Prima pagină » Actualitate » Uniunea Europeană îi obligă pe români să facă asta! Sancțiunile sunt mari pentru cei care nu respectă legea
Uniunea Europeană îi obligă pe români să facă asta! Sancțiunile sunt mari pentru cei care nu respectă legea

Uniunea Europeană îi obligă pe români să facă asta! Sancțiunile sunt mari pentru cei care nu respectă legea

29 mai 2024, 07:30,
BZI.ro, în Actualitate

Uniunea Europeană îi obligă pe români să facă asta! Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor privind performanţa energetică a clădirilor. Oficialii de la Bruxelles au trimis notificări mai multor state membre, printre care și României. Sancțiunile sunt mari pentru cei care nu respectă legea.

Uniunea Europeană îi obligă pe români să facă asta!

Membrii UE au obligația de a defini pragul minim al performanței energetice a clădirilor, pentru a putea realiza investiții optime. În absența acestor dotări, oamenii și întreprinderile vor fi nevoiți să cheltuiască mai mult pe facturi iar ulterior pe îmbunătățirea eficienței locuințelor sau birourilor, pentru a le aduce la standardele Uniunii Europene.

Statele membre UE vizate de procedura de eficientizare energetică sunt România, Bulgaria, Grecia, Lituania, Malta, Portugalia și Slovenia, deoarece nu au raportat progresele înregistrate în materie de performanţă energetică pentru clădiri.

Țările au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei Europene şi pentru a remedia deficienţele constatate. UE îi îndeamnă pe cetățeni să recurgă la credite ipotecare pentru renovarea clădirilor, a firmelor și a locuințelor personale, ținând cont de standardele de performanță energetică. UE va interzice și centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Clădiri ecologice în țările membre UE

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat o directivă referitoare la clădirile ecologice, impunând astfel obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Măsura, care se va aplica și în România, prevede obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor. Prin urmare, se discută apariția clădirilor ecologice în România. Există diverse cerințe aplicabile clădirilor „verzi”, incluzând:

Eficiență energetică: Clădirile trebuie să îndeplinească anumite standarde de eficiență energetică pentru a reduce amprenta lor de carbon.

Conservarea apei: Sistemele de reducere a consumului de apă trebuie să fie integrate în clădiri.

Managementul deșeurilor: Programele de reducere a cantităților de deșeuri trebuie să fie implementate în timpul procesului de construcție, iar clădirea trebuie să fie echipată cu sisteme de colectare selectivă după finalizare.

Calitatea aerului: Clădirile trebuie să dispună de sisteme eficiente de ventilare, iar utilizarea materialelor toxice în construcție este interzisă.

Sustenabilitatea locației construite: Clădirea trebuie să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător.

Ignorarea cerințelor referitoare la clădirile ecologice poate avea consecințe legale, inclusiv amenzi, întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și posibila răspundere pentru deteriorarea mediului.

Începând cu anul 2030, noile construcții trebuie să fie concepute ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curată. Statele membre sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie. Se anticipează că legea va conduce la creșteri ale prețurilor de vânzare, ca urmare a costurilor de execuție mai ridicate, dar și ca rezultat al perspectivei reducerii facturilor ulterioare.

Comentarii
  • Traducere pt saraci: cand auziti de sustenabilitate, de amprenta de carbon ce trebuie sa intelegeti voi e saracie, taxe mai mari, si interzicerea proprietatii. Voi inca nu intelegeti de ce vi se spune la TV ca e jale cu vremea, ca e cel mai calduros an din istorie si alte minciuni de felul asta. In curand insa vine si partea cu taxarea excesiva a … orice practic pt ca ce spun ei e ca voi saracilor influentati vremea prin faptul ca aveti apartamente, mergeti cu masina si… mancati carne:))

    Prosperitatea in care traiti in prezent e datorata combustibililor fosili. Cand niste baieti vin si spun gata cu combustibilii fosili inseamna gata cu prosperitatea.

    In numele incalzirii globale, veti fi taxati pt orice. Veti fi taxati pt ca apartamentul vostru „polueaza” (auzi nebunie apartamentul polueaza), veti fi taxati pt ca masina voastra polueaza, veti fi taxati pt ca mancati prea multa carne si astfel poluati. Practic tot ce veti face vi se va spune ca face rau mediului, deci veti fi taxati pana la saracia suprema :))

    „Salvam planeta” inseamna de fapt pt oficialii de la Bruxelles va exterminam pe voi saracilor. Sau cum ar spune niste baieti de la Forumul Economic Mondial: pana in 2030 nu veti avea nimic si veti fi fericiti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *