Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani

28 aug. 2020, 15:47,
Cristian ZAVASTIN în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prima instituție modernă de învățământ superior a României,  urmărește diversificarea ofertei educaționale prin înființarea unor noi extensiuni și dezvoltarea activității în cadrul extensiunilor existente, prin autorizarea și acreditarea de noi programe de studii de licență și de master.

Astfel, pe lângă extensiunile care funcționează din anul universitar 2010-2011 la Bălți, din anul 2016-2017 la Chișinău și din 1997 la Piatra-Neamț, UAIC intenționează să își dezvolte activitatea didactică și la Botoșani, având în vedere potențialul intelectual și științific, dar și numărul destul de mare al studenților din acest județ care urmează o formă de învățământ la Universitatea din Iași (aproximativ 13% din totalul studenților înmatriculați).

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași înființează o extensiune la Botoșani

În urma consultărilor avute de conducerea UAIC cu decanii celor mai solicitate facultăți în rândul absolvenților de liceu s-a decis, ca pentru început, programele de licență propuse să funcționeze la Extensiunea de la Botoșani a UAIC, la forma de învățământ cu frecvență, să fie următoarele:

Administraţie publică, Finanţe şi bănci și Contabilitate şi informatică de gestiune – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor;

Drept – Facultatea de Drept;

Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar și Psihologie – Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei;

Asistenţă socială și Comunicare şi relaţii publice – Facultatea de Filosofie şi Şiinţe Social-Politice;

Limba şi literatura română și Limba şi literatura engleză – Facultatea de Litere;

Informatică – Facultatea de Informatică.

Peste 800 de studenți

În cadrul acestor programe ar putea fi școlarizați, începând cu anul universitar 2021-2022, după ce se va finaliza procesul de autorizare și acreditare, un număr de 825 de studenți.

De asemenea, la Centrul de studii universitare de la Piatra-Neamț, unde au fost școlarizați până în prezent peste 5200 de studenți, se urmărește ca pe lângă programele existente să funcționeze, conform procedurilor de  autorizare și, ulterior,  de acreditare, un master cu diplomă dublă în domeniul turistic și hotelier, în parteneriat cu o universitate din Franța.

Conducerea Executivă a Universitatății „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a purtat discuții cu autoritățile publice  locale din cele două județe, respectiv cu reprezentanți ai Primăriei și ai Consiliului Județean Botoșani, precum și cu reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț și a transmis scrisori de informare, solicitând sprijin instituțional și logistic.

Scopul acestor demersuri este acela de a dezvolta parteneriatul cu administrațiile locale din cadrul regiunii nord-est,  în beneficiul  tinerilor care vor putea avea acces mai facil la programele de studii ale UAIC, urmărind în exclusivitate interesul educațional, delimitându-se net de acțiunile politice.

Trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a transmis trei posibile scenarii pentru începerea noului an universitar 2020-2021. Un prim scenariu transmis de acesta este acela de a menține învățământului on-line. Rectorul Toader a precizat că specialiștii în educație arată cum învățământul on-line afectează substanța actului educativ, fiind lipsit de latura formativă.

„Un al doilea scenariu este cel al revenirii la normalitate, la învățământul față în față. Această decizie ar reprezenta varianta preferabilă, greu însă de sperat că va fi realizată. Și nu în ultimul rând, varianta mixtă, cu revenirea progresivă spre normalitate. Acest scenariu este posibil doar cu respectarea reglementărilor legale, a normelor de igienă și de distanțare fizică, profesorul să desfășoare activitățile didactice normale, iar studenții care nu se încadrează în capacitatea amfiteatrului ori a sălii de seminar, prin rotație, să participe on-line, din alte amfiteatre, din biblioteci ori din alt loc adecvat. La acest moment, cred în varianta mixtă!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași despre reluarea cursurilor în marile universități.

Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
redactia.ro
Cine este tânărul de la SPP care-l păzește pe Nicușor Dan. Poza lui a devenit virală. "Ce fain arată băiatul de la SPP! Dar ce băiat! Mândru și chipeș, ca bradul de înalt!”
Bugetul.ro
Panică la Raiffeisen Bank, BT, ING, CEC Bank sau BCR după decizia celei mai noi bănci românești. Suma tentantă oferită pentru orice tranzacție
a1.ro
Ce amenzi pot primi cei care și-au tăiat buletinele și pașapoartele după ce George Simion a pierdut alegerile prezidențiale
Playtech.ro
Ce este micropensia şi cum pot angajaţii să apeleze la ea. Nu se ţine cont de vârstă
observatornews.ro
Turist german, prins de poliţişti la Roma cu un artefact antic de 30 kg pe trotineta electrică. Explicaţia tânărului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mutările lui Trump, în avantajul României. Explicația unui analist
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planurile sunt clare! Imaginea prin care Viktor Orban a stârnit dorințe aprinse comunității maghiare din România
Playtech.ro
Cum să grăbeşti procesul de succesiune. Aşa intri în posesia moştenirii mai repede
Dailybusiness.ro
Boloș: Decât să așteptăm minuni pentru PNRR, mai bine implementăm proiecte
RomaniaTV
Concedieri 2025. 100.000 de bugetari sunt angajaţi pe pile şi vor fi disponibilizaţi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în showbiz! Despărțire în familia Danei Nălbaru și a lui Dragoș Bucur! Ea deja a plecat de acasă!
redactia.ro
George Simion a plecat din țară în ziua în care Nicușor Dan a fost validat președintele României. Simion a fost surprins într-un loc neobișnuit la discuții
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 mai 2025
23 mai 2025