Deşi nu pot situa China pe aceeaşi poziţie cu Rusia, teritoriile din Occident trebuie să ia în considerare o posibilă reducere a dependenţei față de statul chinez, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, vineri, 04 noiembrie 2022. Astfel, UE ar putea înainta un proiect pentru a reduce dependenţa faţă de China.
Plecând de la ideea de a diminua dependența de Republică Populară Chineză, mai multe ţări membre ale UE au declarat că ar putea pune în aplicare acest plan. Aşa cum a afirmat şi Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, acesta ar putea fi începutul unei noi ere pentru spaţiul european.
Uniunea Europeană ar putea reduce dependenţă faţă de China
În contextul situaţiei generate, Josep Borrell a mai venit cu o serie de precizări. Acesta a declarat că, deşi mai multe teritorii de pe spaţiul european au o relaţie destul de puternică cu Republica Populară Chineză, un număr tot mai mare de state îşi doresc să dimiueze treptat dependenţă faţă de statul chinez.
„Este clar că vrem să ne reducem dependențele, vrem să ne gestionăm vulnerabilitățile, să ne întărim reziliența. Însă, în acest moment, multe state membre au o relație economică puternică cu China și nu cred că putem pune China și Rusia la același nivel”, a precizat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă.
Tot acesta a menționat şi că statul chinez a început să îşi consolideze o nouă eră în ceea ce priveşte atât politica de externe, cât şi cea de interne.
„Este clar că China consolidează o nouă eră a politicii sale externe și interne, China devine mult mai asertivă, pe un parcurs mai de sine stătător”, a declarat Josep Borrell.
Olaf Scholz și vizita sa în China
Important de precizat este că în contextul diminuării dependenței față de Republica Populară Chineză a fost realizată, astăzi, 04 noiembrie 2022, o vizită din partea unui lider UE în China. Cancelarul german, Olaf Scholz, a fost cel care a ajuns pe teritoriul statului chinez după ce, timp de trei ani, această țară a avut granițele închise din cauza politicii sale 0 Covid.
Pe lângă ideea diminuării dependenței față de China, printre scopurile vizitei se numără și înlăturarea oricărei forme de neîncredere de la nivelul teritoriilor occidentale în ceea ce privește statul chinez. Alegerea făcută de înaltul om politic a fost aspru criticată de mai multe țări europene ce au privit cu ochi sceptici vizita acestuia. Chiar și deputatul german Norbert Rottgen și-a manifestat nemulțumirea fața de hotărârea luată de Olaf Scholz.
„Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi”, a declarat deputatul german Norbert Rottgen.
Cu toate că nu pot situa China pe aceeaşi poziţie cu Rusia, teritoriile din Occident trebuie să ia în considerare o posibilă reducere a dependenţei față de statul chinez. Astfel, Uniunea Europeană ar putea reduce dependenţa faţă de China în urma declarațiilor făcute de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.