Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași are plăcerea de a anunța desfășurarea proiectului PNRR „Modelling negative symptom domains neurobiology: a transdiagnostic, translational study”, cod proiect CF 46/ 28.07.2023, Contract de finanţare nr. 760253/ 28.12.2023. Acesta se desfășoară în cadrul Centrului Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală „Prof. Ostin C. Mungiu” – CEMEX, în colaborare cu Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași și are ca scop investigarea mecanismelor fiziopatologice ale simptomelor negative în bolile mintale severe.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași anunță desfășurarea unui important proiect PNRR
Proiectul beneficiază de o echipă de experți cu renume internațional, printre care:
În calitate de director al proiectului este Prof. Dr. Jonathan Rabinowitz, un lider recunoscut în domeniul psihiatriei, cu o carieră de peste trei decenii dedicată cercetării asupra simptomelor negative din schizofrenie și alte tulburări mintale severe. Este profesor la Universitatea Bar-Ilan din Israel, unde conduce programe de cercetare avansată în neuroștiințe și sănătate publică. Printre contribuțiile sale majore amintim: publicarea a peste 125 de articole științifice în reviste de top din domeniul psihiatriei; participarea ca investigator principal sau colaborator în proiecte internaționale de anvergură, cum ar fi NEWMEDS, OPTiMiSE și EUFEST; dezvoltarea și validarea de metode inovatoare pentru analiza simptomelor negative, cu accent pe mecanismele neurobiologice.
Un alt expert important cooptat în cadrul proiectului, Prof. Michael Davidson, Co-investigator al proiectului, este unul dintre cei mai respectați experți în psihiatrie din lume, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul schizofreniei și al altor tulburări mintale severe. Profesor emerit la Universitatea din Tel Aviv, Prof. Davidson a jucat un rol esențial în numeroase inițiative internaționale, aducând contribuții remarcabile atât în ceea ce privește cercetarea legăturii dintre simptomele negative și disfuncțiile cognitive, dezvoltarea de tratamente personalizate pentru pacienții cu schizofrenie și tulburări bipolare, cât și publicarea a sute de articole științifice și cărți care au influențat practica clinică și cercetarea în psihiatrie la nivel global.
Proiectul, finanțat în cadrul programului Planul Național de Redresare și Reziliență, se derulează pe o perioadă de 30 de luni, având un buget total de 6.000.000 RON (1.206.612,24 EUR). Activitățile de cercetare includ utilizarea tehnologiilor avansate, precum imagistica cerebrală și modelele animale pentru validarea mecanismelor patologice.
În primele luni ale implementării, echipa de cercetare a realizat:
- Adaptarea și validarea instrumentelor psihiatrice în limba română, inclusiv baterii de teste în vedere evaluării neurocognitive și social-cognitive;
- Stabilirea criteriilor de recrutarea a eșantionului reprezentativ de pacienți cu schizofrenie, tulburare bipolară și depresie majoră, pentru evaluarea longitudinală a simptomelor negative persistente;
- Stabilirea protocoalelor de lucru în vederea inițierii studiilor pilot pentru înregistrările EEG și imagistica funcțională, validând metodologia utilizată în cadrul acestui proiect;
- Cercetări și studii în privința datelor genetice și proteomice, care oferă indicii despre biomarkerii asociați simptomelor negative.
Scopul general al proiectului este acela de a îmbunătăți înțelegerea și tratamentul simptomelor negative, iar în cadrul proiectului se are în vedere atingerea următoarelor obiective:
- Identificarea biomarkerilor genetici și neurobiologici ai simptomelor negative;
- Dezvoltarea unor modele animale pentru validarea mecanismelor patofiziologice;
- Crearea unui cadru transdiagnostic pentru investigarea simptomelor psihopatologice.
Totodată, proiectul își propune să aducă contribuții valoroase în domeniul psihiatriei și al neuroștiințelor, prin promovarea unei abordări multidisciplinare și translaționale. Proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții pacienților și la reducerea poverii asociate bolilor mintale severe, prin dezvoltarea de instrumente de diagnostic și tratament inovatoare.