Prima pagină » Razboi în Ucraina » Uniunea Europeană a plătit mai mulţi bani către Rusia decât Ucrainei
Uniunea Europeană a plătit mai mulţi bani către Rusia decât Ucrainei

Uniunea Europeană a plătit mai mulţi bani către Rusia decât Ucrainei

06 apr. 2022, 13:05,
în Razboi în Ucraina

Uniunea Europeană a plătit mai mulţi bani către Rusia, pe combustibil, decât a ajutat militar Ucraina. Statistică arată faptul că UE a cheltuit 35 de miliarde de euro pe combustibilul rusesc, iar către Ucraina a fost livrat doar 1 miliard de euro în arme şi alt ajutor militar.

Asta în condiţiile în care EU a anunțat deja că va aplică sancțiuni mai dure către Rusia, pe lângă cele deja existente.

Uniunea Europeană a plătit mai mulţi bani către Rusia, o arată un raport oficial

Josep Borrell, înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a declarat în fața europarlamentarilor că Uniunea Europeană a livrat mai mulţi bani pentru Rusia decât a ajutat militar Ucraina. Acest lucru duce la un adevărat dezastru pentru că Uniunea Europeană ajuta indirect campania militară din Ucraina:

„Trebuie să-i ajutăm [pe ucraineni] să se apere… Am dat Ucrainei 1 miliard de euro. S-ar putea părea mult, dar 1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă”, a spus el în Parlamentul European.

Remarcile sale au loc în timp ce ambasadorii UE se întâlnesc pentru a lua în considerare o a cincea rundă de sancțiuni împotriva Moscovei – inclusiv interzicerea importurilor de cărbune rusesc.

„Astăzi am pus capăt cărbunelui, dar aceasta este doar o mică parte a facturii”, a spus Borrell eurodeputaților. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „lucrează” la măsuri suplimentare, inclusiv restricții asupra importurilor de petrol.

Rusia are deja multe alte sancţiuni

Rusia are parte de cele mai duri sancţiuni din istorie. Federația Rusă a fost pur şi simplu izolată de occident. În acest context este bine de menţionat faptul că, la nivel economic au fost luate multe decizii cum ar fi interzicerea țării din sistemul SWIFT, blocarea tranzacțiilor Mastercard și Visa, limitarea exportului către alte țări din occident. Ursula von der Leyen a declarat marţi că UE va lua alte sancţiuni

  • O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia
  • O interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci cheie rusești – printre ele a doua ca mărime din țară, VTB
  • O interdicție a navelor rusești și a navelor operate de ruși de a accesa porturile UE
  • Interdicții suplimentare asupra exporturilor, vizând zone în care Rusia este vulnerabilă, cum ar fi echipamentele de transport
  • Noi interdicții de import pentru produse, inclusiv fructe de mare, băuturi alcoolice și lemn
  • Măsuri specifice suplimentare, care includ oprirea sprijinului financiar pentru organismele publice ruse
  • Planurile necesită aprobarea celor 27 de state membre ale UE.

Așadar, în asemenea condiții, în care Uniunea Europeană livrează mai mulți bani către Rusia decât către Ucraina, este de așteptat ca sancțiunile prezentate mai sus să fie luate în cel mai scurt timp. Totuși, există o problemă, ca a Ungariei unde, Viktor Orban, care a câștigat alegerile parlamentare, și care a adoptat mai degrabă o poziționare pro rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *