Universitatea

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” vor sărbători împreună 160 de ani de la înființarea celei mai vechi instituții de învățământ superior din România

23 oct. 2020, 02:00
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași vor sărbători împreună, în perioada 26-31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înființare. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, luni, 26 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv. Totul este precedat, duminică, 25 octombrie, de o nouă ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu”. Aceasta va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, până pe 15 noiembrie

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UNAGE) din Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași vor sărbători împreună, în perioada 26-31 octombrie 2020, aniversarea celor 160 de ani de la înființare. Cele două instituții vor organiza o ceremonie comună, luni, 26 octombrie, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, dar și o serie de manifestări academice și culturale care să ilustreze importanța acestui moment festiv. Formate într-un timp al efervescenței științifice și emulației marilor idei europene, cele două universități din Iași au constituit un liant între valorile laice ale societății civilizate Occidentale și credințele spirituale împărtășite de oamenii locului.

O nouă ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” marchează aniversarea celor 160 ani de la fondarea primei instituții de învățământ superior a României

Pe de altă parte, o nouă ediție a expoziției „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu” marchează aniversarea celor 160 de ani de la fondarea primei instituții de învățământ superior a României. Este vorba despre cea de-a XLIV-a ediție. Tema expoziției, intitulată „Semper sint in flore!” – reprezintă omagiul Grădinii Botanice pentru generațiile care au contribuit la edificarea primei Universități moderne din România, însoțit de această urare pentru toți membrii comunității academice. Angajații Grădinii Botanice au realizat aranjamente florale care reprezintă simboluri specifice mediului universitar.

Începând cu 1976, anual, Grădina Botanică din Iași, organizează expoziția „Flori de Toamnă”, care este dedicată unui eveniment special – înflorirea crizantemelor, simbolul longevității, eleganței și nobleței

În Grădina Botanică, crizantema a fost introdusă în cultură în anul 1975, inițial cu doar 3 soiuri, însă de-a lungul anilor speciile și soiurile au fost diversificate, iar numărul acestora a crescut continuu, pentru ca în prezent să reunească o colecție unicat în România ca diversitate, valoare științifică și forme de cultură. La această ediție vor fi expuse 212 soiuri de crizanteme și 209 soiuri tufănele sau dumitrițe, cultivate în sere, solarii și terenuri experimentale. De asemenea vor fi prezentate și cele 26 de specii de crizanteme ce reunesc genitorii principali ai tuturor soiurilor existente în cultură la nivel mondial.

„În spațiile expoziționale vor fi prezentate colecții reprezentative de varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe care aparțin unor specii de plante indigene și exotice. De asemenea, vor fi expuse forme topiare vegetale, foarte sugestive, care sunt dedicate în mod special copiilor. Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, în perioada 25 octombrie – 15 noiembrie noiembrie 2020. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar pentru grupurile organizate de 5 lei. Fotografiatul este liber”, a precizat prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”.

Sunt expuse crizanteme, tufănele, dovlecei la expoziția „Flori de toamnă” din Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Expoziția este la ediția a 44-a! Mii de oameni așteaptă un an întreg.

„Sunt invitați iubitorii de Natură la o incursiune în lumea culorilor. Serele și secțiile exterioare sunt amenajate ținând cont de armonia cromatică a soiurilor de crizanteme, tufănele, dovleci sau varză decorativă cultivate în Grădina Botanică”, au transmis organizatorii.

Exponatele reunesc 110 soiuri de crizanteme, aranjate într-o mare diversitate de forme și culori. Ele definesc tipuri de inflorescențe cunoscute sau mai puțin cunoscute. Pe lângă culoarea tradițională – galbenul – crizantemele rețin și prin nuanțe puternice. Vorbim de violet, lavandă, roz, vișiniu, bronz, alb și roșu.
Din colecție vor fi prezentate peste 125 de soiuri de tufănele în aranjamente și mozaicuri florale sau diferite forme de cultură dirijată: pom, cascadă, evantai sau coloane”, se arată în descrierea expoziției.

Vor fi expuse și zeci de specii anuale sau perene. Acestea aparțin genurilor Argyranthemum, Dendranthema, Ismelia, Euryops.

De la castraveți țepoși africani la burete vegetal, toate acestea vor putea fi admirate în grădina Universității „Cuza”

Vor putea fi admirate soiuri din Africa, Pirinei sau Insulele Canare. Totul cuprinde și eșantioane de fructe și semințe. Sunt specii cultivate în diferite secții ale Grădinii. E vorba despre grupaje în funcție de zonele de origine bio-geografică. Vor avea planșe cu explicații. Se face referință la biomurile caracteristice fiecărui continent.

„Într-o zonă special amenajată vor fi prezentate 10 din cele 30 de specii ale genului Capsicum. Acestea sunt aranjate într-un decor inedit. Sunt 200 de soiuri de dovleci decorativi care aparțin genului Cucurbita. Plus 10 soiuri ale genului Cucumis «castraveți țepoși africani». Trei soiuri ale genului Luffa «burete vegetal» și 25 de soiuri de Lagenaria”, mai reliefează organizatorii de la Universitatea „Cuza” din Iași.

Peste 6.000 de exemplare de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală

O „vedetă” a expoziției va fi Momordica charantia. Popular este cunoscută ca insulina vegetală sau castravetele amar. Va fi expusă și Trichosanthes cucumerina „tărtăcuța șarpe”. Originile lor geografice sunt: America de Sud, Africa sau Asia. Vor fi și zooforme topiare realizate din diferite soiuri. Asta din dovlecei și castraveți țepoși. Ei reflectă imaginația, dar și creativitatea angajaților Grădinii. Expoziția este completată de colecția de varză cu valoare decorativă, alimentară și medicinală. Ea reunește trei specii: Brassica oleracea, Brassica elongata și Brassica juncea. Sunt 6 soiuri și 60 hibrizi F1. Sunt aproximativ 6.000 de exemplare. Ele devin intens colorate pe măsură ce temperaturile sunt negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *