Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași programează o nouă serie a conferințelor intitulate generic „Moștenirea lui Asachi”. Asta cu o ediție aniversară, cu ocazia celebrării a 208 ani de la momentul în care Gheorghe Asachi a susținut primul curs de inginerie în limba română.
În acest context, academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, va susține joi, 11 noiembrie 2021, ora 12:00, prelegerea „Unele probleme ale modelării sistemice ale creierului uman”
Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași continuă seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi” cu o ediție aniversară, realizată cu ocazia celebrării a 208 ani de la momentul în care Gheorghe Asachi a susținut primul curs de inginerie în limba română la Iași. Evenimentul este organizat de către TUIASI în colaborare cu acad. prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române. În acest context, academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, va susține joi, 11 noiembrie 2021, ora 12:00, conferința intitulată „Unele probleme ale modelării sistemice ale creierului uman”.
În anul 1994, academicianul Ioan Dumitrache a înființat Centrul pentru Pregătirea Resurselor Umane, primul centru de cercetare interdisciplinară și formare a resurselor umane
Profesorul Ioan Dumitrache predă la Facultatea de Automatică și Calculatoare (AC), Universitatea Politehnica din București. În anul 1994 a înființat Centrul pentru Pregătirea Resurselor Umane (CPRU), primul centru de cercetare interdisciplinară și formare a resurselor umane, înființat prin Ordin al ministrului Învățământului. Este director al acestui Centru de la înființare și până în prezent. Acad. Ioan Dumitrache este membru titular al Academiei Române din 2017, fiind membru corespondent al celui mai înalt for academic din România în perioada 2003-2017.
„Mă bucură continuarea seriei de conferințe științifice, organizată prin colaborarea TUIASI cu Academia Română, cu prelegerea susținută de colegul meu, academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, inginer și rector al Universității Politehnica din București între anii 2000-2004. Această prelegere este binevenită și se încadrează perfect în contextul celebrării de către TUIASI a împlinirii a 208 ani de când cărturarul Gheorghe Asachi predă la Iași primele cursuri de inginerie în Limba română, dar și a 84 de ani de la înființarea Școlii Politehnice ieșene. Avem astfel ocazia de a înțelege, măcar acum, că nicio societate nu poate evolua fără ingineri care au fost, sunt și rămân constructori de țară”, a reliefat acad. prof. univ. dr. ing. Bogdan C. Simionescu.
În contextul pandemiei și a restricțiilor impuse la nivel național, mănifestările organizate de TUIASI în parteneriat cu vicepreședintele Academiei Române vor fi organizate și de această dată în format on-line.
Zilele Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, o sărbătoare adusă inginerilor și arhitecților din istoria țării
Acest moment are loc în cadrul general al Zilelor Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Pentru a marca aceste momente, în perioada 9 – 12 noiembrie 2021, vor fi organizate o serie de manifestări devenite, de-a lungul anilor, tradiție. Dată fiind pandemia COVID-19 și măsurile restrictive impuse la nivel național, conducerea TUIASI a luat decizia de a desfășura on-line toate aceste evenimente, pentru protejarea tuturor participanților. Astfel, și anul acesta, din păcate:
„Vom sărbători Zilele TUIASI în zodia pandemiei, ceea ce ne forțează să avem o salbă de zile festive în mediul virtual. Tocmai din cauza contextului actual m-am gândit să ne întoarcem gândurile către primii ingineri și arhitecți, de multe ori în istorie existând o perfectă suprapunere între cele două profesii, și să urmărim cum a evoluat omenirea prin creațiile celor care le-au urmat. Vor fi zile în care mesajul principal, aș putea spune că un fir roșu, va fi acela că nicio țară, cu atât mai mult în această criză, nu se poate dezvolta neglijând contribuția inginerilor și arhitecților”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.