Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea de Științele Vieții din Iași: Model de succes în legumicultură, în ‘țara solariilor și a legumelor’ 

Universitatea de Științele Vieții din Iași: Model de succes în legumicultură, în ‘țara solariilor și a legumelor’ 

30 ian. 2023, 11:10,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Deşi multe zone rurale sunt aproape goale din cauza numărului mare de tineri plecaţi în străinătate pentru a-şi găsi un rost şi a avea un trai mai bun, la Matca, județul Galați, tot mai mulți tineri par legaţi de glie.

Şi totul datorită pasiunii pentru legumicultură, dar şi a unei datorii faţă de înaintaşi pentru a menţine tradiţia, așa cum este și în cazul Geaninei Negruț, studenta Facultății noastre, care vrea să ducă businessul familiei la un alt nivel, prin modernizare și tehnologizare.

Realizarea unui solar, investiție de 20.000 euro

Geanina are 21 de ani şi se ocupă de legumicultură de când se ştie. Tatăl, bunicul şi înaintaşii săi au cultivat legume. Nici nu se gândeşte să facă altceva sau să rupă această genealogie de legumicultori.

,,Am studiat la Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci, pe profil Horticultură, în urma căruia am obținut diploma de tehnician horticultor, acest lucru m-a determinat mai ușor în alegerea facultății. Am ales să-mi continui studiile la @Facultatea de Horticultură din Iași, deja fiind studentă în al III – lea an’’, adaugă viitoarea inginer horticol.

Totul a început în anul 1996 când familia Negruț a început să cultive plante legumicole în câmp pe o suprafață mică, însă din anul 2000 au trecut la plantele cultivate în solar.

,,Primul solar a fost realizat pe suprafața de 15 ari, de la an la ne-am extins, iar în prezent ajungând la suprafața de 1 ha ocupat cu solarii, unde ne creștem și dezvoltăm plantele legumicole. Noi ne bazăm în special pe cultura de tomate, ardei și castraveți. Solariile sunt realizate din fonduri proprii, fiind confecționate din structura de lemn, salcâm și brad, acoperite cu folie de polietilenă. Costurile pentru realizarea unui solar sunt destul de mari, având în vedere că toate materialele de construcție s-au scumpit în ultimii ani.

Pentru că în legumicultură trebuie să luăm în calcul și imprevizibilul, în anul 2020 datorită dezastrelor naturale, un solar ce se întindea pe suprafață de 30 de ari a fost pus la pământ cu tot cu cultură, cu toate acestea familia Negruț a continuat cu capul sus.

,,A trebuit să trecem peste acest necaz și să ridicăm de la zero construcția. Realizarea noului solar a costat 20.000 euro. Legumele obținute sunt ambalate și vândute en-gros în piața de legume din comună’’, mai spune tânăra legumicultoare.

După finalizarea studiilor Geanina Mădălina Negruț dorește să își înființeze propriile solarii pe structură metalică.

,,Vreau să duc afacerea familiei cât mai departe, dar și să îmi înființez o plantație pomicolă. Recomand acest domeniu deoarece este ceva de viitor, legumicultura nu va dispărea niciodată. Va fi greu la început dar rezultatele se vor obține în timp’’, încheie Geanina Mădălina Negruț, studentă la Facultatea de Horticultură USV Iași .

În comuna Matca, județul Galați, se află unul dintre cele mai fascinante bazine legumicole din Regiunea Moldovei. Oricine ajunge aici nu poate să nu observe abundenţa solariilor. S-ar putea spune că sunt mai multe solarii decât case, legumicultorii se ocupă de cultivarea legumelor din tată-n fiu şi spun că au sacrificat cantitatea în favoarea calităţii. Pentru oamenii din Matca creşterea legumelor reprezintă însăşi supravieţuirea, dar şi o pasiune care-i ţine legaţi, de generaţii întregi, de brazdă. În pieţele din judeţul Galați, legumele crescute de oamenii din această comună sunt cele mai căutate, fermierii ajungând să aibă abonaţi an de an, la roşii, castraveţi, ardei sau cartofi.

De la un capăt în celălalt al comunei, aproape că nu există casă fără măcar un solar, plus familie fără câteva hectare în câmp cultivate cu legume. Este o adevărată ţară a solariilor şi a legumelor.

Câmpurile sunt pline de cartofi, vinete, conopidă sau pepeni. În solarii se cresc roşii, ardei, castraveţi, de toate soiurile.

Matca este cel mai mare bazin legumicol din țară și una dintre cele mai mari localități din județ cu peste 1000 de ha de solarii și 2000 de ha cu culturi în câmp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *