Universitatea Tehnică din Iași, membră într-un grup special și unic de inovare tehnologică din Europa

Universitatea Tehnică din Iași, membră într-un grup special și unic de inovare tehnologică din Europa

02 dec. 2023, 02:00,
Valentin HUȚANU, în Eveniment-Social

Universitatea Tehnică din Iași, membră într-un grup special și aparte de inovare tehnologică din Europa. Astfel, aceasta este prima universitate tehnică din România ce este membră a „European Institute of Innovation & Technology”, cea mai mare rețea de inovare în tehnologie din Europa. Sunt deschise noi oportunități pentru a accesa fonduri europene prin apeluri de proiecte

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași, membră într-un grup special și aparte de inovare tehnologică din Europa. TUIASI este prima universitate tehnică din România ce este membră a „European Institute of Innovation & Technology”, cea mai mare rețea de inovare în tehnologie din Europa. Sunt deschise noi oportunități pentru a accesa fonduri europene prin apeluri de proiecte deschise doar pentru membrii EIT, putându-se realiza și programe de studiu în colaborare cu alți membri ai EIT din toată Europa, care să poarte sigiliul de excelență al institutului.

Universitatea Tehnică din Iași, membră într-un grup unic de inovare tehnologică din Europa

Procesul de aderare a fost unul complex și a presupus îndeplinirea de către TUIASI a mai multor criterii esențiale pe zona de cercetare: de la atingerea unui număr determinat de cercetători cu un H-index ridicat, la accesarea a mai mult de zece proiecte Horizon Europe în ultimii trei ani, precum și susținerea și dezvoltarea unui număr considerabil de start-up-uri.

„Suntem o universitate tehnică și ne interesează foarte mult tehnologia, iar a fi parte dintr-o structură a comunității europene care se ocupă de tehnologie este dorința oricărei universități tehnice. Este cea mai mare rețea de inovare europeană, ca membri vom avea o vizibilitate internațională puternică, acces la o gamă întreagă de instrumente pentru cercetătorii TUIASI, dar vom avea și oportunități pe zona educațională, putând dezvolta programe de studiu acreditate de EIT, în colaborare cu alți membri ai rețelei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), care a coordonat aplicația TUIASI de a deveni membră a EIT.

EIT funcționează ca un institut independent și scopul tuturor membrilor este de a contribui la inovarea în domeniul tehnologiei

Din această rețea nu fac parte doar universități și institute de cercetare, ci și companii, scopul declarat de la înființarea din 2008 a institutului fiind de „a identifica și comercializa soluții pentru provocările globale urgente”. EIT este format din mai multe Comunități de cunoaștere și inovare (Knowledge and Innovation Communities – KIC), iar TUIASI este parte din KIC Added-Value Manufacturing.

Ca rol declarat, această comunitate își dorește să întărească și să crească nivelul de competitivitate al industriei de producție din Europa. Sunt deja 250 de parteneri în acest KIC, au fost atrase 3 milioane de euro în fonduri europene către start-up-uri din acest domeniu și membrii EIT au primit aproape 170 de milioane de euro în finanțare pentru proiectele lor. EIT funcționează ca un institut independent și scopul tuturor membrilor este de a contribui la inovarea în domeniul tehnologiei, rolul universităților fiind primordial din acest punct de vedere.

Concret, Universitatea Tehnică din Iași, membră într-un grup special și unic de inovare tehnologică din Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *