Prima pagină » International » Uniunea Europeană, decizie istorică şi sancţiune fără precedent pentru Rusia

Uniunea Europeană, decizie istorică şi sancţiune fără precedent pentru Rusia

15 mart. 2022, 15:40,
în International

Decizie istorică şi sancţiune fără precedent pentru Rusia. Marţi, 15 martie, miniştrii europeni de finanţe au aprobat al patrulea pachet de sancţiuni pentru Rusia, care vizează peste 600 de cetăţeni ruşi. Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, a numit decizia ca fiind una „istorică”.

Potrivit CNN, miniştrii de finanţe europeni au declarat că acesta este „cel mai rapid și mai puternic pachet de sancțiuni adoptat vreodată de Uniunea Europeană în istoria sa”.

presedintele rus Vladimir Putin, declaratie de presa, militari

Consiliul European a precizat că sancțiunile au fost extinse pentru a include, „oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care „împing” Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina

Decizie istorică şi sancţiune fără precedent pentru Rusia

Uniunea Europeană, decizie istorică şi sancţiune fără precedent pentru Rusia. Miniştrii de finanţe europeni nu au dezvăluit numele persoanelor şi entităţilor ruseşti incluse în nouă rundă de sancţiuni, însă într-o copie a textului juridic apare numele lui Roman Abramovici, care este descris ca un „oligarh rus care are legături strânse și de lungă durată cu Vladimir Putin”.

„El a avut acces privilegiat la președinte și a menținut relații foarte bune cu acesta. Această legătură cu liderul rus l-a ajutat să își mențină averea considerabilă. El este unul dintre principalii acționari ai grupului siderurgic Evraz, care este unul dintre cei mai mari contribuabili din Rusia”, se arată în textul citat de The Guardian.

Bruno Le Maire a declarat că va exista o nouă interdicţie asupra unor exporturi, cum ar fi bunurile de lux, şi se va retrage statului rus clauza naţiunii celei mai favorizate din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care va permite tuturor celor 27 de state membre să crească nivelul tarifelor comerciale pentru toate bunurile ruseşti.

Într-un comunicat, Consiliul European a precizat că sancțiunile au fost extinse pentru a include, „oligarhi cheie, lobbyiști și propagandiști care „împing” Kremlinul în ceea ce privește invazia din Ucraina, precum și companii cheie din sectoarele aviației, militar și cu dublă utilizare, construcții navale și de mașini”.

Întrebat dacă vor mai exista și alte sancțiuni, Maire a spus „Vă pot confirma ceea ce a spus Emmanuel Macron săptămâna trecută: toate opțiunile rămân pe masă”.

sanctiuni Rusia, Uniunea Europeana

Miniştrii de finanţe europeni nu au dezvăluit numele persoanelor şi entităţilor ruseşti incluse în nouă rundă de sancţiuni

Viktor Zolotov, declaraţii asupra operațiunii militare în Ucraina

Într-o altă ordine de idei, se pare că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina nu a decurs conform planului. Șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, a vorbit despre progresul mai lent al operațiunii desfășurate de forțele armate ruse pe pământ ucrainean. Acesta a precizat cauza, ca fiind doar din pricina faptului că „forțele ucrainene de extremă-dreapta se ascund în spatele civililor”, acuzație făcută în mod repetat de oficiali din Rusia.

Comentariile şefului Gărzii Naționale au părut în contradicție cu evaluarea de vineri a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care i-a spus lui Putin că „totul merge conform planului”.

„Aș dori să spun că da, nu totul merge atât de repede pe cât ne-am dori.Dar ne îndreptăm pas cu pas spre obiectivul nostru și victoria va fi pentru noi, iar această icoană va proteja armata rusă și va accelera victoria noastră ”, a spus Zolotov, cândva responsabilul de securitatea personală a lui Vladimir Putin.

Totodată, deoarece Moscova a subestimat rezistența ucraineană și unitatea occidentală de a pedepsi Rusia, Statele Unite și aliații săi europeni au considerat invazia lui Putin în Ucraina prost executată.

De asemenea, reamintim că s-a luat o decizie istorică şi sancţiune fără precedent: miniştrii europeni de finanţe au aprobat al patrulea pachet de sancţiuni pentru Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024