Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași anunță lansarea concursului de idei de arhitectură pentru viitorul complex sportiv. Acesta urmează a fi construit pe terenul din Strada Sărărie, nr. 200, în Municipiul Iași. Câștigătorul concursului va fi recompensat cu suma de 10.000 de lei. Terenul are o suprafață de 8.888 de metri pătrați. Complexul va avea o suprafață construită de 70 la sută din suprafața totală a terenului, va avea o înălțime maximă de 21 de metri și va fi compus din bazin de înot la dimensiuni olimpice, sală de sport multifuncțională, sală de forță și parcare
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, împreună cu Fundația Alumni a instituției, lansează un concurs național de idei de arhitectură pentru proiectarea complexului sportiv al UAIC ce va fi construit pe terenul din Strada Sărărie, nr. 200, în municipiul Iași. Câștigătorul concursului va fi recompensat cu suma de 10.000 de lei. Terenul are o suprafață de 8.888 de metri pătrați. Aici se vor investi 15 milioane de euro. Complexul va avea o suprafață construită de 70 la sută din suprafața totală a terenului, va avea o înălțime maximă de 21 de metri și va fi compus din bazin de înot la dimensiuni olimpice, sală de sport multifuncțională, sală de forță și parcare.
Bazinul de înot va putea fi utilizat atât pentru înot competițional, cât și pentru înot de agrement. În sala de sport multifuncțională se vor practica atât activități sportive individuale, cât și de echipă (futsal, handbal, baschet, badminton). Sala de forță va include un spațiu de antrenament cu aparate specifice, o încăpere pentru acordarea primul ajutor, o zona sanitară, vestiare etc. Parcarea va fi prevăzută și cu locuri destinate persoanelor cu dizabilități. De asemenea, la exterior vor fi amenajate o pistă de alergare, spații verzi și căi de acces.
Se intenționează realizarea unui bazin olimpic, cu lungimea de 50 de metri, care să poată fi utilizat pentru înot competițional și pentru înot de agrement
Astfel, se intenționează realizarea unui bazin olimpic, cu lungimea de 50 de metri, care să poată fi utilizat pentru înot competițional și pentru înot de agrement. Bazinul va fi proiectat având în vedere prescripțiile și standardele în vigoare, referitoare la aceste construcții. Pentru ca rezultatele sportive să poată fi omologate oficial pentru concursuri de înot, acestea trebuie să se desfășoare în bazine a căror dimensiuni sunt în conformitate cu prescripțiile și standardele în vigoare și care au fost omologate de către instituțiile de resort.
Dimensiunile bazinelor pentru înot, precum și marcajele acestora sunt prescrise de regulamentele Federației Internaționale de Natație. Se va avea în vedere și amenajarea spațiilor libere – căi de acces din jurul bazinului. Apa bazinului interior va fi încălzită și recirculată. Temperatura apei din bazin se va încadra între 22-24 grade Celsius. Se va avea în vedere utilizarea de energie alternativă, precum panourile solare/tuburile vidate pentru reducerea consumului de energie și optimizarea costului de mentenanță.
Sală de sport multifuncțională, care va putea fi utilizată pentru diverse activități sportive individuale sau de echipă
Construcția UAIC va fi prevăzută și cu o sală de sport multifuncțională, care va putea fi utilizată pentru diverse activități sportive individuale sau de echipă. Suprafața de joc a terenului va avea marcaje ce vor permite desfășurarea următoarelor activități sportive și va avea dimensiunea de 40 de metri și lățimea de 20 de metri. Va fi și o sală de forță care va dispune de spații care se vor amenaja pe o suprafață dotată cu aparate specifice pentru menținerea condiției fizice, încăpere de prim-ajutor (cabinet medical), zonă sanitară, vestiare, vestiare arbitri.
Parcarea se va realiza numai în interiorul proprietății, la nivelurile subsol și demisol, cu respectarea Regulamentului General de Urbanism a Primăriei Municipiului Iași. Locurile de parcare se vor organiza atât pentru public, sportivi, cât și pentru personal. Vor fi prevăzute locuri de parcare pentru persoane cu handicap, conform Normativului pentru adaptarea clădirilor civile și spațiul urban aferent la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.