Prima pagină » International » Uniunea Europeană refuză să plătească gazele din Rusia în ruble
Uniunea Europeană refuză să plătească gazele din Rusia în ruble

Uniunea Europeană refuză să plătească gazele din Rusia în ruble

02 mai 2022, 22:57,
în International

Uniunea Europeană refuză să plătească în ruble pentru achizițiile de gaz din Rusia și trebuie să se pregătească pentru o întrerupere a livrărilor, au avertizat Comisia Europeană și președinția franceză a Consiliului după o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE-27 la Bruxelles, potrivit AFP.

Cererea Moscovei de a plăti achizițiile de gaz în ruble este „o modificare unilaterală și nejustificată a contractelor și este legitim să o respingem”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson.

 „97% din contractele (încheiate de companiile europene) specifică moneda de plată și aceasta este fie euro, fie dolarul american”, a spus ea.

Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai

Kadri Simson a declarat că nu are cunoștință de deschiderea unor conturi în ruble. „Plățile sunt așteptate la jumătatea lunii mai, iar majoritatea companiilor vor respecta regulile din contracte”, a dat ea asigurări.

Ministrul francez al Tranziției Ecologice, Barbara Pompili, care a prezidat reuniunea, a confirmat „voința de a respecta contractele”.

„Trebuie să ne pregătim pentru o suspendare a livrărilor”, a avertizat comisarul european.

Mai multe state membre cer clarificări cu privire la plata în ruble printr-un cont special

Mai multe state membre au cerut clarificări cu privire la plata în ruble prin deschiderea unui cont special, iar Kadri Simson a promis „clarificări detaliate pentru a le explica companiilor ce pot și ce nu pot face”.

Polonia și Bulgaria și-au plătit achizițiile în moneda contractelor încheiate cu gigantul rus Gazprom și au refuzat să deschidă un al doilea cont în ruble. Compania rusă de gaze a ripostat prin suspendarea livrărilor, considerând că plata nu a fost efectuată.

„Nu există niciun risc imediat pentru aprovizionare”, a declarat comisarul. „Dar nu vom putea înlocui cele 150 de miliarde de metri cubi de gaze cumpărate din Rusia cu alte surse. Nu este sustenabil. Putem reuși să înlocuim 2/3 din livrările de gaze rusești”, a spus ea.

Kadri Simson a insistat asupra necesității ca statele membre să își refacă rezervele, iar Barbara Pompili a subliniat imperativul de a „diversifica modul în care producem energie electrică și termică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`