Prima pagină » International » Uniunea Europeană ar putea da undă verde pentru carnea sintetică. Specialiștii: „Mâncarea în eprubetă e mai sigură”
Uniunea Europeană ar putea da undă verde pentru carnea sintetică. Specialiștii: „Mâncarea în eprubetă e mai sigură”

Uniunea Europeană ar putea da undă verde pentru carnea sintetică. Specialiștii: „Mâncarea în eprubetă e mai sigură”

10 feb. 2023, 07:32, 15 ,
în International

”De acord cu alimentele cultivate în laborator, atâta timp cât respectă standardele noastre nutriționale”. Așa poate fi rezumat discursul lui Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei UE, care a vorbit miercuri, cu ocazia celei de-a 9-a Conferințe Economice a Fermierilor CIA-Italiani, la Palatul Congreselor din Roma.

Practic, De Keersmaecker a lăsat să se înțeleagă că, în lunile următoare, cererea de comercializare a altor ”alimente noi” – adică cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur și simplu consumate în mod tradițional în afara Europei – ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului.

Carne sintetică, UE anunță o posibilă undă verde

Prin urmare, cu condiția să îndeplinească anumite condiții (etichetare corectă și siguranță alimentară), Uniunea Europeană spune da făinii din greieri, ciupercilor tratate cu raze ultraviolete și ”cărnii în eprubetă”, un produs alimentar derivat din fuziunea celulelor stem animale din interiorul unui bioreactor, care nu este încă prezent pe lista noilor alimente autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) şi care a reaprins controversa lucrătorilor din sectorul agricol.

”Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale – a spus președintele CIA-Agricoltori. Cristiano Fini – În momentul de față există riscul concret ca agricultura să fie redusă, cu consecințe evidente asupra zonelor interne prin abandonarea progresivă a teritoriilor”.

În sprijinul temerilor semnalate de fermieri – relatează IlSole24Ore – CIA a raportat datele studiului Nomisma elaborat cu ocazia conferinței şi care arată că laboratoarele și start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13, la 117, din 2016 până în 2022 şi că până în 2030, producția globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone.

Deja în data de 22 decembrie 2022, Coldiretti (Confederația Națională a Fermierilor), anunțase o mobilizare de 350 de mii de semnături împotriva comercializării cărnii sintetice. Printre semnatari – anunţă comunicatul de presă – se numără premierul Giorgia Meloni și ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida.

”Minciunile despre mâncarea în eprubetă confirmă că există o strategie precisă a multinaționalelor care urmăresc să modifice stilurile alimentare naturale bazate pe calitate și tradiție cu operațiuni de marketing iscusite – a spus președintele Coldiretti Ettore Prandini – suntem gata să luptăm împotriva ‘alimentelor Frankenstein’, care pun în pericol democrația economică”.

Experții asigură: ”Carnea în eprubetă este mai sigură”

”Procesul de producție a cărnii de cultură este foarte controlat. Acestea sunt substanțe care, chiar și atunci când sunt produse artificial, reproduc moleculele prezente în mod natural în organism. Consider că, carnea de cultură poate fi mai sigură decât cea din fermele intensive pentru că ar reduce riscul proliferării agenților patogeni dar și utilizarea antibioticelor și steroizilor”, afirmă Luciano Conti, profesor de biologie aplicată la Universitatea din Trento.

Cu toate acestea, expertul a reamintit că procesul de producere a cărnii cultivate în laborator nu este în prezent fezabil pentru producția la scară industrială, atât din cauza vremurilor, cât și a costurilor încă foarte mari.

Prin urmare, deocamdată, apariţia cărnii sintetice pe rafturile supermarketurilor europene (și italiene), este o posibilitate încă destul de îndepărtată în timp, nu o iminență a anului 2023. În prezent, există doar două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel și Singapore.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • S o crape specialiștii și cu tot cei care au inventat mortaciunile astea..

  • ce dobitoci !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Daa daa, poate vor inghiti prostalaii de europeni , romani si altii , in timp ce in America intra laboratoarele in faliment ca nu maninca nici dracu asa ceva !, le trimit le noi ca ie bune si bio, si sanatos si e cel mai cheap crap for stupid people fara creier

  • Toate produsele ambalate din magazine au ,,ceva” la poachet.

  • copchii la eprubeta , mancare la eprubeta ……………….Scaraotzchi pe pamant

  • să-mi bag pwla-n ue

  • Si niste balegar e bun. Contine multe proteine, se poate manca balegar proaspat la desert gratis de pe camp, la raft va costa scump.Pofta buna UE!

  • De asta inchid fermele ? Sa le mearga afacerea ?

  • Si care e problema? Luati baietii mei UE pe paine. Nu sunteti voi progresisti, nu aplaudati voi masurile pandemice si toate harnelile pe care presa vi le serveste la ordinul ONU?

    Nu v-a dat UE vaccinuri si dupa aia a aparut brusc sindromul mortii subite la adulti? V-ati pus vreunul intrebari? E vreunul pe la puscarie? Arafat e inca sefu’ la Romania, nu?

    Acum va da carne din eprubeta si va aparea cancerul subit la adulti care e problema?

    Ue vrea sa traiti mult, sa fiti sanatosi, de aia v-a intepat cu forta, de aia va inchide fermele ca „polueaza” si va da carne sintetica.

    Totul e spre binele vostru! Sefii la lume va vor binele, de aia repeta mereu ca sunteti prea multi deci pe cale de consecinta tre sa mai muriti.

    Vedeti ca ati intrat deja in noua vrajeala numita „incalzirea globala”. Fara masini personale, fara carne naturala, da? Si lockdown cand va zice statul ca e prea cald afara. Pentru binele vostru, normal. Nu credeti? Urmeaza.

  • au aparut hauritii,dacii liberi cu izmenele maro,garagara asta bolsevica anti UE lansata pe piata de idiotii utili ai Moscovei prinde intr-un stat in care educatia are doar 2% din PIB,mai BOILOR articolul spune ca „lasa sa se inteleaga”nu ca va obliga cineva sa nu bagi in tine porc pana grohai!

  • Co lo zice lol??? pai sa o rumege ei pana li se umfla bojicileosecile cu babeta aia expirata care in loc sa-si plimbe nepotii latra intr-una…. fara sa gandeasca sanatos si înțelept…sa le de-a la familia ei cu ăia care promoveaza erazia. Nu ma condiționeaza… nimeni ce sa bag in stomacul meu. De veacuri omul mananca carnea naturala de animal si nu a mai murit nimeni.

  • Ha, ha hahahahaaaaaa, auziti la anonimu de mai sus ”ca nu va obliga cineva”…… nici injectarile experimentale cu mRNA ”nu au foat obligatorii”, ba chiar toti ”doritorii” au semnat pe propia raspundere bucuria e a avea sansa sa se sinucida la ”ruleta ruseasca” numita ”vaccin”, ”imunizare” experimentala care am aflat cu totii ca NU te imunizeaza , NU inpiedica raspindirea, transmiterea, NU eradicheaza nici un kakat ! iar noi astia ”antivaxxerii” suntem niste teroristi, am fost amenintati cu lagarele , cu puscaria , cine a comentat public chiar a si patito si toate astea in lumea moderna civilizata unde ”avem drepturi si libertati ” !, ma rog partea cea mai buna din toate astea este ca noi ”antivaxxerii” nu cadem fulgerator pe strazi de miocardita , din cauza ”mortii subite” de la cheaguri de singe prin plamini, creier, inima etc !, numai ”imunizatii” spalati pe creier au parte de bucuriile astea subite

  • E amuzant cand apar progresisti de astia USR-isti care nu inteleg exact ce se intampla in viata lor.

    Ei spun ca „nu va obliga sa mancati carne artificiala”.

    Nici la intepat nu v-a obligat doar ca nu puteai munci, nu puteai intra in magazine, nu puteai intra in institutiile statului fara certificatul „verde”. Dar nu erai obligat, nu? Doar ca nu puteai trai fara.

    Asa va fi si la carne. Nu va va obliga nimeni sa cumparati carne din eprubeta doar ca… va disparea din magazine carnea naturala. Si fermele romanesti vor fi inchise pentru ca „polueaza”. Si cine isi deschide o ferma dosar penal pentru poluare. Lidl deja a anuntat ca va scoate incet incet carnea din magazine. Coincidenta.

    Nu isi pune nimeni intrebari de ce odata cu „noua carne” in „noua normalitate” incep sa apara gripe porcine, gripe aviare, gripe la curcani si sunt sacrificate milioane de pasari si animale? Nu bate nimic la ochi, nu? Da’ de ce sa bata. Totul e ok, suntem cetateni europeni si avem drepturi.

    Dar nu va obliga nimeni, stati linistiti, tinerii frumosi si liberi cu 4 doze vegheaza pentru binele comun. Ei nu inteleg nimic ce se intampla in jurul lor dar ei sunt vigilenti :))

  • VRIAU CARNIE RUMANEASCA RIALA NU SNYTHETIC

    IE CARNIA SYNTIETIK TOXICA
    AZTA NU IE KARNIE IO MANANK ANIMALU VIU IN CASA AM MUSCATO DE PICIOR PE SORMIA CAND MIERA FUAME DE CARNE FRES. A FOST BUUUUUNA
    ADOR KARNIAAAAAA

  • CONSTIANTIN ADRIAN POPIESCU 55 DE ANI, IESEAN NASKUT AICI

    NOI RUMANII SUNTEM CEI MAI DESTHEPTZI UAMENI DI PI PLANETA ASTA. NU O ZA MANKAM ASHA CIEVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024