Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Cuza” din Iași, implicată în promovarea unică a uneia dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din România – GALERIE FOTO

Universitatea „Cuza” din Iași, implicată în promovarea unică a uneia dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din România – GALERIE FOTO

08 feb. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Universitatea „Cuza” din Iași și Romfilatelia sunt implicate în promovarea unică, în premieră, a uneia dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din România, așa-numita Deltă a Moldovei (arealul Larga Jijia), care cuprinde Eleșteiele Jijiei și Miletinului și a fost recent declarată primul sit Ramsar din Regiunea Moldovei (Convenția Ramsar este un tratat inter-guvernamental asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice)

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași și Romfilatelia au dezvoltat un parteneriat, în premieră, care implică promovarea unică a uneia dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din România, așa-numita Deltă a Moldovei (arealul Larga Jijia). Ea cuprinde Eleșteiele Jijiei și Miletinului și a fost recent declarată primul sit Ramsar din Regiunea Moldovei (Convenția Ramsar este un tratat inter-guvernamental asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, alături de Romfilatelia, a pus la punct un proiect de promovare, în premieră, care implică promovarea unică a uneia dintre cele mai frumoase și mai bogate arii naturale din România, așa-numita Deltă a Moldovei (arealul Larga Jijia). Ea cuprinde Eleșteiele Jijiei și Miletinului și a fost recent declarată primul sit Ramsar din Regiunea Moldovei (Convenția Ramsar este un tratat inter-guvernamental asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice).

Mapă filatelică a Romfilatelia, realizată cu sprijinul Universității „Cuza”, ce are în prim-plan Delta Moldovei

În acest context, Romfilatelia mulțumește Universității „Cuza” din Iași – Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” de la Agigea, dr. Emanuel Ștefan Baltag, cercetător științific și drd. Lucian Fasolă-Mătăsaru, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat în realizarea unei aparte emisiuni de mărci poștale. Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 203 exemplare și este echipată cu blocul special de 7 timbre dantelate, al emisiunii, având ștampila aplicată în clar cu folio aur. Blocul filatelic este numerotat de la 001 la 203. Emisiunea de mărci poștale „Delta Moldovei” este disponibilă începând din 3 februarie 2021, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul on-line: http://romfilatelia.ro/store/.

Delta Moldovei este formată dintr-o varietate de habitate amplasate în partea inferioară a râului Jijia, înainte de vărsarea sa în râul Prut

Delta Moldovei  este formată dintr-o varietate de habitate amplasate în partea inferioară a râului Jijia, înainte de vărsarea sa în râul Prut. Dintre habitatele umede de aici pot fi enumerate: râuri, bălți temporare, stufărișuri, mlaștini ierboase. Acestea sunt mărginite de pășuni, tufărișuri și chiar terenuri arabile cultivate predominant tradițional. Această arie de 19.432,5 ha este casa a 225 de specii de păsări, dintre care 140 de specii cuibăresc aici, iar în perioadele de migrație poate oferi loc de popas pentru peste 40.000 de indivizi. Aici poate fi întâlnit: Stârcul galben (Ardeola ralloides), Stârcul de noapte, Bătăușul (Calidris pugnax), Nagâțul (Vanellus vanellus), Eretele de stuf (Circus aeruginosus), Chira de baltă (Sterna hirundo), Egreta mică (Egretta garzetta) sau Piciorongul (Himantopus himantopus)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`