Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi şi reprezentant al Fondului luptei împotriva corupţiei (FBK), îndeamnă Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva lui Putin. Acesta vrea să lupte pentru prietenul său şi cere ajutor.
Într-un interviu video acesta a anunţat că se aşteaptă ca încarcerarea lui Navalnîi să conducă la o creştere a numărului opozanţilor Kremlinului, în pofida reprimării manifestaţiilor, şi precizează că această încarcerare a fost luată în calcul, în cadrul unei ”strategii”.
Uniunea Europeană, măsuri împotriva lui Putin?
Leonid Volkov a condus campania ui Navalnîi în vederea alegerilor prezidenţiale ruse din 2018 şi care este rezident în Lituania în prezent- a anunţat că se află în contact cu instituţiile şi guverne europene pe tema unor eventuale noi sanţionări ale Rusiei.
”Sunt, ca să zic aşa, ministrul de Externe al lui Navalnîi”, declară Volov.
”Strategia trebuie să constea în urmărirea banilor. Sunt mulţi bani ai lui Putin în Europa”, apreciază el.
Reacţia ”ar trebui să se concentreze asupa acestor bani, urmăririi acestor bani şi confiscării activelor prietenilor celor mai apropiaţi ai lui Putin, aliaţilor, oligarhilor lui Putin”, îndeamnă el.
Rusia a fost avertizată de către Germania cu privire la faptul că i s-ar putea impune noi sancţiuni UE din cauza încarcerării lui Navalnîi.
Aleksei Navalnîi l-a acuzat în mai multe rânduri pe Vladimir Putin de îmbogăţire personală în detrimentul contribuabililor ruşi.
Recent el a acuzat că un palat în valoare de peste un miliard de euro a fost construit pentru preşedintele rus de către oligarhi.
Procurori ruşi au anunţat vineri că el a fost înscris pe o listă cu persoane căutate din cauză că ar fi încurajat tineri din Rusia să participe la manifestaţii.
Colaboratori ai lui Navalnîi au fost arestaţi în întreaga Rusie în ultimele zile, într-un efort al autorităţilor ruse de a reprima manifestaţii antiguvernamentale care au mobilizat mii de oameni în stradă.
Volkov a precizat că el conduce aproximativ 180 de angajaţi din 40 de sedii ale mişcării de opoziţie a lui Navalnîi în întreaga Rusie şi că se fac în continuare pregătiri în vederea alegerilor legislative prevăzute în septembrie.
Emmanuel Macron și Josep Borrell solicită eliberarea lui Aleksei Navalnîi
Emmanuel Macron, președintele Franței, se alătură liderilor care susțin eliberarea opozantului rus Aleksei Navalnîi. Acesta consideră innaceptabilă această decizie și solicită ”eliberarea imediată” a lui Navalnîi.
”Condamnarea lui Aleksei Navalnîi este inacceptabilă. Un dezacord politic nu este niciodată o crimă. Solicităm eliberarea să imediată. Respectarea drepturilor omului precum şi cea a libertăţii democratice nu sunt negociabile”, a reacţionat preşedintele francez într-un mesaj postat pe Twitter.
Un tribunal din Moscova a decis închiderea liderului opoziției ruse Aleksei A. Navalny pentru 30 de zile în închisoare. Această decizie vine înaintea unei hotărâri care l-ar putea pune după gratii ani de zile pe Navalny. Acesta a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde a primit îngrijiri după ce a fost otrăvit în august cu agent neurotoxic din familia Noviciok cu caracter militar.
Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi îndeamnă Uniunea Europeană să ia măsuri împotriva lui Putin.