Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, selectată de Comisia Europeană în cadrul apelului vizând selecția Universităților Europene
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, selectată de Comisia Europeană în cadrul apelului vizând selecția Universităților Europene

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, selectată de Comisia Europeană în cadrul apelului vizând selecția Universităților Europene

09 iul. 2020, 15:30,
în Eveniment-Social

Șapte universități din România au fost selectate de către Comisia Europeană în cadrul apelului vizând selecția Universităților Europene. Printre cele șapte se află și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

UAIC a fost selectată de Comisia Europeană în cadrul selecției Universităților Europene

Comisia Europeană a anunțat astăzi, 9 iulie, rezultatele selecției în urma celui de-al doilea apel vizând Universitățile Europene. Din România, au fost selectate șapte universități care se alătură celor trei instituții selectate în primul apel. Universitățile din România care au fost selectate de către Comisia Europeană sunt:

Universitatea Politehnica din Timișoara
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Universitatea Politehnica din București
Universitatea din Petroșani
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj Napoca
Universitatea de Vest din Timișoara

Care sunt cele trei instituții selectate în urma primului apel

Acestea se alătură celor trei instituții selectate în urma primului apel: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București.

„Felicit universitățile din România care au fost selectate pentru a face parte din cadrul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului european al educației. Îmi doresc ca aceste universități să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susținem cu resurse financiare universitățile, pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în cadrul rețelelor europene din care fac parte. Fiecare din cele trei universități deja membre în rețeaua universităților europene au fost finanțate de către Ministerul Educației și Cercetării din Fondul pentru situații speciale cu un milion de lei pentru fiecare universitate. Avem disponibilitatea de a susține financiar și cele șapte universități câștigătoare. Bugetul de anul acesta pentru finanțarea învățământului superior este mai mare cu aproximativ un miliard de lei, comparativ cu 2019”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga Uniune Europeană care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei.

Comisia Europeană a anunțat cele 24 de noi universități europene care vor adera la primele 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate încă din 2019, din România fiind selectate șapte universități. Beneficiind de sprijin financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, ele sporesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.

La 26 octombrie 1860 a fost înființată Universitatea din Iași

La 26 octombrie 1860 a fost înființată Universitatea din Iași, prima universitate modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Ţării Româneşti şi a Moldovei într-un singur stat. Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. 

De la înfiinţare şi până în prezent, structura Universităţii din Iaşi a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut şi cu evoluţia societăţii şi culturii româneşti și europene. La început, Universitatea a cuprins doar trei facultăţi: Facultatea de Filosofie, Drept şi Teologie, urmând ca mai apoi să-şi diversifice profilul, să-şi mărească numărul de secţii, departamente, materii predate şi activităţi ştiinţifice. Astăzi, prima instituţie de învăţământ superior a României are 15 facultăţi şi un Institut de Cercetări Interdisciplinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`