Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea Tehnică din Iași, prin Facultatea de Mecanică, este partener în a dezvolta, printr-un proiect de 390.000 euro, industria 4.0, respectiv robotica și mecatronica
Universitatea Tehnică din Iași, prin Facultatea de Mecanică, este partener în a dezvolta, printr-un proiect de 390.000 euro, industria 4.0, respectiv robotica și mecatronica

Universitatea Tehnică din Iași, prin Facultatea de Mecanică, este partener în a dezvolta, printr-un proiect de 390.000 euro, industria 4.0, respectiv robotica și mecatronica

14 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este partener într-un proiect transfrontalier cu valoarea de 390.000 de euro. Facultatea de Mecanică a instituției se implică în a dezvolta acest segment de amploare în întreaga lume, respectiv industria 4.0, legată direct de robotică și mecatronică. În cadrul acestui proiect, TUIAȘI este parteneră cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cea care a și depus proiectul, ce poartă numele „Cooperarea transfrontalieră în educația mecatronică inginerească CBCinMEE”

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași este partener cu Universitatea Tehnică a Moldovei! Asta într-un proiect transfrontalier cu valoarea de 390.000 de euro. Facultatea de Mecanică a instituției se implică în a dezvolta acest segment de amploare în întreaga lume, respectiv industria 4.0., legată direct de robotică și mecatronică. Proiectul are următoarele obiective: dezvoltarea domeniului „Robotică și mecatronică” în domeniul licenței, optimizarea curriculei disciplinelor bazate pe aceste domenii, dezvoltarea unui program de master la Universitatea Tehnică a Moldovei care să abordeze problematici din tema proiectului, cu numele „Mecatronica avansată”.

Vor fi aduse echipamente cu ajutorul cărora să poată fi dezvoltate, în laboratoare, secvențe din această industrie

Proiectul a fost depus în anul 2018 și, în urma selecției, a obținut un punctaj care l-a clasat pe poziția a treia din 13 proiecte depuse, pe secțiunea sa. În argumentația depusă de către Universitatea Tehnică a Moldovei s-a specificat faptul că trăim astăzi, ca societate, într-o „civilizație a produselor”.

„Din punctul de vedere al Universității noastre, vrem să dezvoltăm pe domeniul masterului o direcție spre industria 4.0, standardul de astăzi, care presupune automatizare, robotizare, inteligență artificială, Internet of Things etc. Este un nou salt în industrie și pentru aceasta dorim să ne aducem echipamente cu ajutorul cărora să putem simula în laboratoare măcar secvențe din această industrie. Acesta este obiectivul nostru principal”, a menționat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisacaru, cadru didactic la TUIAȘI, membru al proiectului.

Produsele de mare complexitate încorporează, de multe ori, o spiritualitate comparabilă cu o carte sau o operă de artă

Având în vedere toate acestea, oficialii Universității Tehnice din Iași arată că, plecând de la avântul industriei 4.0, produsele de mare complexitate încorporează, de multe ori, o spiritualitate comparabilă cu o carte sau o operă de artă.

„Produsele generează un standard de viață, alimentează un nivel de conduită culturală. Produsele de mare complexitate încorporează, de multe ori, o spiritualitate comparabilă cu o carte sau o operă de artă. Una din tendințele de bază ale secolului al XXI-lea este elaborarea produselor industriale cât mai «inteligente cu conținut scientointensiv major» și «multifuncționale». Aceasta, de fapt, se încadrează perfect în paradoxul acestui secol – de a «obține mai mult din mai puțin»”, au precizat și reprezentanții Universități Tehnice a Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`