Prima pagină » International » Uniunea Europeană a discutat astăzi posibilele sancțiuni pentru Rusia în cazul unui atac asupra Ucrainei
Uniunea Europeană a discutat astăzi posibilele sancțiuni pentru Rusia în cazul unui atac asupra Ucrainei

Uniunea Europeană a discutat astăzi posibilele sancțiuni pentru Rusia în cazul unui atac asupra Ucrainei

17 feb. 2022, 19:17,
BZI.ro, în International

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au discutat joi despre posibilele sancțiuni împotriva Rusiei în situația unei intervenții militare în Ucraina. Liderii celor 27 de state au discutat în cadrul unei reuniuni informale la Bruxelles, care a avut loc înaintea summitului UE cu Uniunea Africană.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a indicat că a avut o convorbire telefonică cu şeful statului ucrainean Volodimir Zelenski chiar înaintea acestei reuniuni de informare şi coordonare, care nu a fost ca scop luarea unei decizii.

„Urmărim îndeaproape situaţia din teren”, a precizat președintele Consiliului.

„O dezescaladare este necesară de urgenţă”, a declarat responsabilul belgian pe Twitter, reafirmând solidaritatea UE cu Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat şefilor de stat şi de guvern din UE, a căror întâlnire fusese anunţată cu o zi înainte, pentru a expune pe scurt, în linii generale, sancţiunile pe care UE le-ar putea impune Rusiei.

UE este gata să acționeze dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina

Participanţii au subliniat că UE este pregătită să acţioneze rapid dacă Rusia invadează sau atacă Ucraina.

„Important este ca în caz de invazie Occidentul să fie pregătit să răspundă în mod adecvat şi solid pentru a arăta că o ţară nu poate fi invadată fără ca asta să coste scump”, a apreciat premierul danez Mette Frederiksen.

Şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, şi-a exprimat speranţa ca o soluţie diplomatică să poată fi găsită. „Dar, desigur, în acelaşi timp, pregătim sancţiuni foarte grele, foarte substanţiale”, a spus ea.

Uniunea Europeană, la fel ca Statele Unite, priește cu circumspecție anunțurile Rusiei cu privire la o retragere parțială a trupelor sale, desfășurate în apropiere de frontiera cu Ucraina. Semnele „care păreau să anunţe o dezescaladare nu sunt luate în serios pe moment, trebuie să rămânem pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat premierul italian Mario Draghi înaintea summitului.

„UE trebuie să menţină o strategie fermă de descurajare, să nu arate nicio slăbiciune. Obiectivul este de a-l așeza la aceeași masă pe președintele Putin și președintele Zelenski”, a menționat Draghi.

Sancțiunile aplicate Rusiei ar lovi sectorul financiar și sectorul energetic

Ursula von der Leyen a indicat la 11 februarie, într-o videoconferinţă cu preşedintele american Joe Biden, că sancţiunile UE în cazul unei intervenţiei a Rusiei în Ucraina ar lovi sectoarele financiar şi energetic, precum şi exporturile de produse de înaltă tehnologie.

Comisia ţine să păstreze secrete sancţiunile posibile, a afirmat într-o conferinţă de presă Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

„În cazul unei acţiuni a Rusiei, va exista o reacţie sub forma unei propuneri de măsuri concrete şi adecvate. Înainte să se petreacă ceva nu putem discuta despre sancţiuni, căci nu am face decât să speculăm asupra agresiunii potenţiale la care vom reacţiona”, a spus el.

Rusia neagă că ar vrea să atace sau să invadeze Ucraina

Rusia neagă în continuare un atac sau o invazie și a anunțat că a început să retragă efectivele militare de la granița cu Ucraina. Anunțul Moscovei că a început să își retragă o parte din armată de la granița cu Ucraina a fost văzut suspicios de către SUA. Aceștia consideră că nu există date reale care să arate efectiva retragere a trupelor.

În paralel, Rusia este nemulțumită și denunță SUA, care reprezintă „o amenințare permanentă”, după ce au adus 60.000 de soldați americani în Europa.

Consiliul Securității Rusiei a denunțat că Statele Unite ale Americii ar încerca să creeze o amenințare permanentă la adresa Rusiei prin desfășurarea a 60.000 de soldați în Europa, împreună cu peste 200 de tancuri și 150 de avioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *