea de noi parteneriate pentru proiecte inovative care să exploateze această tehnologie, crearea de competențe și, nu în ultimul rând, crearea unui incubator de cercetare.

„Un incubator care să permită atât studenților cât și tinerilor cercetători de la masterat, doctorat sau cercetătorilor seniori din universitate să colaboreze și să dezvolte noi idei inovative pe care să le susțină nu doar din prisma obținerii unor rezultate științifice valoroase, ci și din prisma aplicabilității lor și ducerii lor în piață. Cu alte cuvinte, vom crea sinergii și cu celelalte inițiative ale universității de susținere a antreprenoriatului studențesc și a antreprenoriatului pentur inovare”, a precizat prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, conferențiar universitar doctor inginer Simona Caraiman.

Partenerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

Prezentă la conferință a fost și Carmen Mihai, managerul Clusterului Regional Inovativ de Imagistică Moleculară și Structurală Nord-Est (IMAGO-MOL).

„Proiectul pe care-l implementează în momentul de față Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, este sinergic cu un alt proiect pe care Clusterul IMAGO-MOL l-a dezvoltat anul trecut.

Infrastructura comună de cercetare va consta într-o infrastructură hibridă, echipamente din zona de asistență medicală, completată cu zona de echipamente IT și aici beneficiem de implicarea universității. Ideea este ca, în final, să creăm o infrastructură comună de cercetare care să permită achiziția de date imagistice medicale, dar nu numai, ci și stocarea și procesarea lor în diverse aplicații din zona medicală”, a explicat managerul IMAGO-MOL.

Ceilalți membri ai IMAGO-MOL sunt Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Spitalul „Sf. Spiridon”, o serie de membrii privați, dar au și sprijinul Primăriei Municipiului Iași.

Directorul Direcției de Informatizare și Comunicații Digitale a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Marius Șutu, este cel care va coordona din punct de vedere tehnic acest proiect. Acesta a menționat că proiectul de implementare a infrastructurii cloud nu e decât al patrulea pas dintr-un proces mai amplu care a presupus înaintea lui realizarea de data center, identificarea unei echipe de specialiști și reformarea sistemului de servicii digitale.

Totodată, el a precizat că va avea loc un training pentru familiarizarea cu noua infrastructură.

„O să fie un training de administrare cloud OpenStack și altul de dezvoltare Cloud Open Stack. Ne propunem să fim contributori la platforma OpenStack, astfel încât să o îmbunătățim, iar infrastructura Cloud în sine își propune, de fapt, să reușim să cumpărăm servere care să aibă o conexiune foarte rapidă între el și către exteriorul universității. Vorbim de o infrastructură de rețea, vorbim de 100 GB pe secundă și sper să se întâmple și aplicații software care sunt open source”, a precizat directorul Direcției de Informatizare și Comunicații Digitale a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Marius Șutu, în legătură cu proiectul de constricție a unui cloud instituțional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *