Joi, 27 ianuarie 2022, începând cu ora 15.00 şi sub frumosul generic ”Univers Cultural”, în Studioul BZI LIVE este programată o nouă ediţie BZI LIVE specială alături de Andrei Pennazio (16 ani şi elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Artă ”Octav Băncilă Iaşi), tânărul pictor fenomen din Iaşi şi conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, artist şi prorector Relaţii Internaţionale, Imaginea Universităţii şi Probleme Studenţeşti – Universitatea Naţională de Arte (UNAGE) ”George Enescu”. Alături de cei doi distinşi invitaţi vor fi abordate aspecte legate de creaţia lui Andrei Pennazio, ultima sa expoziţie, pictura, talent, inspiraţie şi pasiune, viaţa culturală şi artistică.
Tânăr din Iaşi, la doar 16 ani, Andrei Pennazio se evidenţiază în special prin povestea minunată din spatele marii sale pasiuni: pictura
Tânăr din Iaşi, la doar 16 ani, Andrei Pennazio se evidenţiază în special prin povestea minunată din spatele marii sale pasiuni: pictura. În acest context, Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi găzduieşte pe simezele Galeriilor de ArtĂ ”La Gard” Şi ”Labirint”, până pe 25 februarie 2022, expoziţia ”Printre semne”, semnată de acesta. De ani buni, tânărul are prezente atât pe simezele naţionale, cât şi internaţionale. Andrei Pennazio s-a născut la 14 septembrie 2005 şi este liceean în clasa a XI-a al Colegiului Naţional de Artă ”Octav Băncilă”. Premiat la concursuri de pictură din România şi din străinătate, Andrei a demonstrat că pictura nu este un capriciu pentru el, ci o adevărată trăire, afirmând: ”Pictez de când mă ştiu!”
Povestea minunată din spatele marii pasiuni a lui Andrei Pennazio: pictura
Conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector la UNAGE Iaşi, notează: ”Pictura lui Andrei Pennazio poate că şi merită să fie receptata ca o expresie a sensului înalt al libertăţii de a contempla complexitatea şi frumuseţea existenţei pe care tânărul artist italian şi roman, în egală măsură, o proiectează în compoziţiile sale, cel mai adesea cvasi-abstracte, dar păstrătoare ale unui limbaj simbolic ingenuu şi complex (…)”. Pe de altă parte, Constantin Lupeanu, sinolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), director al Institutului Cultural Român (ICR) Beijing – China arata că: ”Nu este o artă de consum, o artă uşoară; e o contribuţie extraordinară la educaţia şi perfecţionarea fiecăruia dintre dumneavoastră”. Deschiderea expoziţiei va avea loc pe 27 ianuarie 2022 (astăzi), de la ora 17.00, la Galeria ”Labirint”, invitat fiind conf. univ. dr. Cristian H. Ungureanu, iar curator – Maria Bilasevschi.
Andrei Pennazio, un ”copil-minune” al picturii, a expus şi la Palatul Culturii din Iaşi
În 2019, Andrei Pennazio a expus şi la Palatul Culturii din Iaşi. Expoziţia a fost intitulata ”Liberta”
Evenimentul a fost prezentat tot de conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu. Andrei Pennazio a expus cu succes până în îndepărtata Asie, în orașul Ningbo din China, important centru pentru promovarea relaţiilor comerciale şi culturale cu ţările central şi est-europene. Aici, în perioada 2 – 9 iunie 2018 a avut loc evenimentul ”2018 Central Eastern European Countries Culture & Art Exhibition”. Expoziția a cuprins 20 de lucrări, compoziţii realizate cu o imaginaţie creatoare ieşită din comun, cu improvizaţii la nivelul structurilor plastice, evidenţiind contrastele de culori, armonii şi game cromatice dirijate în raport cu subiectul tipic expresionismului abstract. Talentatul pictor are o vastă experienţă în expoziţii de pictură la o vârstă atât de fragedă; acesta străbate multe paliere ale expresivităţii picturale şi ale lumii ideilor care defineşte arta modernă şi contemporană.
Activitate expoziţionala remarcabilă marca Andrei Pennazio
Andrei Pennazio a expus, printre altele, la Institutul Cultural Italian din Bucureşti (5-26 iulie 2017), Ambasada Italiei din Bucureşti, Centrul Cultural Italian din Cluj (1-20 iunie 2017), la Iulius Mall Iaşi (5-11 mai 2017), la Şcoala Primară ”Junior” Iaşi (18-23 noiembrie 2016), la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Oneşti (23-31 august 2016), la ”Lequio Berria Italia” (1-10 august 2015), la Albă în Italia (11-18 august 2015), Casa Armatei din Iaşi (18 aprilie 2014), la Galeria ”Wall of Art” din Roman, la Galeria ”Sara Good Art” din Bacău (2017), la Muzeul de Artă din Roman, Teatrul Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi (2018), dar şi la Muzeul de Artă din Piatră Neamţ cu ocazia ”Nopţii muzeelor” (2018). Andrei Pennazio, un ”copil-minune” al picturii, a participat la concursul Befana din cadrul Fabricii Fererro, unde a câştigat locul I (Albă, Italia).
Cine este artistul şi prorectorul – conf. univ. dr. Cristian N. Ungureanu
Acesta, născut în 1972 la Iaşi, a studiat Pictura la fosta Academie de Arte ”George Enescu” din Iaşi (1990-1996). Se stabileşte în Italia unde realizează mai multe expoziţii la Bologna, Veneţia şi Verona. După şapte ani (1996-2003) de cercetare şi creaţie artistică în Europa Occidentală, s-a întors în România, a devenit cadru didactic la Universitatea Naţională de Arte ”George Enescu” şi a susţinut teza de doctorat ”Dialog dintre sferă şi cub. Geometria secretă a picturii europene” la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti (2010). Cristian N. Ungureanu este conf. univ. dr. din 2017 şi a devenit conducător de doctorat la IOSUD – UNAGE Iaşi, în 2016, cu teza ”Compoziţia geometrică în artele vizuale şi valorile sale transdisciplinare” .
Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET) din Pariş, Cristian N. Ungureanu a publicat mai multe cărţi şi articole despre Teoria artei. Este autorul a nenumărate conferinţe naţionale şi internaţionale, a participat la peste 30 de expoziţii personale şi de grup în Italia, Franţa, Federaţia Rusă, Turcia şi România, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, filiala Iaşi şi colaborează cu Galeria de Artă „Dana” din Iaşi.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.