Prima pagină » Eveniment-Social » Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași, locul al treilea în clasamentul Times Higher Education 2021

Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași, locul al treilea în clasamentul Times Higher Education 2021

08 sept. 2020, 10:16,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) ocupă locul al treilea, alături de alte 10 universități româneşti, în cea mai recentă ierarhie universitară internațională elaborată de Times Higher Education: World University Rankings 2021.

Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași, locul al treilea în clasamentul Times Higher Education 2021

Clasamentul Times Higher Education de anul acesta a evaluat mai mult de 1500 de universități din 93 țări din întreaga lume și a utilizat un sistem de ierarhizare care se bazează pe 13 indicatori care măsoară performanța în predare, cercetare, transfer tehnologic și vizibilitate internațională. Ierarhia „World University Rankings 2021” include 13 instituții de învățământ superior românești. Scorul obținut de Universitatea din Iași pentru cercetare științifică o poziționează pe locul al doilea la nivel național.

3.370 locuri licență și master, la admitere 2020 sesiunea de toamnă, disponibile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Altfel, începând de luni, 7 septembrie, demarează etapa de admitere 2020 sesiunea de toamnă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea Tehnică din Iași. În cele două instituții sunt disponibile 3.370 locuri licență și master. Doar la facultățile de: Drept (studii de licență), Educație Fizică și Sport (studii de licență și master), Informatică (studii de licență și master) nu mai sunt locuri la admitere. De asemenea, locurile la Automatică și Calculatoare și Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, toate locuri bugetate, au fost ocupate la programe de licență

Sesiunea de toamnă a admiterii 2020 începe astăzi, 7 septembrie, atât la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), cât și la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași. Împreună, cele două unități de învățământ superior scot la concurs 3.370 locuri licență, respectiv master. Defalcat, la sesiunea de admitere din septembrie pentru studiile de licență, la UAIC sunt scoase la concurs 1.629 de locuri: 1.529 de locuri pentru candidații români (210 locuri la buget și 1.319 locuri la taxă). De asemenea, 19 locuri sunt la buget pentru absolvenții de licee situate în mediul rural, două locuri la buget pentru candidații etnici romi. În plus, 100 de locuri sunt pentru candidații români de pretutindeni (75 de locuri la buget fără bursă și 25 de locuri la taxă).

Noutatea: la admiterea de toamnă de la Universitatea „Cuza” sunt cele 5 specializări din cadrul masteratului didactic

Pentru admiterea la studii de master, 13 facultăți din cadrul UAIC vor scoate la concurs 1.041 de locuri: 929 de locuri pentru candidații români (188 de locuri la buget și 741 de locuri la taxă). Sunt și 112 locuri pentru candidații români de pretutindeni (6 locuri la buget, cu bursă, 73 de locuri la buget, fără bursă și 33 de locuri cu taxă). O noutate a acestei sesiuni de admitere o reprezintă oportunitatea oferită candidaților de a se înscrie la una dintre cele 5 specializări din cadrul masteratului didactic: Biologie, Educație fizică și sport, Fizică, Geografie, Teologie ortodoxă.

Pentru masteratul didactic sunt scoase la concurs 50 de locuri, la buget, fiind organizat la forma de învățământ cu frecvență. Programul se adresează absolvenților cu diplomă de licență care doresc să se orienteze către căriera didactică. Absolvenții cu diplomă de licență se pot înscrie la masterul didactic din același domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licență. La Facultatea de Drept (studii de licență), Facultatea de Educație Fizică și Sport (studii de licență și master) și Facultatea de Informatică (studii de licență și master) nu se organizează admitere în această sesiune, întrucât au fost ocupate toate locurile în sesiunea din iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *