Prima pagină » International » Uniunea Europeană vrea să interzică produsele fabricate prin muncă forțată, o măsură luată pentru a proteja drepturile omului din China  

Uniunea Europeană vrea să interzică produsele fabricate prin muncă forțată, o măsură luată pentru a proteja drepturile omului din China  

28 apr. 2024, 18:46,
în International

Parlamentul Uniunii Europene a aprobat pe 23 aprilie noile reguli care interzic atât vânzarea, cât și importul de produse realizate prin muncă forțată. 

 La frontierele tuturor statelor membre vor fi introduse noi controale care vor verifica proveniența mărfurilor și dacă au fost produse prin muncă forțată, conform noii legi adoptate de Parlamentul European pentru toate țările membre UE. Această lege vine ca răspuns la decizia Statelor Unite ale Americii de a adopta o lege similară în 2021. 

 Uniunea Europeană vrea să oprească munca forțată 

Această lege introduce reguli noi pentru verificarea mărfurilor. Deși UE se implică activ în încercarea de a stopa orice formă de muncă forțată, această nouă lege are ca punct central drepturile omului din regiunea chineză Xinjiang. În 2021, Statele Unite ale Americii au adoptat o lege extrem de stringentă atât pentru a-și proteja economia de valul tot mai mare de importuri, cât și ca răspuns la acuzațiile de genocid împotriva musulmanilor uiguri din partea guvernului de la Beijing. 

Xi Jinping neagă cu desăvârșire aceste abuzuri, însă există ample dovezi care arată că în regiunea Xinjiang, lider în producția de bumbac, o mare parte din „angajați” sau muncitori trăiesc și lucrează în condiții subumane. 

De asemenea, există probleme cu importurile în UE de ciocolată. Chiar dacă majoritatea producătorilor mari din industria ciocolatei sunt membri ai „COCOA LIFE”, mai multe surse au arătat că pentru obținerea pudrei de cacao încă se mai folosesc sclavi, care de multe ori sunt și minori, având vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. 

Ce măsuri va lua Uniunea Europeană pentru a combate munca forțată 

Comisia Executivă, cea mai înaltă autoritate a UE responsabilă de respectarea legilor, împreună cu autoritățile naționale din toate statele membre, vor începe să investigheze mărfurile suspecte, lanțurile de producție și producătorii suspectați că folosesc muncă forțată pentru a produce mărfurile lor. Cu toate acestea, investigațiile preliminare nu pot dura mai mult de 30 de zile. 

 De asemenea, dacă se dovedește că un produs sau material a fost fabricat prin muncă forțată, acesta va fi interzis pe piețele statelor membre UE, iar toate transporturile vor fi interceptate și controlate la frontierele Uniunii, unde marfa va fi confiscată. 

„Faptul că UE are în sfârșit o lege care interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat”, a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membră portugheză a Alianței Socialiștilor. 

 Au fost 555 de voturi pro, 6 împotrivă și 45 de abțineri, iar pentru a intra în vigoare, legea necesită aprobarea tuturor statelor membre UE. Acest pas este însă o formalitate, deci putem considera că legea va intra deja în executare. Toate țările din UE vor trebui să se conformeze acestor noi legi în termen de 36 de luni. 

Drepturile omului și respectarea muncii sunt subiecte tot mai sensibile la nivel global. Acest demers al UE vine ca o reacție hotărâtă la încălcările grave ale drepturilor omului și la exploatarea muncii, evidențiind angajamentul ferm pentru a combate astfel de practici la nivel mondial 

Uniunea Europeană va interzice produsele fabricate prin muncă forțată, iar frontierele UE vor fi verificate pentru astfel de mărfuri. 

Comentarii
  • Vreajeala. UE nu este competitiva pe sectorul industrie usoara si vrea sa puna bariere celor care sunt competitivi.

  • O caricatura de lege. Se intelege ca un vames va sta cu pixul in mana sa bifeze in portul Constanta sau Roterdam care container tocmai descarcat este cu „marfa de munca fortata” sau ne-fortata.
    Munca este si a fost intotdeauna fortata. Nimeni nu munceste de placere, ci este fortat sa munceasca pentru bani, pentru traiul zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`