Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a câștigat un proiect de 19 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea stațiunilor de cercetare. Prevenirea poluării și a cutremurelor în România!
Universitatea

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, a câștigat un proiect de 19 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea stațiunilor de cercetare. Prevenirea poluării și a cutremurelor în România!

01 iul. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Proiect de 19 milioane de euro câștigat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași! Banii vor fi investiți pentru dezvoltarea și modernizarea stațiunilor de cercetare pentru prevenirea și gestionarea durabilă a riscurilor de mediu. „Sunt două mari probleme pe care le vedem și noi, în societate: poluarea, respectiv cutremurele. Și tocmai de aceea facem aceste demersuri și investiții”, a declarat prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași

Proiect de 19 milioane de euro pentru dezvoltarea și modernizarea stațiunilor de cercetare, câștigat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași! Banii au fost obținuți prin proiectul „Centru de cercetare cu tehnici integrate pentru investigarea aerosolilor atmosferici în România «Recent Air»”. Proiectul „Recent Air” își propune să aducă contribuții semnificative la creșterea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, prin dezvoltarea și modernizarea infrastructurii existente, orientate către monitorizarea și analiza factorilor de mediu, precum și prevenirea și gestionarea durabilă a riscurilor de mediu. De asemenea, proiectul urmărește dezvoltarea unei infrastructuri noi de cercetare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, aliniată standardelor internaționale.

Cele 19 milioane de euro, câștigate de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, utilizate pentru prevenirea poluării și a cu undența acestora în atmosferă, din 5 zone geografice distincte din România. Proiectul presupune amenajarea a 6 laboratoare într-un mediu urban poluat (Iași), unul în mediu rural (Mădârjac), unul în mediul montan nepoluat (Rarău), unul în mediu marin (Agigea) și unul în mediu montan cu risc seismic și vulcanologic – (Tulnici), în clădiri ce aparțin deja Universității. Sunt două mari probleme pe care le vedem și noi, în societate, popularea, respectiv cutremurele, și, tocmai de aceea, facem aceste demersuri și investiții”, a transmis prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector pentru programe de cercetare științifică și transfer de cunoștințe la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Vor fi create, în spații aflate în proprietatea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, 10 laboratoare distincte de cercetare

Din această finanțare de 19 milioane de euro la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași vor fi create, în spații aflate în proprietatea instituției de învățământ superior, din Regiunile Nord-Est și Sud-Est, 10 laboratoare distincte de cercetare / dezvoltare care vor avea ca obiect de activitate studiul aerosolilor atmosferici, al factorilor care contribuie la formarea și abundența acestora în atmosferă (aerosolii marini, praful generat din eroziunea solului sub acțiunea vântului etc).

Cele 5 locații geografice distincte au fost selectate în mod strategic pentru potențialul lor de a facilita generarea de informații științifice relevante și de încredere, pe termen mediu, dar și lung (prin măsurători în regim intensiv, dar și prin monitorizare continuă), pentru aerosoli atmosferici cu „amprentă” specifică arealelor geografice selectate. Proiectul, cu o durată de 36 de luni, a fost câștigat în cadrul Programului Operațional Competitivitate POC 2014-2020/448/1/1/Mari infrastructuri de CD/1/Mari infrastructuri de CD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *