Prima pagină » International » Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul proclamat al alegerilor din Venezuela
Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul proclamat al alegerilor din Venezuela

Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul proclamat al alegerilor din Venezuela

05 aug. 2024, 19:41,
în International

Uniunea Europeană a anunțat că nu recunoaște rezultatul proclamat al alegerilor din Venezuela, deoarece guvernul de la Caracas nu a reușit să elibereze buletinele de vot din secțiile de votare, relatează Politico.

Președintele în exercițiu Nicolás Maduro a fost declarat învingător la scrutinul din 28 iulie, conform rezultatelor publicate de Consiliul Național Electoral din Venezuela. Însă partidul de opoziție și numeroase țări au criticat rezultatul declarat, afirmând că acesta nu reflectă votul real.

„Fără dovezi care să le susțină, rezultatele publicate la 2 august … nu pot fi recunoscute”, a afirmat UE într-un comunicat.

„Orice încercare de a întârzia publicarea integrală a înregistrărilor oficiale ale voturilor nu va face decât să pună și mai mult la îndoială credibilitatea rezultatelor publicate oficial”, a afirmat blocul comunitar.

UE a solicitat „o verificare independentă suplimentară”

UE a solicitat „o verificare independentă suplimentară, dacă este posibil de către o entitate cu reputație internațională”.

Declarația UE vine ca urmare a unei scrisori comune semnate de liderii a șapte țări din UE, care solicită autorităților venezuelene să publice rezultatele detaliate ale votului. Diplomații europeni și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la transparența alegerilor.

Victoria declarată a lui Maduro a fost respinsă de opoziție, după ce sondajele la ieșirea de la urne preconizau un avantaj decisiv pentru contracandidatul Edmundo González.

Mii de protestatari s-au adunat pe străzile capitalei Venezuelei, Caracas, cerând ca rezultatul alegerilor să fie anulat. Autoritățile au arestat sute de manifestanți și au amenințat că îl vor închide pe González, precum și pe liderul opoziției, María Corina Machado.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *