Prima pagină » Actualitate » Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a energiei rusești
Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a energiei rusești

Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a energiei rusești

08 mart. 2022, 07:10,
în Actualitate

Uniunea Europeană a elaborat planuri de diversificare a aprovizionării cu energie și de a-și elimina treptat dependența de importurile rusești de petrol, gaze și cărbune. În prezent, blocul importă aproape jumătate din gazul și cărbunele și aproximativ o treime din petrolul său din Rusia.

De la începutul războiului, Vladimir Putin a menționat faptul că livrarea de gaze naturale nu va fi oprită și că va circula în condiții normale. Totuși, pe măsură ce sunt tot mai multe sancțiuni împotriva Rusiei este de așteptat dacă acestea vor mai fi livrate în condiții optime.

Uniunea Europeană vrea să renunțe la energia rusească

Liderii UE vor discuta despre eliminarea treptată propusă joi și vineri, la o întâlnire la Versailles, Franța. Un proiect de declarație se referă la invazia Ucrainei de către Rusia drept „o schimbare tectonă în istoria europeană”. Acesta stabilește un obiectiv de „reducerea dependențelor noastre și proiectarea unui nou model de creștere și investiții pentru 2030”, prin accelerarea dezvoltării surselor regenerabile, precum și prin diversificarea surselor și rutelor de energie.

Alți lideri occidentali se luptă, de asemenea, să se pregătească pentru potențiale șocuri pe piețele globale de energie. Luni, premierul britanic Boris Johnson a cerut o îndepărtare „pas cu pas” de la dependența de petrol și gaze rusești. SUA, care importă aproximativ 8% din petrolul său din Rusia, au încercat recent să încheie acorduri cu mari națiuni exportatoare de petrol precum Arabia Saudită, Venezuela și Iran.

Oricum Uniunea Europeană a adoptat mai multe planuri pentru ”energia verde”, planuri ce au inclus și eliminarea energiei pe bază de cărbune. Acest lucru, spun specialiștii, au dus la o dependență tot mai mare față de Federația Rusă.

Fluxul de gaze rusești din Polonia spre Germania a fost oprit

Livrările instabile de gaze din Rusia și cererea mare de combustibil pe măsură ce economiile se redresează după perioada pandemiei au dus la o creștere a prețurilor la gaze în Europa. Gazprom a declarat joi că trimite în continuare gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările clienților. Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din cererea europeană de gaze, în timp ce conducta Yamal-Europa preia, de obicei, în jur de 15% din gazul rusesc care trebuie să ajungă în Europa, inclusiv Turcia.

La începutul conflictului Vladimir Putin anunța faptul că livrările de gaze naturale spre Europa nu vor fi afectate. Gazprom menţionase că a crescut cantitatea de energie pe care o livrează:

„Tranzitul se derulează în conformitate cu calendarul convenit iar rezervările au crescut comparativ cu ziua anterioară. Miercuri rezervările au fost la 60 de milioane de metri cubi iar astăzi sunt la 83 de milioane de metri cubi”, a informat grupul rusesc într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Totuşi, între timp situația se schimbă pe măsură ce Rusia este supusă unor sancţiuni fără precedent. Așadar, vom vedea dacă Uniunea Europeană poate elimina dependența de energia rusească.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Drama prin care a trecut marea actriță Cristina Deleanu: „Nu voi uita niciodată acea senzație de pământ în gură”
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Mesajul transmis de Viorica Dăncilă cu puțin timp înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025. "Foarte mulți s-au axat..."
Playtech.ro
George Simion, derapaj fără precedent la adresa lui Nicușor Dan. Ce a putut să spună despre el: „Autist, săracu’!”
observatornews.ro
Pe cine votezi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
BOMBĂ aruncată chiar înainte de alegeri. Anunț NEAȘTEPTAT făcut în urmă cu puțin timp
Playtech.ro
Ţara de lângă România care se umple de milionari. Bogaţii se înregistrează zilnic, anunţă Banca Naţională
Dailybusiness.ro
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
RomaniaTV
Simion a mințit și cu nevasta. Și-a schimbat soția cu 2 luni înainte de nuntă. Cine este și cum arată femeia căreia Ilinca i-a luat locul
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBĂ în sport! Marea gimnastă, olimpică la Antena, a părăsit România și a trecut la ''Martorii lui Iehova'': Fac muncă de misionariat. Este o chemare
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
ego.ro
Irina Deleanu a murit! Imagini rare cu actrița, în tinerețe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`