Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași demarează aniversarea a 161 de ani de existență a primei instituții de învățământ superior modern a României – FOTO, LIVE VIDEO

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași demarează aniversarea a 161 de ani de existență a primei instituții de învățământ superior modern a României – FOTO, LIVE VIDEO

25 oct. 2021, 11:14,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Aniversarea a 161 de ani de existență a primei instituții moderne de învățământ superior modern a României! Începând de astăzi, luni, 25 și până duminică, 31 octombrie 2021, Universitatea „Cuza” din Iași derulează evenimente speciale

Prima instituție modernă de învățământ superior modern a României, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demarează aniversarea a 161 de ani de existență. Începând de astăzi, 25 octombrie 2021, și până duminică, 31 octombrie 2021, instituția derulează evenimente speciale. În prim-plan este ceremonia dedicată momentului inaugural, activități speciale pe fiecare facultate, respectiv „Expoziția de flori, fructe și semințe din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice «Anastasie Fătu»”, care se va deschide sâmbătă, 30 octombrie 2021, de la ora 11:00

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează astăzi, 25 octombrie 2021, de la ora 11:00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, ceremonia dedicată momentului inaugural. Evenimentul poartă încărcătura simbolică a unei vechi tradiții intelectuale și celebrează cei 161 de ani de existență a Universității din Iași. Evenimentul va fi transmis live pe pagina unității de învățământ și pe contul de YouTube al UAIC. Astfel, până duminică, 31 octombrie 2021, instituția derulează evenimente speciale.

În prim-plan este ceremonia dedicată momentului inaugural, activități speciale pe fiecare facultate, respectiv „Expoziția de flori, fructe și semințe din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice «Anastasie Fătu»”, care se va deschide sâmbătă, 30 octombrie 2021, de la ora 11:00. Programul complet al manifestărilor poate fi consultat AICI: https://www.uaic.ro/zilele-universitatii-2021/.

„Expoziția de flori, fructe și semințe” din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași

Un moment aparte va fi „Expoziția de flori, fructe și semințe” din colecțiile științifice ale Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași. Aceasta este programată între 30 octombrie, ora 11:00, și 21 noiembrie 2021, ora 17:00. Evenimentul a debutat în anul 1976, ajungând acum la cea de-a XLV-a ediție, dedicată aniversării a 165 de ani de la fondarea la Iași a primei grădini botanice din România. În spațiile expoziționale vor fi prezentate colecții reprezentative de crizanteme, varză ornamentală, ardei și dovleci decorativi, precum și eșantioane de fructe și semințe care aparțin unor specii de plante indigene și exotice. De asemenea, vor fi expuse forme topiare vegetale.

„Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, dar și soiuri de tufănele sau dumitrițe (Chrysanthemum indicum), în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior. De asemenea, vor fi expuse 25 de specii, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene”, arată prof.univ.dr. Cătălin Tănase, directorul Grădinii Botanice din Iași.

Pe 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modern din România

La 26 octombrie 1860 a fost înființată „Universitatea din Iași”, prima instituție de învățământ superior modernă din România, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Țării Românești și a Moldovei într-un singur stat.

„Astăzi, instituția poartă numele Domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească: Alexandru Ioan Cuza. De la înființare și până în prezent, structura Universității din Iași a fost într-o continuă schimbare, în armonie cu spiritul vremurilor prin care a trecut și cu evoluția societății, culturii românești și europene. La început, Universitatea a cuprins doar 3 facultăți: de Filosofie, Drept și Teologie, urmând să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice. Astăzi, prima instituție de învățământ superior a României are 15 facultăți și un Institut de Cercetări Interdisciplinare”, a menționat prof.univ.dr. Tudorel Toader.

La 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei școli de învățământ superior

De reamintit este faptul că, la 1 octombrie 1860, Alexandru Ioan Cuza semna decretul de înființare a primei Școli de învățământ superior din Țările Române – Școala de Muzică și Declamațiune de la Iași. După 26 de zile, iau ființă Școala de Sculptură și Pictură și Muzeul Național de Pictură. Din 1931, Academia de Muzică și Artă dramatică poartă numele marelui compozitor George Enescu. Celebrarea celor 161 de ani constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-a jucat ca formatoare de valori în viața societății românești. De-a lungul celui peste un secol și jumătate de existență, numeroasele generații de studenți și profesori au reușit să impună UAIC ca instituție de referință pentru întreaga societate românească.

Mulți dintre absolvenți s-au afirmat ca personalități de seamă: profesori și cercetători în universități din întreaga lume, membri ai Academiei Române sau ai altor Academii din Europa, compozitori, pictori, scriitori, actori, diplomați, înalți prelați etc. Așadar, celebrarea celor 161 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași constituie un prilej de a medita la rolul pe care l-a jucat ca formatoare de valori în viața societății românești, dar și un prilej de bucurie pentru continuitatea și recunoașterea dobândite de învațământul superior ieșean.

Acad.prof.univ.dr. Gheorghe Platon: „O istorie a Universității din Iași ne poartă prin lecțiile manualului de istorie a românilor, încă din secolul al XVI-lea”

Marele academician prof.univ.dr. Gheorghe Platon sublinia că istoria „Universității din Iași” începe încă din secolul al XVI-lea.

„O istorie a Universității din Iași ne poartă prin lecțiile manualului de istorie a românilor, încă din secolul al XVI-lea. Dacă, în general, existența unei universități este legată de contextul istoric, în România, Universitatea din Iași a avut de multe ori rolul de creatoare de istorie. În secolul al XVII-lea, de exemplu, Universitatea a fost un adăpost al culturii bizantine; mai târziu a fost unul dintre cei mai importanți factori ai răspândirii Limbii române și ai culturii autohtone; după înființarea sa ca primă instituție de învățământ superior modern a României, Universitatea a furnizat Statului cei mai importanți gânditori și actori în viața publică pentru ca, în perioada comunismului, să mențină viu spiritul umanist”, a sintetizat acad.prof.univ.dr. Gheorghe Platon.

Universitatea a cuprins la început doar 3 facultăți: Facultatea de Filosofie, Drept și Teologie. Ca urmare a Legii Învățământului din 1864, Universitatea s-a reorganizat în 4 facultăți: Facultatea de Litere și Filosofie, Facultatea de Științe fizice, matematice și naturale, Facultatea de Drept și Facultatea de Medicină, inaugurată abia în 1879. După numai câțiva ani de funcționare, Facultatea de Teologie a fost desființată din cauza numărului său mic de studenți. Stimulată de o nouă lege în 1898, Universitatea din Iași a reușit să-și diversifice profilul, să-și mărească numărul de secții, departamente, materii predate și activități științifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`