Universitatea „Cuza” din Iași participă la Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic, ediția a VII-a, care are loc în perioada 26-28 mai 2021 și reunește peste 1.500 de participanți din 40 de țări. Acesta are loc la Universitatea Federală din Kazan, Federația Rusă
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a participat miercuri, 26 mai 2021, la Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic, ediția a VII-a, organizat de Ministerul Științei și Învățământului Superior din Federația Rusă, Universitatea Federală din Kazan, Academia de Științe ale Educației din Rusia și Consorțiul Științifico-Metodic Federal din învățământul superior pentru grupele de specialități în domeniul învățământului și științelor pedagogice. UAIC a fost reprezentată de prof. univ. dr. Tudorel Toader – rector, prof. univ. dr. Daniela Cojocaru – prorector pentru Relații internaționale și parteneriate de studii și cercetare, prof. univ. dr. Constantin Cucoș – coordonatorul programului de masterat didactic, conf. univ. dr. hab. Ludmila Bejenaru – Facultatea de Litere și lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau – director al Departamentului de învățământ preuniversitar.
Reprezentanții UAIC au participat on-line la seria de sesiuni speciale „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”
Reprezentanții UAIC au participat on-line la seria de sesiuni speciale „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”, alături de alte 18 universități. În urma participării la eveniment, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Federală din Kazan intenționează încheierea unui parteneriat care își propune derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui lectorat de Limba română la Kazan. Forumul Internațional al Învățământului Pedagogic, ediția a VII-a, are loc în perioada 26-28 mai 2021 și reunește peste 1.500 de participanți din 40 de țări. Evenimentul reprezintă o platformă științifică pentru a prezenta, dezbate și promova cercetarea științifică în domeniul învățământului pedagogic. În cadrul forumului au loc sesiuni plenare, întâlniri ale grupurilor de cercetare, sesiuni speciale ale universităților, mese rotunde, simpozioane, sesiuni de postere, prezentări de carte în format fizic, on-line sau hibrid.
Universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” au făcut față provocărilor în materie de internaționalizare
În acest context, de colaborare externă academică, Universitățile membre ale Consorțiului „Universitaria” (din care este membră și „Cuza”) au făcut față provocărilor în materie de internaționalizare pe care criza sanitară COVID-19 le-a presupus, menținând activă prezența pe piața educațională internațională și adaptând serviciile specifice internaționalizării la noul context pandemic. Astfel, forul celor mai importante universități din țară a subliniat nevoia unei strategii comune în relația cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației și Cercetării și alte instituții relevante, care să determine: flexibilizarea procesului de acordare a vizelor de studii studenților internaționali care doresc să studieze în România; Armonizarea legislației referitoare la temele ce țin de micro-credentials, joint degrees și virtual mobilities; Acordarea de burse de studii de către statul român studenților străini.