Prima pagină » National » Universitatea din Craiova este prima instituţie care trece la cursuri online din cauza facturilor mari

Universitatea din Craiova este prima instituţie care trece la cursuri online din cauza facturilor mari

17 nov. 2022, 09:45, 3 ,
în National

Universitatea din Craiova este prima instituţie din România care va trece la cursuri online din cauza facturilor mari. Toate cele 12 facultăți ale Universităţii din Craiova vor intra în sistem de predare online, de pe data de 28 noiembrie până pe 19 martie 2023. Din cauza scumpirii energiei electrice, mai multe instituții impun măsuri de reducere a consumului.

Deşi cursurile vor fi online, examenele se vor ţine faţă în faţă. Decizia a fost luată în unanimitate de membrii Senatului Universităţii la propunerea facultăţilor. Un motiv ar fi că trebui valorificata infrastructura creată în acest sens pe perioada pandemiei de Covid-19.

Universitatea din Craiova trece la cursuri online din cauza facturilor mari

Potrivit prorectorului Universităţii, Nicolae Dumistru, decizia a fost luată la propunerea facultăţilor.

„Hotărârea de a intra în on-line a fost luată la propunerile facultăţilor. Deci prin consultarea celor 12 facultăţi ale Universităţii s-a hotărât ca noi să adoptăm, pentru anul universitar 2022-2023, modul de predare/învăţare în format mixt, ceea ce înseamnă combinarea sistemului on-line cu sistemul faţă în faţă pentru toate activităţile – predare/învăţare, cercetare şi activităţile practice. Perioada pe care noi am stabilit-o şi care a fost acceptată de cele 12 facultăţi a fost pentru ultimele 4 săptămâni din semestrul I şi primele 4 săptămâni din semestrul al doilea, mai exact perioada 28 noiembrie – 23 decembrie şi 20 februarie – 19 martie, pentru ne încadra şi în standardele de calitate elaborate de ARACIS. De altfel, noi suntem sub proporţia de 50% online permisă de standardele ARACIS”, a spus prorectorul Universităţii din Craiova pentru Programe de studii şi asigurarea calităţii, prof.univ.dr. Nicolae Dumitru.

Decizia facultăţilor de a trece la predarea online a venit în contextul în care infrastructura creată în cei doi ani de restricţii din cauza pandemiei trebuie valorificata.

„Noi am hotărât în unanimitate împreună cu facultăţile să ne situăm în acest procent de on-line de 25% pe semestrul I şi, respectiv, pe semestrul ÎI. În primul rând pentru că ARACIS ne-a permis acest lucru şi, doi, pentru că avem şi capitolul ciclul de studii master la care într-adevăr sistemul de predare on-line a avut anumite facilităţi, dar în aceşti doi ani de pandemie s-a depus o muncă considerabilă din partea corpului academic şi din partea studenţilor. S-au elaborat materiale care au permis desfăşurarea în condiţii optime a sistemului de predare on-line, avem platforme, avem echipamente, avem logistica necesară ca să performăm acest sistem de învăţământ on-line şi din punctul meu de vedere este păcat să aruncăm la coş tot ce s-a făcut, mai ales că predarea on-line pe anumite categorii înseamnă totuşi un învăţământ modern”, a mai spus prorectorul Nicolae Dumitru, notează Agerpres. Acesta a precizat că evaluarea studenţilor se va face însă faţă în faţă, fiindcă sistemul on-line are multe dezavantaje la acest capitol.

În legătură cu economiile pe care Universitatea din Craiova le face astfel la facturile la energie, prorectorul Dumitru a afirmat că şi acesta a fost un motiv pentru care facultăţile au dorit să intre în online în această perioadă.

Măsuri de reducere a costurilor în instituţii

Scumpirile energiei electrice din ultima perioadă au făcut ca facturile să fie din ce în ce în mări. De exemplu, şcolile din Iași au impus măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, astfel că la Colegiul Tehnic „C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași becurile convenționale au fost înlocuite de cele cu senzori sau led. Se încearcă folosirea luminii naturale pentru a economisi cât mai mult.

Așadar, Universitatea din Craiova a trecut la cursuri online din cauza facturilor mari.

Comentarii
  • Urmează uaic. Din decembrie până în martie. 4 luni in care studenții plătesc cămine scumpe și chirii exorbitante că să asculte niste monologuri online. Între timp Tudorel mărește salariile la auxiliari vreo 500 de angajați în timp ce în Cuza nu va calca picior de student. Totul desfasurandu se online spre bucuria copiilor , și a profesorilor și deznădejdea părinților care nu mai fac față cu cheltuielile studenției. Urmează un masiv abandon in următorii ani uaic își va înjumătățiri cifra de școlarizare. Exemplu informatica de la 300 de admiși are anul acesta cu 100 mai puțin.si vreo 150 de repetenți abandon . De la 17 grupe a ajuns la 13. Nu de alta da nu mai e nevoie de IT iști. Bine că a crescut Nr de locuri la istorie la extensiunea Focșani. Adică locul de mlaștină a lui Tudorel. Gata , că v am zis destule. ( Istoria e ptr specialii din administrație care ocupa locuri fara studii corespunzătoare și ca să nu se mai deplaseze la Iași , se duce Iași la ei acasă – in caz că nu știați cu ce se ocupa uaicul)

  • Nu aracisul va permite , aracisul face ceva stabilit tampeanu și continuă deca că așa e comanda de la guvern. Fraierii sa stea in chirii și să plătească locurile în cămine . Părinții să și țină copiii în Iași , da școală ioc , claie pe grămadă cum pot face școală on linie 5 inși Intr o camera de cămin ? Și profesorii de-acasă cică fac ore. Și lacătul pe școală da auxiliarii pyr ce mai sânt plătiți daca școală e închisă studenților ? Ce cct de școală e asta ? Ăștia care plătiți taxa de studii , nu vi se aprinde becul ?

  • Din decembrie guvernul baga pe toată lumea în online . Ca sa nu cheltuie cu căldură. Până în martie. Așa că ,dragi studenți , o să stați în cămine sau chirii și o să faceți școală online. Ca să vă saturați de studenție , plătiți cămin sau chirie că moșnegii vor să predea de la căldurică din fotoliu. Școală in pijamale . In plus Chirica rezolva problema transportului in comun. Total e lumea e fericita. Urmează sclavia mascata in program flexibil și remote și mixt . Și alte alte kkt urî. Urmează foametea . Puneți un ban deoparte care puteți. Vin vremuri grele . Lipsa de educație va fi cireașa de pe coliva societății românești. Nicăieri în Europa nu se închid universitățile. Ghici cine va culege sparanghelul ?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024